Przetwory z ogórków - jak zrobić najlepsze ogórki małosolne, kwaszone i konserwowe

2022-07-29 12:18
Przetwory z ogórków
Autor: GettyImages Ogórki nadają się nie tylko do kiszenia czy konserwowania w według tradycyjnych receptur - z powodzeniem można z nich przygotować bardziej oryginalne przetwory

Choć w sklepach przez cały rok można kupić ogórki kwaszone i konserwowe, to nadal chętnie przygotowujemy przetwory z ogórków samodzielnie w domach. Dowiedzcie się, jak zrobić najlepsze ogórki małosolne, kwaszone i konserwowe. Przepisy na przetwory z ogórków.

Ogórki to jedne z najczęściej uprawianych w naszym kraju warzyw. Nadają się zarówno do spożycia na surowo, jak i na rozmaite przetwory. Doskonale smakują na surowo w sałatkach i surówkach. Gdy rozpocznie się sezon na ogórki gruntowe, rozpoczynamy przygotowywanie ogórkowych przetworów. Do najpopularniejszych należą ogórki małosolne, ogórki kwaszone (kiszone) i ogórki konserwowe. Przetwory z ogórków można przygotować na wiele sposobów - na pewno każdy ma swoje sprawdzone przepisy. My podajemy nasze.

Przeczytaj też: Jak uprawiać ogórki w ogrodzie? >>>

Jak zrobić ogórki małosolne

Gdy tylko ogórki zaczynają owocować, robi się z nich aromatyczne i smaczne ogórki małosolne, doskonałe do kanapek.

Przygotowanie ogórków małosolnych jest proste. W dużym, kamiennym garnku lub szklanym naczyniu układamy garść liści chrzanu lub liści z wiśni i umieszczając na nich 1,5-2 kg małych, świeżych, zdrowych i jędrnych ogórków (wcześniej umytych). Następnie dodajemy do nich przyprawy: całe gałązki kopru razem z kwiatami, kilka ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, kilka ziarenek gorczycy, kilka liści laurowych i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą z solą (na 1 litr wody 1-1,5 łyżki soli). Całość przyciskamy talerzykiem i dodatkowo obciążamy kamieniem lub słoikiem z wodą, aby ogórki nie wystawały ponad zalewę. Po 2-3 dniach ogórki małosolne powinny są już gotowe. Do spożycia nadają się przez następne 2-3 dni, później szybko stają się kiszone.

W obu postaciach należy zużyć je w krótkim czasie po przygotowaniu. Są znakomitym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a po ukiszeniu idealnie nadają się na zupę, nie można ich jednak włożyć do słoików i umieścić w spiżarni, bo w takiej postaci nie przetrwają zimy. Ogórki małosolne, które zmieniają się w kiszone, są zbyt słabo zakonserwowane i w słoikach szybko skisną, dlatego na zimę trzeba przygotować je nieco inaczej.

Przeczytaj też: Odmiany ogórków gruntowych polecane do uprawy w ogrodzie >>>

Przepis na znakomite ogórki kwaszone do przechowywania

Aby przygotować ogórki kwaszone w słoikach do przechowywania przez zimę, średniej wielkości ogórki (1-1,5 kg) umieszczamy pionowo i dość ściśle w niewysokich, wyparzonych wcześniej, szklanych słoikach. Do każdego słoika dodajemy przyprawy: kilka ząbków czosnku, kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu, łyżeczkę nasion kopru lub całą gałązkę kopru wraz z kwiatostanem, kawałek korzenia chrzanu, 2-3 listki laurowe, opcjonalnie kilka plasterków marchewki. Zalewamy gorącą wodą z solą (na 1 litr wody 2 łyżki soli). Ogórki należy całkowicie przykryć zalewą, tak aby nie wystawały ponad jej powierzchnię i nie dotykały nakrętki. Po wlaniu zalewy słoiki od razu się zakręca i odstawia na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie dokręca się nakrętki i przenosi słoiki do piwnicy lub innego ciemnego, chłodnego pomieszczenia. Po ukwaszeniu (3-4 dni) słoiki z ogórkami można dodatkowo zapasteryzować (około 15 minut), co przerywa proces kiszenia i dodatkowo utrwala weki.

>>Przeczytaj też: Przetwory z pomidorów – co można zrobić z pomidorów: przepisy

Przepis na ogórki konserwowe

Podobnie można przygotować również słodko-kwaśne ogórki konserwowe. Różnica polega głównie na rodzaju zalewy, która w ich przypadku powinna składać się nie tylko z wody i soli, ale także z octu i cukru (2,5 litra wody, 1,5 szklanki octu, 5-6 łyżek cukru, 4 łyżki soli). Do słoików wkładamy ogórki i przyprawy (podobne, jak w przypadku ogórków kiszonych), ale po zalaniu ich gorącą wodą z octem, słoiki natychmiast zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15 minut.

Przetwory z papryki – co można zrobić z papryki: przepisy >>>

Przepis na ogórki marynowane w occie koperkowo-winnym

Oczywiście ogórki nadają się nie tylko do kiszenia czy konserwowania w według tradycyjnych receptur, gdyż z powodzeniem można z nich przygotować bardziej oryginalne przetwory, korzystając z przepisów znalezionych w starszych i nowszych książkach kucharskich, czasopismach czy w Internecie. Jedną z propozycji mogą być ogórki marynowane w occie koperkowo-winnym, których smak może nas zaskoczyć. Do tego celu potrzebujemy około 1,5 kg średnich ogórków, 2 litry wody, 1 łyżeczkę soli, zioła i przyprawy (kilka gałązek świeżego kopru i natki pietruszki, gałązka rozmarynu) oraz zalewę (1 szkl. octu, 1 szkl. białego wina, 4 szklanek wody, 3 łyżeczek soli kamiennej, pół szklanki cukru, po pół łyżeczki ziaren pieprzu i gorczycy, liść laurowy, cebula pokrojona w krążki lub kilka malutkich cebulek). Po umyciu, ogórki umieszcza się w szklanym naczyniu, zalewa letnią, osoloną wodą i odstawia w ciepłe miejsce na 10-12 godzin. Po tym czasie wyjmuje się je z wody, osusza, umieszcza w dużym, szklanym słoju i dodaje przyprawy oraz zioła. Następnie całość zalewa się gorącą marynatą, przygotowaną z wody, octu, wina i przypraw, a słoik mocno się zakręca. Takie ogórki najlepsze są po około 2 tygodniach od przygotowania, ale z powodzeniem mogą spędzić w spiżarni kilka miesięcy.

Nie przegap:

Przetwory z owoców aronii: przepisy na soki, nalewki, dżemy z aronii >>>

Przetwory i dania z dyni: co można zrobić z dyni, czy dynię można mrozić? >>>

Kiszenie ogorków - czy znasz zasady?

Pytanie 1 z 15
Jak nazywa się ogórki przeznaczone do kiszenia?
Kiszenie ogórków
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Przetwory z ogórków
Autor: GettyImages Przetwory z ogórków
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE