Rozsada ogórków - jak samodzielnie przygotować rozsadę ogórków?

Dzięki uprawie ogórków z rozsady, możemy uzyskać wcześniejsze zbiory tego warzywa. Rozsadę ogórków przygotowuje się w kwietniu. Jak przygotować rozsadę ogórka.
Gdzie przygotować rozsadę ogórków
Najlepszym miejscem na przygotowanie rozsady ogórków jest szeroki parapet słonecznego okna, umożliwiający swobodne rozstawienie rozrastających się siewek. Rozsadę ogórków można też przygotować w tunelu foliowym rozstawionym w ogrodzie lub na działce, ale tylko wtedy, gdy aura na to pozwala: musi być ciepło – w nocy temperatura nie może być zbyt niska.
Kiedy przygotować rozsadę ogórków
Rozsadę ogórków przygotowuje się w kwietniu. Choć zazwyczaj ogórki uprawia się z siewu bezpośredniego do gruntu, to uprawa z rozsady pozwoli przyspieszyć zbiory ogórków o około 2 tygodnie.
Termin wysiewu nasion ogórków na rozsadę zależy od terminu sadzenia rozsady na miejsce stałe. Okres produkcji rozsady ogórka wynosi 4 tygodnie, więc jeśli planujemy sadzić rozsadę ogórka po 15.maja (gdy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków), to nasiona należy wysiać w drugiej i trzeciej dekadzie kwietnia. Nasiona wysiewamy po dwie sztuki do każdej doniczki, po wzejściu wyrywamy słabszą siewkę, pozostawiając tę silniejszą.
Polecany artykuł:
Jak przygotować rozsadę ogórków - krok po kroku
- Najlepszym miejscem na przygotowanie rozsady ogórków jest szeroki parapet słonecznego okna, umożliwiający swobodne rozstawienie rozrastających się siewek.
- Rozsadę ogórków można też przygotować w tunelu foliowym rozstawionym w ogrodzie lub na działce, ale tylko wtedy, gdy aura na to pozwala: musi być ciepło – w nocy temperatura nie może być zbyt niska.
- Nasiona ogórków wysiewamy do niedużych plastikowych doniczek (o średnicy 8–10 cm) bądź doniczek celulozowo-torfowych. Można też użyć spinanych pierścieni z PCW (o średnicy podobnej jak podana przy doniczkach). Pojemniki wypełniamy gotowym podłożem do produkcji rozsady, ale można je przygotować samodzielnie z odkwaszonego torfu wymieszanego z nawozami mineralnymi.
- Nasiona wysiewamy po dwie sztuki do każdej doniczki, po wzejściu wyrywamy słabszą siewkę, pozostawiając tę silniejszą.
- Przed wysianiem podłoże powinno być ogrzane do temperatury pokojowej – nigdy nie siejmy nasion do ziemi o temperaturze niższej niż 20 st. C. Doniczki wypełniamy podłożem do 2/3 wysokości.
- Wschodzącym roślinom należy zapewnić temperaturę 23–26 st. C w dzień i około 3 st. C niższą w nocy i w dni pochmurne. Podłoże podlewamy umiarkowanie wodą o temperaturze pokojowej.
- Gdy siewki ogórków zaczną wystawać ponad krawędź doniczki, wtedy podsypujemy podłoża do pełna. Kiedy pojawią się pierwsze liście, trzeba doniczki rozstawić tak, aby rośliny nie stykały się ze sobą.
- Dobrej jakości rozsada powinna być krępa i mieć 3–5 zdrowych liści, a jej korzenie powinny być dobrze rozrośnięte i zdrowe.
- Przed sadzeniem do gruntu rozsadę należy zahartować. W tym celu przez około 10 dni stopniowo obniżamy temperaturę przez wietrzenie i ograniczmy podlewanie. Dzień przed posadzeniem rozsadę ogórków obficie podlewamy.
Autor: GettyImages
Przygotowane pojemniki napełniamy ziemią - może być to gotowe podłoże do produkcji rozsady
Polecany artykuł: