Zbiory pomidorów: kiedy i jak zbierać pomidory z ogrodu. Przetwory z pomidorów

2019-07-18 15:40 Paweł Romanowski | Katarzyna Józefowicz

Wielu właścicieli przydomowych ogrodów uprawia pomidory. Uprawa pomidorów nie jest trudna, a już w połowie lipca można zbierać pierwsze, pachnące pomidory z własnej uprawy. Podpowiadamy kiedy i jak zbierać pomidory w ogrodzie i jakie przetwory można zrobić z pomidorów.

Zbiory pomidorów: kiedy i jak często zrywać pomidory

Owoce pomidorów zaczynają dojrzewać po 45–60 dniach od zakwitnięcia. Szybkość dojrzewania zależy od odmiany i przebiegu pogody. Pomidory można zbierać w różnych fazach dojrzałości – zależnie od przeznaczenia, ale największą wartość mają owoce dojrzewające na roślinie. Zbiory pomidorów (w zależności od odmiany) mogą trwać od lipca aż do października.
Zbiór pomidorów powinien być przeprowadzany 2–3 razy w ciągu tygodnia, najlepiej w godzinach porannych, kiedy nie operuje jeszcze mocne słońce.

Zbiory pomidorów: jakie pomidory nadają się do zerwania

Dojrzałe pomidory są najbardziej aromatyczne i mają intensywny kolor (czerwony, żółty lub pomarańczowy – w zależności od odmiany). Szypułki dobrze wybarwionych owoców z łatwością się odłamują w miejscu zgrubienia. Pomidory nadają się do bezpośredniego spożycia, niestety nie można ich długo przechować, bo szybko tracą swoją jędrność. Jeśli więc chcemy je dłużej przechowywać, należy zerwać je z krzaka, gdy będą „zapalone”.

Dojrzewanie pomidorów

Ostatnie owoce, zrywamy jeszcze przed dojrzeniem (gdy są „zapalone”) aby ochronić je przed przymrozkami. Bez większych problemów dojrzeją w domu na parapecie. Zielone pomidory są trujące ze względu na zawartą w nich tomatynę (pod wpływem temperatury traci wszystkie swoje szkodliwe właściwości), powinny spokojnie dojrzeć na słonecznym parapecie. Są wrażliwe na niskie temperatury więc nie powinniśmy ich przechowywać w lodówce. Aby przyspieszyć dojrzewanie pomidorów można położyć obok nich jabłko lub banana (wydzielają one etylen). Warto pamiętać, że pomidory szybko dojrzewają w temperaturze 25 st.C, a w temperaturze poniżej 12 st.C następuje zahamowanie procesu.


Zobacz nasze propozycje:

Przetwory z pomidorów

Pomidory to jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw. Znakomicie nadają się na rozmaite sałatki, surówki i dodatek do kanapek, ale są też podstawowym składnikiem wielu zup (przede wszystkim zupy pomidorowej), dań mięsnych (różne gatunki mięs przygotowywane z dodatkiem pomidorów), warzywnych (m.in. risotto warzywne, leczo z pomidorów i cukinii), sosów (m.in. sos do spaghetti), tart na ostro (np. tarty pomidorowo-ziołowej), musztardy oraz potraw kuchni śródziemnomorskiej.
Smak i aromat pomidorów są jeszcze bardziej wyraziste w przetworach, gdyż pomidory to idealne warzywa do przygotowywania ketchupu, soków, przecierów, marynat oraz warzyw w zalewach olejowych (np. pomidory w pikantnej oliwie). Co ciekawe, przetworzone pomidory stają się nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze, gdyż wzrasta w nich stężenie likopenu (znakomity, naturalny przeciwutleniacz). Zmniejsza się też ilość niektórych substancji (np. białek), odpowiadających za reakcje alergiczne, występujące u niektórych osób po spożyciu świeżych pomidorów.

