Seler korzeniowy - uprawa w ogrodzie. Co zrobić, aby seler rósł w korzeń?
Seler zwyczajny to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w ogrodach. Podpowiadamy jak uprawiać seler korzeniowy w warzywniku i kiedy wykopać seler z gruntu.
Autor: Getty Images
Selery przeznaczone do przechowywana zbieramy pod koniec września lub w październiku
Seler zwyczajny (łac. Apium graveolens) to popularne warzywo uprawiane w ogrodach przydomowych. Jadalny jest spichrzowy, bulwiasty korzeń selera oraz nać (pierzaste liście, z ząbkowanymi krawędziami wyrastające na długich, nagich łodygach). Seler zawiera witaminy A, B1, B2, B6, PP, E i C oraz aminokwasy.
Spis treści
- Kiedy i jak sadzić selery do gruntu?
- Stanowisko i podłoże do uprawy selera
- Po jakich warzywach uprawiać seler?
- Jak uprawiać seler korzeniowy?
- Kiedy wykopać z gruntu seler korzeniowy?
Kiedy i jak sadzić selery do gruntu?
Seler korzeniowy u nas uprawia się wyłącznie z rozsady. Jej przygotowanie trwa około dwóch miesięcy. Można to zrobić samodzielnie albo kupić gotową rozsadę dobrej jakości w sklepach lub centrach ogrodniczych bądź na targu.
Rozsadę selera sadzi się do gruntu, gdy temperatura na zewnątrz utrzymuje się powyżej 12 st. C - najlepiej sadzić po 15 maja (gdy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków). Rośliny sadzi się w rozstawie 40 x 40 cm (gdy jest uprawiany razem z przedplonem) lub 30 x 20 cm (gdy uprawiany jest bez przedplonu).
Jeśli posadzimy selery zbyt wcześnie, wiosenne chłody mogą powodować tworzenie się tzw. pośpiechów, natomiast jeśli posadzimy za późno - rośliny nie zdążą wykształcić przed zimą dostatecznie dużych korzeni.
Stanowisko i podłoże do uprawy selera
Seler najlepiej rośnie na glebach niezbyt ciężkich, żyznych, o odczynie zbliżonym do obojętnego, bogatych w próchnicę. Nie powinno się go uprawiać na glebach podmokłych, zakwaszonych lub ze zbyt dużą zawartością wapnia. Do uprawy selera najlepiej wybrać miejsce nasłonecznione.
Po jakich warzywach uprawiać seler?
Nie należy uprawiać selera w tym samym miejscu po sobie oraz po następujących warzywach: pietruszka, marchew, cebula, por, koper.
Jak uprawiać seler korzeniowy?
Na glebach uboższych seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku, natomiast na glebach zasobniejszych – w drugim roku po oborniku.
Seler ma wysokie potrzeby wodne. Gdy jest sucho należy co kilka dni podlewać rośliny, a w okresie wzrostu i rozwoju korzenia (sierpień-wrzesień) konieczne jest codziennie nawadnianie.
Podczas wzrostu należy odchwaszczać i spulchniać ziemię wokół roślin.
W miarę wzrostu selera można obrywać i użytkować jego liście oraz młode korzenie. Nie należy obrywać zbyt dużo liści z jednej rośliny, ponieważ spowoduje to, że korzeń będzie mniejszy.
Kiedy wykopać z gruntu seler korzeniowy?
Seler korzeniowy to warzywo znakomicie nadające się do długiego przechowywania. Zdolność przechowalnicza selera jest jednak zależna od terminu zbioru. Selery przeznaczone do przechowywana wykopujemy z gruntu przed przymrozkami - pod koniec września lub w październiku, najpóźniej do listopada. Wykopywane korzenie powinny być dobrze wyrośnięte, nie mogą być zbyt młode, ale z drugiej strony przejrzałe. Zazwyczaj termin zbioru selera korzeniowego przypada na połowę października..
Przeczytaj też:
- Uprawa warzyw pod osłonami: pod folią, agrowłókniną, w szklarni
- Współrzędna uprawa warzyw: jakie warzywa sadzić obok siebie
- Najpopularniejsze warzywa korzeniowe
Przeczytaj też o uprawie innych warzyw:
- Pomidory w ogrodzie - jak uprawiać to cenne warzywo?
- Uprawa ogórków w ogrodzie
- Uprawa papryki - przygotowanie rozsady papryki, sadzenie, pielęgnacja, zbiory