Spis treści
Grusze to zaraz po jabłoniach jedne z najważniejszych drzew owocowych uprawianych w naszych ogrodach. Wspaniały aromat ich owoców i doskonały smak sprawiają, że chętnie spożywamy gruszki - zarówno na surowo, jak i pod postacią przetworów.
Jakie odmiany gruszek nadają się na przetwory?
Nie wszystkie odmiany gruszek, które nadają się do bezpośredniego spożycia, równie dobrze sprawdzają się w przetworach.
Część odmian gruszek charakteryzuje słodki smak i miękki, soczysty, delikty, niemal kremowy miąższ, dlatego są one traktowane głównie jako owoce deserowe - należą do nich takie odmiany jak: 'Alfa', 'Carola', 'Concorde', 'David', 'Komisówka', 'Lipcówka', 'Faworytka' (znana powszechnie jako 'Klapsa'), 'Triumf Packhama', 'Żyfardka'. Gruszki tych odmian nie bardzo nadają się na przetwory, gdyż ich delikatny miąższ w procesie przetwarzania (np. pod wpływem ciepła) szybko się rozpada i traci jędrność.
Jest jednak spora grupa odmian, których owoce można wykorzystywać zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przygotowywania ciast i deserów oraz przetworów - są to na przykład odmiany:
- 'Bonkreta Williamsa',
- 'Red Faworytka',
- 'Konferencja',
- 'Paryżanka',
- 'General Leclerc'.
Miąższ tych odmian gruszy jest smaczny i aromatyczny, ale też dość zwarty, dzięki czemu nie rozpada się tak szybko pod wpływem temperatury.
Przeczytaj też: Grusze - wymagania, pielęgnacja, uprawa gruszy w przydomowym sadzie
Do czego wykorzystać gruszki?
Słodkie przetwory z gruszek to idealny dodatek do ciast, deserów, lodów, naleśników, sałatek, a także mięs (głównie drobiu) i sosów. Gruszki można jednak również przyrządzać na ostro w formie marynat lub zalew octowych (np. gruszki w occie, gruszki w musztardzie) oraz przygotowywać z nich nalewki. Z gruszek można także przygotować koktajle owocowe, np. gruszki z jabłkami z dodatkiem imbiru, cynamonu i odrobiny soku z cytryny.
Po obraniu i pokrojeniu w plasterki, z powodzeniem można je także suszyć, a następnie traktować jako dodatek do herbaty lub zdrową przekąskę, zastępująca chipsy. Owoców gruszy nie należy natomiast mrozić, gdyż tracą smak i aromat, a ich miąższ staje się niesmaczny i wodnisty.
Co zrobić z gruszek na zimę?
Z gruszek można zrobić różne przetwory. Wśród nich najpopularniejszy jest kompot, ale na uwagę zasługują też inne: dżemy, konfitury, soki, przecier, powidła. Smak przetworów można wzbogacać dodatkiem innych owoców (np. jabłek, śliwek, żurawiny, moreli, jagód, bananów) oraz przypraw (np. wanilią, cynamonem, kardamonem, goździkami, rodzynkami, imbirem, miętą, sokiem z pomarańczy lub cytryny). W przetworach z gruszek szczególnie ważne są dodatki zakwaszające (żurawina, jabłka, sok z cytryny), które zaostrzają smak słodkich owoców.
Podajemy kilka ciekawych przepisów.
Przepis na gruszki w słodkiej zalewie
Gruszki doskonale smakują w słodkich zalewach, np. w syropie z cynamonem i goździkami. Aby go przyrządzić potrzebujemy około 1 kg umytych, obranych, oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych na ćwiartki gruszek, które umieszcza się w słoiku i zalewa 1 litrem wody zagotowanej z dodatkiem 0,5 kg cukru, 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego, łyżeczki cynamonu i kilku goździków. Po zakręceniu słoiki pasteryzuje się przez 10-15 minut i pozostawia do wystygnięcia.
Przepis na dżem śliwkowo-jabłkowo-gruszkowy
Dżem śliwkowo-jabłkowo-gruszkowy przygotowuje się z około 1 kg śliwek, 0,5 kg jabłek, 0,5 kg gruszek, 3/4 kg cukru, szczypty cynamonu, 2-3 goździków i ewentualnie 5-10 dag karmelizowanej w cukrze skórki pomarańczowej. Pozbawione pestek i przekrojone na pół śliwki oraz obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na plasterki jabłka i gruszki, zasypuje się cukrem, odstawia na kilka godzin, a następnie ciągle mieszając stopniowo podgrzewa na małym ogniu, aż do zagotowania i uzyskania konsystencji dżemu. Pod koniec gotowania dodaje się rozdrobnione goździki, cynamon i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i przekłada gotowy dżem do słoików.
Przepis na gruszki w przecierze ze śliwek
Do przygotowania gruszek w przecierze ze śliwek potrzebujemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i przekrojone na pół gruszki, które gotuje się krótko we wrzącej wodzie i układa w słoikach. Przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki, gotuje się w małej ilości wody, a następnie przeciera przez sito. Uzyskanym w ten sposób gęstym płynem, zalewa się gruszki w słoikach, po czym całość pasteryzuje się przez 20-25 minut.
Przepis na koktajl jagodowo-gruszkowo-jabłkowy
Koktajl jagodowo-gruszkowo-jabłkowy przygotowujemy z 0,5 kg jagód, 4 gruszek, 1 jabłka, łyżeczki miodu i 2-3 listków mięty. Gruszki i jabłka należy obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki zmiksować.
Przepis na gruszki w occie
Do przygotowania gruszek w occie potrzebujemy 2,5 kg małych, twardych gruszek, 5 szklanek wody, 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%, 1 szklanka cukru, 4–5 goździków (całych), kawałek kory cynamonu.
Gruszki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. W garnku gotujemy przez kilka minut wodę z cukrem, octem i przyprawami (aż cukier się rozpuści). Do gotującej się zalewy wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu 5–7 minut, aż lekko zmiękną (ale nie rozpadną się). Gruszki z przyprawami przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 10 minut w garnku z gorącą wodą. Gruszki są gotowe po 2–3 tygodniach.
Poznaj też: Przetwory i dania z jabłek