>>Przeczytaj też: Pomidory w ogrodzie. Jak uprawiać to cenne warzywo. Uprawa pomidorów

Przetwory z pomidorów: ketchup, przeciery, soki

Najbardziej znanym przetworem pomidorowym jest oczywiście ketchup, bez którego trudno wyobrazić wiele lubianych potraw (np. zapiekanek, parówek, grillowanego mięsa). Przepisów na ten specjał jest niezliczona ilość, ale zawsze ich podstawowym składnikiem są pomidory.

Poza ketchupem ważne miejsce wśród przetworów pomidorowych zajmują także przeciery i soki. Oba produkty najczęściej wykorzystywane są do przygotowywania zup i sosów (m.in. zupa pomidorowa, sos do pizzy), ale mogą też być składnikiem zdrowych koktajli wielowarzywnych.

>>Przeczytaj też: Odmiany pomidorów. Jakie pomidory wybrać do uprawy w ogrodzie

Przetwory z pomidorów: przepis na chutney

Pomidory znakomicie smakują w przetworach jednoskładnikowych z dodatkiem przypraw (np. pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej, chili, liści laurowych, ziela angielskiego lub ziół np. bazylii, tymianku, mięty, kminku, estragonu), ale mogą być też łączone z innymi warzywami, a nawet owocami.
Ciekawy smak może mieć:

  • chutney pomidorowo-owocowy, przygotowany z pomidorów, gruszek, papryki, cebuli i czosnku, z dodatkiem imbiru, octu, kminku, gorczycy, cukru, soli, bazylii i oliwy,
  • chutney pomidorowo-śliwkowo-jabłkowy (z 3 kg pomidorów, 1 kg jabłek, 1 kg śliwek, 1 selera, 2 korzeni pietruszki, 2 cebul, pół szklanki półwytrawnego czerwonego wina, pół szklanki cukru, 2 łyżek soli, 4 ząbków czosnku, szczypty cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu i ostrej papryki oraz kilku goździków.

Pomidory wraz z pozbawionymi pestek i gniazd nasiennych owocami rozgotować i przetrzeć przez sito, a następnie dusić do zgęstnienia z dodatkiem startych na tarce korzeni pietruszki i selera oraz drobno pokrojonej cebuli i czosnku. Pod koniec gotowania, do sosu dodać wino oraz przyprawy i po dokładnym wymieszaniu przelać do słoików), a także sos śliwkowo-pomidorowy czy marynowana sałatka wielowarzywna.

Przetwory z zielonych pomidorów: przepis na konfitury

Niezwykle oryginalne mogą być też przetwory z zielonych pomidorów. Wprawdzie na surowo ich spożywanie nie jest ani zdrowe, ani bezpieczne (owoce posiadają w swoim składzie dużą ilość tomatyny, czyli alkaloidu pokrewnego solaninie, który w większym stężeniu jest trujący), ale po przetworzeniu zielone owoce stają się znacznie mniej groźne dla zdrowia, gdyż pod wpływem temperatury i octu niebezpieczne związki ulegają częściowemu rozpadowi. Dlatego też niedojrzałe, duże, zielone pomidory można wykorzystać między innymi do przygotowania konfitury (1,5 kg zielonych pomidorów, 1 kg cukru, skórka z cytryny, wanilia i kilka goździków). Taka konfitura może być oryginalną ciekawostką w naszej spiżarni, ale musimy pamiętać, że nie zawiera tak wielu cennych i wartościowych składników co przetwory z dojrzałych pomidorów i jest pozbawiona likopenu (pomarańczowego barwnika).

Pomidory mrożone i suszone

Pomidory można wykorzystywać jednak nie tylko do przygotowywania przetworów, ale też mrożonek i suszy. Mrożone pomidory nie będą wprawdzie przydatne do przyrządzenia sałatki, ale znakomicie sprawdzą się w sosach i zupach. Suszone pomidory to także doskonały dodatek do zup i sosów, ale mogą być też ciekawym składnikiem przetworów na bazie oliwy. Można wykorzystywać je także to przygotowywania past kanapkowych, sałatek czy humusu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE