Przetwory z papryki. Co można zrobić z papryki? Sprawdzone przepisy
Papryka to warzywo chętnie uprawiane w przydomowych ogródkach warzywnych. Aby cieszyć się owocami papryki po sezonie, warto zrobić z nich przetwory. Dowiedz się, jaka papryka nadaje się na przetwory i poznaj łatwe przepisy na przetwory z papryki.
Papryka to jedno z naszych ulubionych warzyw, ale jej świeżymi owocami możemy cieszyć się zaledwie przez kilka tygodni. Dlatego warto wykorzystać ten czas na przygotowanie smacznych, zimowych przetworów. Ich wartość docenimy szczególnie wtedy, gdy ceny importowanej papryki będą wysokie, a smak owoców daleki od pachnących latem i słońcem warzyw zbieranych z własnego ogrodu.
Spis treści
- Jak papryka nadaje się na przetwory?
- Uprawiane odmiany papryki
- Jak zrobić paprykę marynowaną?
- Przepis na marynowaną paprykę z warzywami
- Przetwory z papryki - sałatki z papryki
- Papryka przetwory - dżem z papryki
- Papryka suszona i wędzona
- Przetwory z cukinii i papryki - wekowana sałatka wielowarzywna z papryką
- Pasta z pieczonej papryki
Jak papryka nadaje się na przetwory?
Do przygotowania przetworów nadają się różne odmiany papryki i to zarówno słodkiej, jak i ostrej. Owoce muszą być jednak dojrzałe, zdrowe, mięsiste i nieuszkodzone, gdyż tylko wtedy przetrwają w spiżarni całą zimę. Jeśli spróbujemy włożyć do słoików papryki porażone chorobami, zwiędnięte lub uszkodzone, nasza praca może być daremna, gdyż warzywa będą się psuły i kisły, całkowicie tracąc swoją wartość.
Papryka chili – uprawa papryczki chili w doniczce na balkonie i w ogrodzie >>>
Autor: www.thinkstockphotos.com
Korzystajmy z bogactwa gatunków krajowej papryki. Na sierpień przypada pełnia jej zbiorów, przez co jest ona najlepszej jakości sensorycznej, ale też przystępna cenowo. Jedzmy ją na surowo, a zakupiony nadmiar wykorzystajmy do przygotowania pysznych domowych przetworów.
Uprawiane odmiany papryki
W samym europejskim katalogu gatunków i odmian uwzględniono ponad 2300 jej odmian. Różnią się one wielkością, kolorem, kształtem, ostrością, soczystością czy grubością miąższu. Przyjrzyjmy się kilku najciekawszym odmianom papryki uprawianym na południu Mazowsza.
- Papryka słodka jest jedyną, która jest łagodna w smaku, ponieważ nie zawiera kapsaicyny. Substancja ta odpowiedzialna jest za ostry, piekący posmak. Im jest jej więcej, tym dana odmiana ostrzejsza. Występuje w trzech kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym.
- Papryka habanero jest niewielką ostrą papryczką o czerwonej skórce. Ze względu na swoją pikantność wykorzystuje się jej owoce głównie jako dodatek do zup, sosów, sals czy sałatek i marynat. Wykorzystać można ją jako składnik pikantnych dań meksykańskich, steków czy marynowania.
- Jalapeño to nieduża, bardzo ostra, najczęściej zielona papryka. Charakterystyczny kwaskowaty posmak i wyraźna ostrość sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do sosów, drobiu, serów, zup czy przetworów np. pikli warzywnych.
- Papryka Ramiro - jej owoce są podłużne, czerwone, słodkie i chrupiące. Smak, podobnie jak konsystencja bardzo delikatne, dlatego odmianę Ramiro najlepiej chrupać na surowo lub w sałatkach wielowarzywnych.
- Papryka typu snack - to wyjątkowo słodkie, chrupiące i aromatyczne małe papryczki np. Sweet Bite, czy pimientos de Padrón. Odmiany produkowane w Polsce mają łagodny smak. Są pyszne, smażone jako dodatek do sałatek i idealne na zdrową przekąskę.
Źródło informacji: Brandmates
Jak zrobić paprykę marynowaną?
Najpopularniejszą wersją zimowych przetworów z papryki jest marynata, którą w zależności od upodobań, można przygotować na słodko-kwaśno lub na ostro. Przepisów na paprykę marynowaną istnieje wiele, ale wszystkie zawierają trzy podstawowe składniki czyli paprykę, wodę i ocet, a także przyprawy (m.in. sól, pieprze, cukier i zioła). Jeden z najprostszych zakłada umieszczenie umytej, oczyszczonej z gniazd nasiennych i pokrojonej w ćwiartki słodkiej papryki w szklanym słoiku, a następnie zalanie jej gorącą marynatą przygotowaną z wody, octu i przypraw w różnych proporcjach (np. 0,5-1 szklanki octu 10%, 4 szklanki wody, 0,5-1 łyżka soli, 3-6 łyżek cukru, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 4-5 ziarenek pieprzu, dodatkowo można dodać 1 łyżkę oleju). Wypełnione papryką i zalewą słoiki starannie się zakręca i pasteryzuje przez 25 minut, a po wystudzeniu umieszcza w ciemnym, chłodnym miejscu.
