Właściwości i zastosowanie korzenia żeń-szenia
Żeń-szeń to jedna z najbardziej znanych roślin leczniczych. Poznaj właściwości korzenia żeń-szenia i dowiedz się jakie zastosowanie ma korzeń żeń-szenia.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Żeń-szeń (łac. Panax ginseng) jest stosowany w medycynie Wschodu od ponad pięciu tysiącleci. Do Europy dotarł dopiero na początku XVII wieku. Od tamtej pory zdobył ogromną popularność jako uniwersalny lek na dolegliwości ciała i ducha.Żeń-szeń uprawia się dla korzeni, pozyskiwanych jesienią lub wiosną. Materiał zbiera się z okazów sześcioletnich i starszych Przyrosty są bardzo wolne i wynoszą około 1g rocznie. Nie to jednakże sprawia, że żeń-szeń jest tak cenny.
Właściwości korzenia żeń-szenia
Surowiec zielarski – korzen żeń-szenia – zawiera ponad 200 związków aktywnie czynnych, w różny sposób wpływających na organizm. Kluczowe są ginsenozydy (najwięcej występuje w drobnych korzeniach), które wzmacniają odporność organizmów i zwiększają utlenienie narządów wewnętrznych. Ponadto korzeń żeń-szenia zawiera panaksany, obniżające zawartość cukru, panaksynole działające przeciwzakrzepowo, wiele witamin i soli mineralnych. To sprawia, że żeń-szeń jest wartościowym, naturalnym lekiem, wspomagającym leczenie wielu chorób
Zastosowanie korzenia żeń-szenia
- opóźnia procesy starzenia;
- wzmacnia koncentrację i poprawia pamięć;
- zwiększa odporność na infekcje bakteryjne i wirusowe;
- obniża poziom cholesterolu we krwi;
- zwiększa wydolność organizmu i potencję u mężczyzn.
Korzeń żeń-szenia: sposób stosowania
Korzenie żeń-szenia najczęściej żuje się (około 1g przez 15 minut) lub przyrządza z niego napary. Rozdrobniony lub sproszkowany, wysuszony korzeń zalewa się wrzątkiem i przykrywa na kilkanaście minut. Zaleca się pić po wystudzeniu. Domowym sposobem można także przygotować nalewkę oraz maseczkę regenerującą skórę. W aptekach naturalny lek można kupić w formie tabletek i kapsułek.