Co zrobić z dyni? Jak wykorzystać dynię zebraną z ogrodu w kuchni?

2024-10-07 12:56

Dynia to warzywo chętnie uprawiane w ogrodach dla jej niezwykłego wyglądu i wartości odżywczych. Jesień to czas zbioru dyni. Podpowiadamy jakie przetwory i dania można zrobić ze świeżej dyni. Czy dynię można mrozić?

Spis treści

  1. Co zawiera owoc dyni i jak można go wykorzystać w kuchni?
  2. Dania z dyni - zupa z dyni
  3. Jakie przetwory na zimę można robić z dyni?
  4. Ciekawe dania z dyni
  5. Czy dynie można mrozić?

Dynia zwyczajna rzadko gościła w naszych ogrodach, jednak od kilku lat warzywo to zdobywa coraz większą popularność i znacznie częściej jest uprawiane.

Co zawiera owoc dyni i jak można go wykorzystać w kuchni?

Owoce dyni są cennym źródłem wielu składników odżywczych (głównie witaminy A, D i B, kwasy organiczne oraz mikro i makroelementy takie jak cynk, potas, fosfor, wapń) i mają niską kaloryczność, dlatego ich spożywanie poleca się głównie dzieciom oraz ludziom starszym, osłabionym lub walczącym z nadwagą. Miąższ dyni rzadko bywa spożywany na surowo, gdyż jest dość twardy i mało soczysty, znakomicie nadaje się natomiast do przyrządzania zup, sosów, przecierów, ciast, placków oraz rozmaitych przetworów.

Dania z dyni - zupa z dyni

Najbardziej popularną postacią, w jakiej dynia gości na naszych stołach jest delikatna zupa-krem, podawana z drobnymi kluseczkami lub z ryżem. Zupę przygotowuje się z ugotowanego i zmiksowanego miąższu, przyprawionego na słodko mlekiem, cukrem i szczyptą cynamonu lub na ostro innymi warzywami (np. cebula, czosnek, marchew, natka pietruszki, szczypiorek, koperek) i przyprawami (np. curry, imbir, gałka muszkatołowa, sok z cytryny).

Jakie przetwory na zimę można robić z dyni?

  • Dynię bardzo często przyrządza się również w formie słodko kwaśnych pikli, wykorzystując do tego celu obrany, oczyszczony z pestek i pokrojony w grubą kostkę miąższ, który zalewa się marynatą sporządzoną z wody (5–6 szklanek), cukru (10–15 łyżeczek), soli (1 łyżeczka) i 10% octu (1 szklanka). Smak marynaty można wzbogacić, dodając do niej goździki, cynamon, liść laurowy lub ziele angielskie.
  • Dynia znakomicie nadaje się do przygotowywania słodkich przetworów, takich jak dżemy (na około 2 kg dyni, 1–1,5 szklanki cukru, 1/4 szklanki wody, sok z cytryny, dla zagęszczenia konsystencji można zamiast zwykłego cukru dodać cukier żelujący) czy konfitury. Doskonale komponuje się z pomarańczami, żurawiną i jabłkami oraz z cynamonem, goździkami i imbirem, dlatego warto eksperymentować i przygotowywać z niej przetwory na różne sposoby.
  • Miąższ z dyni nadaje się także do przyrządzania musów i przecierów, stanowiących znakomity dodatek do sosów, dań mięsnych oraz deserów.

Ciekawe dania z dyni

Z dyni można przygotować również znakomite ciasto, aromatyczną zapiekankę, wspaniałe placki i chrupiące racuszki. Dynia sprawdzi się także jako dodatek do gulaszu lub składnik ryżowo-warzywnego risotto. Małe dynie można też nadziewać i zapiekać.

Przeczytaj też:

Czy dynie można mrozić?

Obrana i pokrojona w kostkę dynia znakomicie znosi mrożenie. Wprawdzie po rozmrożeniu jej konsystencja nie jest tak zwarta i mięsista jak świeżego warzywa, ale nie przeszkadza to w przygotowaniu z niej zupy, przecieru lub ciasta. Zamrażać można też zmiksowany mus z dyni, który dzieli się na niewielkie porcje i mrozi w małych woreczkach lub plastikowych kubeczkach po lodach.

Przeczytaj też:

QUIZ: Ile wiesz o dyniach?

Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi dynia?
Dynie
#MuratorOgroduje: Jak prawidłowo zaimpregnować drewno?
Materiał sponsorowany
Listen to "Murowane starcie" on Spreaker.
Murator Google News
Autor:
Nasi Partnerzy polecają