Nawozy KOMPOST. Kompost to najlepszy nawóz

2013-07-01 17:47

Nawozy KOMPOST: zalety. Kompost dostarcza składników pokarmowych i poprawia strukturę gleby. Jak zrobić kompost, dlaczego jest wartościowy? Kompost robi się sam i nic nie kosztuje. Kompost stosowany jako nawóz jest niezastąpiony w ekologicznej uprawie roślin. Sprawdź, co można kompostować i jak zrobić kompost.

Nawozy kompost: dlaczego kompost uważany jest za najlepszy nawóz. Czy warto zrobić kompost? Przewaga kompostu nad innymi nawozami wynika z jego złożonego działania. Kompost jest źródłem nie tylko związków pokarmowych dla roślin, ale także próchnicy,bez której gleba nie ma odpowiedniej struktury. Nawozy sztuczne dostarczają jedynie związków pokarmowych, często w nadmiarze, które są wypłukiwane do wód gruntowych, skąd trafiają do rzek i innych zbiorników wodnych, zatruwając je. Nawozy sztuczne nie wpływają w korzystny sposób na strukturę gleby. Czasami, jeśli są zbyt intensywnie stosowane, nawet ją niszczą.

Nawozy kompost: zalety kompostu

Kompost to ceniony nawóz. Dzięki próchnicy zawartej w kompoście ziemia staje się luźna i gruzełkowata. Stosując kompost ziemia gromadzi więcej substancji niezbędnych do wzrostu roślin, przechowuje je przez dłuższy czas i stopniowo uwalnia. Zatrzymuje też dużo więcej wody niż gleba bez próchnicy. Jest to szczególnie ważne w czasie suszy. Rośliny, mając do dyspozycji zapas wody, są w stanie dłużej przetrwać bez podlewania. Kompost ułatwia wzrost roślin na glebach za kwaśnych lub zbyt zasadowych, wpływa także na rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych.

Jak zrobić kompost: co można kompostować

Nie bez znaczenia jest to, że kompost w przeciwieństwie do innych nawozów można otrzymać bez dużego wysiłku nawet w najmniejszym ogródku. Jak zrobić kompost, co to jest kompostownik: resztki organiczne w trakcie naturalnego procesu przekształcą się w produkt, który jest czymś znacznie więcej niż tylko nawozem. Warto go stosować zwłaszcza w uprawie roślin przeznaczonych do spożycia. Resztki organiczne można kompostować na pryzmie lub w kompostowniku ustawionym w miejscu osłoniętym od słońca. Co nie nadaje się na kompost: mięso, kości, nabiał, tłuszcze i resztki gotowanych potraw nie powinny być wyrzucane na kompost, ponieważ mogą przyciągać zwierzęta żyjące dziko (także szczury i myszy) oraz nasze domowe. Pozostałe odpady – resztki warzyw i owoców, obierki, skorupki jaj, fusy z herbaty i kawy – można kompostować. Do pryzmy kompostowej można dodawać papier i karton (opakowania po jajkach, pudełka, rolki po papierze toaletowym i ręcznikach papierowych). Powinny być one podarte na kawałki albo pogniecione i ułożone tak, by nie tworzyły zbitej i nieprzepuszczalnejwarstwy. Do kompostowania nadają się resztki z ogrodu – wyplewione chwasty, skoszona trawa, gałązki drzew i krzewów, ziemia z doniczek, liście.

Kompostowanie w pryzmie

Na ułożenie pryzmy wybierz miejsce zacienione i osłonięte od wiatru. Żeby proces fermentacji zaszedł szybciej, dobrze jest dodać trochę gotowego kompostu, np. wziętego od sąsiada. Oto skład najlepszego kompostu: 70–80 procent odpadków organicznych i 10–20 procent nawozów organicznych i mineralnych. Resztę powinna stanowić gleba.

Jak zrobić kompost: warstwy

1. Na samym dnie kompostownika układamy grubą na 20 cm warstwę drenażową: z porąbanych gałęzi i połamanych gałązek. Najgrubsze powinny być ułożone na spodzie.

2. Kolejna warstwa kompostownika to warstwa pochłaniająca składniki mineralne wymywane przez wodę: torf, ziemia ogrodowa, słoma i zeszłoroczny kompost.

3. I ostatnia warstwa kompostownika to warstwa składników organicznych. Warstwy układamy na przemian. Pryzma powinna mieć wysokość nie większą niż 1,5 metra.

Na koniec okrywamy ją ziemią lub torfem. Pośrodku kompostownika robimy wgłębienie, dzięki czemu deszczówka dotrze do jej wnętrza. Proces dojrzewania kompostu trwa blisko 18 miesięcy, ale jeśli zastosujemy specjalne, kupione w sklepie ogrodniczym nawozy przyspieszające jego rozkład, możemy go skrócić o połowę.

Jak przygotować kompost?