Przepis można też wzbogacać o dowolne składniki, uzupełniając go innymi warzywami (np. cukinią, ogórkiem, pomidorami, czosnkiem), ziołami (np. koprem, imbirem) oraz dodatkami smakowymi (np. miodem, gorczycą, ziarnami kolendry).
Przepis na marynowaną paprykę z warzywami
Ciekawym pomysłem może być też marynowana papryka z warzywami, do przygotowania której potrzebujemy:
- 1 kg czerwonej, słodkiej papryki,
- po około 15 dag selera, kalafiora i korzenia pietruszki,
- kilka ząbków czosnku,
- szklankę wody,
- szklankę samo octu,
- sól, cukier,
- 3-4 liście laurowe.
Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w plastry, a czosnek siekamy. Warzywa układamy w słoiku warstwami, przesypujemy je solą i posiekanym czosnkiem, a następnie wszystko przyciskamy talerzykiem i odstawiamy w ciemnym miejscu na dobę. Kolejnego dnia zalewamy warzywa gorącą marynatą, przygotowaną z octu, wody oraz przypraw i znów odstawimy na około 12 godz. Po tym czasie odlewamy marynatę, ponownie ją zagotowujemy i po raz kolejny zalewamy warzywa, odstawiając je na następne 12 godzin. Po upływie tego czasu czynność powtarzamy jeszcze raz, ostatecznie zamykając słoik i pasteryzując go przez 10-15 minut.
Przetwory z papryki - sałatki z papryki
Z papryki można też przygotować ciekawe sałatki. Jeden z przepisów na sałatkę z papryką zakłada użycie do tego celu 1 kg papryki, 20-25 dag cebuli, 30 dag pomidorów, 30 dag kwaszonych ogórków, 1 litr wody, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki soku z cytryny oraz przypraw (sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, nasiona kopru). Paprykę i cebulę blanszujemy przez 3-4 minuty we wrzątku, oczyszczamy (usuwamy z papryki gniazda nasienne) i kroimy w grube paski, natomiast pomidory i ogórki kroimy w plasterki. Przygotowaną z wody, octu i przypraw zalewą napełniamy do połowy słoiki, układamy w nich warstwami warzywa, dodajemy przyprawy i uzupełniamy całość pozostałą zalewą. Tak przygotowane i zamknięte słoiki pasteryzujemy przez około 25 min. i wystudzone odstawiamy do spiżarni.
>>Przeczytaj też: Przetwory z pomidorów – co można zrobić z pomidorów: przepisy
Papryka przetwory - dżem z papryki
Amatorzy słodkich przetworów, mogą pokusić się natomiast o przygotowanie dżemu z papryki, który będzie zaskakującym dodatkiem do pieczeni i mięs na zimno. Przygotowuje się go podobnie jak dżem z owoców, mieląc mięsistą, słodką paprykę i podsmażając ją aż do zgęstnienia na wolnym ogniu wraz z cukrem (na 0,5 kg miąższu paprykowego około 0,5 kg cukru), sokiem z dwóch cytryn i szczyptą imbiru lub 2-3 goździkami. Gotowy dżem umieszcza się w słoikach i pasteryzuje około 20 minut.
Papryka suszona i wędzona
Domowa aromatyczna przyprawa gotowa w jedno popołudnie? Nic prostszego! Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w cienkie paski. Wysusz w suszarce do grzybów lub piekarniku aż stanie się chrupka. Powstały susz sproszkuj w blenderze i przełóż do słoików. Szczelnie zamknięta zachowa świeżość i aromat przez kilka miesięcy.
Przetwory z cukinii i papryki - wekowana sałatka wielowarzywna z papryką
Sierpniowe warzywa (marchew, cebulę, paprykę, cukinię i czosnek) pokroić w drobne paski lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ułożyć w słoikach, zalać zalewą jak do marynowania. Całość zapasteryzować. Prawidłowo przygotowana i przechowywana zachowa chrupkość, kolor, smak i aromat aż do wiosny.
Pasta z pieczonej papryki
To doskonała baza do sosów, dodatek do mięs czy makaronów, a także na kanapki. Wystarczy płaty papryki upiec, zdjąć skórkę, doprawić czosnkiem, ziołami oraz oliwą i zmiksować. Zapasteryzowana będzie gotowa do przygotowania szybkiego obiadu.
Źródło informacji: Brandmates