Przetwory i dania z jabłek – kompoty, soki, dżemy z jabłek, ciasta, jabłka suszone
Jabłka to najpopularniejsze rodzime owoce. Z jabłek można zrobić różne przetwory, można je także wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Co mozna zrobic z jabłek? Potrawy i przetwory z jabłek.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Sok z jabłek
Jabłka -owoce jabłoni - to jedne z najważniejszych i najbardziej uniwersalnych owoców rodzimych. Ze względu na różnorodność odmian, jabłka dostępne są niemal przez cały rok i znakomicie nadają się do przyrządzania przetworów, a także licznych napojów, ciast, deserów i dań obiadowych.
>>Przeczytaj też: Owoce z ogrodu: jak zbierać i przechowywać jabłka i gruszki zimowych odmian
Jabłka - najlepsze na surowo
Wszystkie jabłka nadają się też do spożycia na surowo, choć nie wszystkie są równie smaczne - najlepsze są odmiany deserowe np. 'Golden Delicious', 'Lobo', 'Delikates', 'Oliwka Żółta' czyli papierówka. Niektóre jabłka wykorzystuje się latem i spożywa od razu po zbiorach (odmiany letnie, np. 'Oliwka Żółta', 'Oliwka Inflancka'), na inne trzeba poczekać nieco dłużej, gdyż pełnię dojrzałości osiągają w przechowalni (odmiany jesienne i zimowe np. 'Cortland').
>>Przeczytaj też: Najlepsze odmiany jabłoni do sadu przydomowego
Jabłka w kuchni - potrawy z jabłkami
Jabłka można wykorzystywać też na różne sposoby w kuchni. Na słodko można je przygotować w postaci doskonałej szarlotki (np. 'Antonówka', 'Szara Reneta'), racuchów z jabłkami, jabłek w cieście francuskim, strudli jabłkowych, owsianki na mleku z jabłkami i rodzynkami, tarty jabłkowej, ryżu zapiekanego z jabłkami, omletu z jabłkiem, jabłkowego sorbetu i wielu innych ciekawych deserów i wypieków.
Jabłka doskonale komponują się też z daniami obiadowymi oraz z warzywami. Znakomicie sprawdzają się jako nadzienie do kaczki lub gęsi, dodatek do mięs duszonych lub pieczonych (duszona cielęcina, szynka pieczona z jabłkami, wątróbka z jabłkiem, schab z jabłkami) oraz dań rybnych (np. pstrąg z grilla z jabłkiem, śledzie w śmietanie z jabłkami) i zup. Jabłka to również ważny składnik wielu sałatek i surówek, jak np. surówki z kiszoną kapustą czy marchewki z jabłkiem.
Przetwory z jabłek
Poza deserami, ciastami, surówkami i daniami obiadowymi, jabłka idealnie nadają się także na rozmaite przetwory, gdyż można z nich przygotować pyszne marmolady, dżemy, powidła, galaretki oraz musy. Jabłka można też łączyć z innymi owocami i dodatkami smakowymi (np. imbirem, cynamonem, goździkami), a nawet z warzywami, tworząc ciekawe, smaczne i oryginalne kompozycje smakowe, np. dżem z jabłek i dzikiej róży, dżem z jabłek i dyni, dżem z jabłek i jarzębiny, dżem z jabłek, gruszek i śliwek, dżem z jabłek i winogron, powidła z jabłek i gruszek, marmolada z jabłek i wiśni, marmolada z jabłek i malin.
Przetwory ze śliwek – wrzesień to czas na robienie przetworów ze śliwek >>>
Przetwory z gruszek – jakie gruszki nadają się na przetwory, co można zrobić z gruszek >>>
Napoje z jabłek
Jabłka doskonale nadają się także do przyrządzania rozmaitych napojów oraz octu jabłkowego. Idealnie smakują w postaci kompotu lub soku jabłkowego (np. z dodatkiem mięty i cynamonu), ale mogą też służyć do przygotowania napoju alkoholowego nazywanego cydrem lub wina jabłkowego. Jabłek nie można natomiast mrozić, gdyż po rozmrożeniu tracą swoje walory smakowe. Owoce pokrojone w plastry, znakomicie nadają się za to do suszenia.