Spis treści
Uprawa selera korzeniowego wymaga cierpliwości i systematycznej pielęgnacji, ale nagrodą są zdrowe warzywa, wykorzystywane w kuchni w wielu potrawach. Aby cieszyć się ich smakiem przez całą zimę trzeba je jesienią wykopać, oczyścić i odpowiednio przechować, aby zachowały smak i wartości odżywcze nawet do wiosny.
Seler korzeniowy w ogrodzie
Seler korzeniowy tworzy dużą rozetę liści i kulisty korzeń spichrzowy. Roślina jest dość wymagająca – potrzebuje żyznej gleby, systematycznego podlewania i nawożenia. Seler uprawiamy z rozsady. Warzywo to ma długi okres wegetacji, a jego korzenie spichrzowe nabierają masy dopiero we wrześniu i październiku.
Jak rozpoznać, że seler jest gotowy do zbioru?
Najlepszym sygnałem, że selery nadają się do wykopania, jest wielkość i wygląd korzenia. Dojrzałe korzenie są kuliste, wyrośnięte i twarde, a ich skórka ma beżowy kolor i jest wyraźnie zgrubiała. Ważnym sygnałem są także liście – seler wykopujemy, gdy część z nich zaczyna żółknąć lub zasychać.
Pamiętajmy też, że seler wykopany zbyt późno (po przymrozkach) może szybko się psuć i nie będzie się dobrze przechowywać. Z kolei zbyt wczesne zbiory powodują, że korzenie będą gorzej wykształcone, a ich zdolność przechowywania będzie znacznie krótsza.
Zobacz galerię zdjęć: Uprawa selera w ogrodzie
Kiedy najlepiej wykopywać selery z ogrodu?
Zbiory selera przypadają na późną jesień i trwają od października aż do listopada. Dokładny termin zbioru korzeni selera zależy od tego, kiedy posadziliśmy rozsadę do gruntu - jeśli była to połowa maja, korzenie wykopujemy zazwyczaj w drugiej połowie października. Jeśli jesień jest długa i ciepła, selery mogą pozostać w gruncie nawet do końca października, a nawet do listopada, jednak nie warto ryzykować zbyt późnego zbioru. Wykopki najlepiej zaplanować na suchy, bezdeszczowy dzień, kiedy gleba nie jest zbyt mokra.
Jak wykopać selery i oczyścić je po zbiorach?
Korzenie seler wykopuje się za pomocą wideł amerykańskich lub łopaty, delikatnie podważając bryłę ziemi, aby nie uszkodzić korzeni. Po wykopaniu strząsamy nadmiar ziemi (nie myjemy!) i za pomocą ostrego, czystego noża usuwamy korzenie dookoła bulw (ale nie zbyt blisko bulwy). skracamy także liście, pozostawiając 3-4 cm przy bulwie.
Po oczyszczeniu warto korzenie selera przez kilka godzin podsuszyć w przewiewnym, zacienionym miejscu. Tak przygotowane selery są gotowe do przechowywania.
Jak przechowywać selery korzeniowe?
Do przechowywania wybieramy wyłącznie zdrowe warzywa, bez śladów zmian chorobowych i uszkodzeń mechanicznych. Przechowujemy je w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi 1-5°C (może to być np. piwnica lub garaż).
Układamy je w drewnianych skrzynkach, przesypując wilgotnym piaskiem, aby zachować odpowiednią wilgotność (powinna ona wynosić od 95 do 98%, w razie jej utraty, trzeba piasek odpowiednio zwilżyć). Dzięki temu bulwy nie wysychają i zachowują świeżość przez kilka miesięcy.
Przeczytaj też: Kalendarz zbiorów warzyw na jesień: co i kiedy wykopać z ogrodu?
