Uprawa ogórków w ogrodzie. OGÓRKI w przydomowym ogrodzie warzywnym

2018-04-16 11:59 Opracowanie: redakcja serwisu

Ogórki są chętnie uprawiane w przydomowych ogrodach. Uprawa ogórków w ogrodzie nie jest trudna. Podpowiadamy, jak uprawiać ogórki w warzywniaku.

Ogórek zwyczajny (łac. Cucumis sativus) jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych Cucurbitaceae. Pędy ogórka są szorstkie, owłosione, delikatne, kruche, łatwo ulegają uszkodzeniu. Łodyga początkowo pnie sie ku górze, później płoży się lub wspina (jeśli ma po czym), dorasta nawet do 4 m długości, rozgałęzia się na pędy boczne. Korzenie ogórka rozrastaja się mocno, ale płytko. Liście ogórka są duże, dłoniaste, pokryte miękkimi włoskami, osadzone na dość długich ogonkach, zazwyczaj 3–5-klapowe, jasnozielone do ciemnozielonych. Odmiany ogórka różnią się kształtem i wielkością blaszki liściowej.

Kwiaty ogórka tworzą się w kątach liści, są żółte, rozdzielnopłciowe (ogórki są jednopienne - na tej samej roślinie występują zarówno męskie, jak i żeńskie – męskie rozwijają się przeważnie wcześniej niż żeńskie). Ogórek jest rośliną obcopylną, zapylaną przez owady. Odmiany wczesne zaczynają kwitnąć miesiąc po wschodach, natomiast odmiany późne – nawet dwa miesiące.

Zobacz film: Jak zrobić ogórki małosolne

Uprawa ogórków w ogrodzie - owoce ogórka

Owoc ogórka jest jagodą o kształcie walcowatym lub cylindrycznym, w przekroju okrągły lub trójkątny, w 96 proc. składa się z wody. W zależności od odmiany owoce mogą być kształtu wydłużonego, baryłkowatego lub cylindrycznego. Skórkę młodych owoców pokrywają sztywne białe lub czarne włoski. Do konsumpcji zbieramy zielone, jeszcze niedojrzałe owoce – dojrzałe mają barwę białą, żółtą, pomarańczową lub brązową (takie owoce nie są smaczne). Miąższ owoców jest zielony lub białawy. Nasiona są płaskie, jajowate, długości do 11 mm, białawożółtawe, gładkie. Na rynku dostępnych jest wiele odmian ogórka polecanych do uprawy w gruncie. Powszechnie dostępne ogórki o długich owocach pochodzą z upraw szklarniowych.

>>Przeczytaj też: Uprawa ogórków w ogrodzie: polecane odmiany ogórków gruntowych

Owoce ogórka zawierają niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Są niskokaloryczne i zasadotwórcze, pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i dlatego poleca się je w dietach odchudzających. Większość składników znajduje się nie w miąższu, lecz w skórce. Surowe owoce są dla niektórych osób ciężkostrawne, zawierają one askorbinazę (enzym utleniający witaminę C). Dzięki zdolnościom regeneracyjnym sok z ogórków znalazł zastosowanie w kosmetyce.

>>Przeczytaj też: Przetwory z ogórków: jak zrobić najlepsze ogórki małosolne, kwaszone i konserwowe

Uprawa ogórków w ogrodzie

Ogórki potrzebują ciepłego powietrza i nagrzanej gleby. Najlepiej rosna na stanowiskach intensywnie oświetlonych, ale rozproszonym światłem. Na stanowiskach słonecznych, w uprawie na otwartym powietrzu, na liściach powstają oparzenia. Ogórki słabo rosną w cieniu (na przykład pod drzewami) i gdy gleba wokół niego jest pokryta chwastami. Wymagają gleb żyznych , łatwo nagrzewających się , próchnicznych, zasobnych w składniki pokarmowe, o dobrych właściwościach fizycznych, dużej pojemności wodnej. Gleba nie powinna zaskorupiać się. Ogórki słabo rosną na glebach ciężkich i nadmiernie wilgotnych, a także na glebach lekkich, piaszczystych.
Ogórek ma wysokie wymagania cieplne, nie toleruje nawet niewielkich przymrozków. Rozwój kwiatów i owoców zostaje zahamowany już przy temperaturze 12–13 st.C. Optymalna temperatura dla rozwoju ogórka uprawianego w gruncie wynosi 20–25 st. C.

Ogórki wymagają intensywnego podlewania - najlepiej nawadniać je rano (wieczorne podlewanie zwiększa ryzyko porażenia chorobami grzybowymi). Konieczne jest nawożenie organiczne, najlepiej kompostem. Rośliny warto ściółkować słom, torfem lub korą.

Ogórki najlepiej prowadzić przy podporach (np. na sznurkach rozpiętych na mocnych konstrukcjach) - wtedy rośliny są lepiej nasłonecznione, owady łatwiej zapylają kwiaty, a owoce łatwiej zbierać.

Ogórek rozmnaża się przez nasiona wysiewane do gruntu, ale dopiero wtedy, gdy średnia dobowa temperatura równa będzie 10–12 st.C (w drugiej połowie maja, gdy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków). Aby przyspieszyć zbiór owoców można wcześniej przygotować rozsadę ogórków i - już gotową - wysadzić do gruntu pod koniec maja.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE