Ekologiczne chłodzenie

2009-08-11 2:00

Chłodziarko-zamrażarki to urządzenia stale podłączone do prądu. Jak ograniczyć ilość zużywanej przez nie energii? Czy chłodzenie może być ekologiczne?

Ekologiczne chłodzenie
Autor: Electrolux|Jupiterimages Ekologiczne chłodzenie

Klasa energetyczna ma znaczenie

Jak pokazują badania firmy Electrolux, energooszczędność jest dla większości konsumentów w Europie głównym lub jednym z ważniejszych kryteriów przy wyborze chłodziarki. I choć nie wszyscy mają świadomość, że urządzenie to zużywa przeciętnie około 1/5 energii wykorzystywanej w gospodarstwie domowym, to coraz więcej osób zaczyna przy zakupie zwracać uwagę na klasę energetyczną.

Większość chłodziarko-zamrażarek wprowadzanych obecnie na rynek ma klasę energetyczną A. Za oszczędne uważa się modele klasy A+ lub A++. Zmiana chłodziarki lub zamrażarki z klasą A na urządzenie z klasą A+ pozwala zaoszczędzić do 25% energii. Klasą A++ daje oszczędności rzędu nawet 45%.  

Oszczędność energii, to jednocześnie oszczędność pieniędzy. Zamiana 10-letniej chłodziarki na model z klasą energetyczną A++, pozwala zredukować zużycie energii nawet o 60%. Przy rosnących cenach prądu, taki zakup może się zwrócić już po paru latach. Ponadto taki model jest przyjazny dla środowiska. Im mniej energii zużywamy, tym mniej dwutlenku węgla dostaje się do atmosfery.

Oszczędzanie energii jest całkiem proste

Niezależnie od tego, jaki model chłodziarko-zamrażarki posiadamy, rozsądne korzystanie z tego urządzenia pozwoli ograniczyć zużycie energii. W przyjaznym dla środowiska chłodzeniu pomogą wskazówki przedstawione poniżej:

  1. Unikaj niepotrzebnego otwierania drzwi chłodziarki. Ciepłe powietrze, które dostaje się wtedy do środka, musi być ponownie schłodzone, by wewnątrz urządzenia panowała wciąż odpowiednio niska temperatura. Otwieranie drzwi zwiększa także poziom wilgotności, co prowadzi do wzrostu grubości szronu osadzającego się wewnątrz, zwiększonego poboru energii oraz skrócenia okresu, w którym chłodziarka będzie pracowała prawidłowo.
  2. Używaj oszczędnych funkcji lub ustaw temperaturę w chłodziarce na 4 do 5°C, natomiast w zamrażarce na -18°C. Jest to optymalna temperatura do przechowywania żywności, która pozwala także obniżyć koszty energii. Nie należy ustawiać temperatury zbyt nisko, ponieważ różnica jednego stopnia zwiększa zużycie energii o 6-8%.
  3. Miej zawsze pełną lodówkę i zamrażalnik. Im większa ilość schłodzonej żywności, tym urządzenie łatwiej utrzymuje stałą temperaturę, gdy otworzymy drzwi.
  4. Rozmrażaj regularnie. Już 5-milimetrowa warstwa szronu zwiększa zużycie energii o 30%, dlatego tak ważne jest regularne rozmrażanie. Przy wyborze nowego urządzenia warto zwrócić uwagę, czy ma ono funkcję Frost Free, która pozwala zapomnieć o rozmrażaniu.
  5. Kup jedną dużą chłodziarko-zamrażarkę zamiast dwóch mniejszych. Jedno urządzenie zużywa zazwyczaj o 20% mniej energii, niż dwa mniejsze sprzęty o takiej samej łącznej pojemności.
  6. Utrzymuj czystość chłodziarko-zamrażarki nie tylko w środku, ale również na zewnątrz. W urządzeniach wolno stojących powinno się regularnie czyścić kondensator (czarny „ruszt” z tyłu urządzenia). Należy je ustawić parę centymetrów od ściany, aby umożliwić dobrą cyrkulację powietrza. Zakłócenie tego procesu zwiększa zużycie energii nawet o 10%.
  7. Nie wkładaj do chłodziarko-zamrażarki ciepłej żywności. Spowoduje to wzrost temperatury w środku i zmusi urządzenie do intensywniejszej pracy. Z drugiej strony rozmrażanie mrożonek w komorze chłodziarki jest dobrym pomysłem. Dzięki nim otrzymuje ona dodatkowy chłód.
  8. Wybierz urządzenie, które ma alarm sygnalizujący wzrost temperatury oraz mechanizm automatycznego domykania drzwi. Zabezpieczy to je przed niepotrzebnym zużyciem energii, a żywność - przed ewentualnym zepsuciem.
  9. Nie stawiaj chłodziarko-zamrażarki w miejscu nasłonecznionym, ani w pobliżu innych źródeł ciepła takich jak piekarnik czy grzejnik. Dodatkowe źródło ciepła może obniżyć skuteczność pracy kompresora i kondensatora urządzenia.
  10. Sprawdzaj i w razie potrzeby wymieniaj uszczelkę w drzwiach. Drzwi chłodziarko-zamrażarki powinny zamykać się szczelnie, aby zimne powietrze nie wydostawało się na zewnątrz. Szczelność uszczelek można łatwo sprawdzić. Wystarczy włożyć kartkę papieru pomiędzy uszczelkę a obudowę chłodziarki i zamknąć drzwi. Jeżeli w momencie pociągnięcia za kartkę nie czuć lekkiego oporu, drzwi są rozszczelnione i należy wymienić uszczelkę.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.