Spis treści

Redakcja serwisu odpowiada na pytania dotyczące ogrodu i roślin.
Co to jest dojrzałość zbiorcza jabłek?
Dojrzałość zbiorcza owoców (jabłek, gruszek) to stan fizjologiczny, w którym owoce są odpowiednio wykształcone i wyrośnięte, łatwo można je oderwać od pędu i charakteryzują się najmniejszą intensywnością procesu oddychania. Taki stan trwa zazwyczaj kilka dni - owoce, które zostaną zebrane w tym czasie, nawet przez długi okres przechowywania pozostaną smaczne i będą ładnie wyglądać. Owoce, które osiągnęły dojrzałość zbiorczą nadają się do zbioru. Opóźnienie zbioru spowoduje między innymi skrócenie okresu przechowywania. Dojrzałość zbiorcza jest wyznacznikiem optymalnego terminu zbioru jabłek i gruszek.
Sadownicy rozróżniają dwa stopnie dojrzałości: dojrzałość zbiorczą i dojrzałość konsumpcyjną.
- Dojrzałość zbiorcza jest to ten stopień dojrzałości owocu, w którym powinien on być zerwany, aby najlepiej nadawał się do transportu i przechowywania, a jednocześnie mógł najlepiej rozwinąć walory smakowe i estetyczne do chwili osiągnięcia dojrzałości konsumpcyjnej.
- Dojrzałość konsumpcyjna jest to taki stopień dojrzałości, w którym owoc ma największą wartość smakową i cieszy oko swoim wyglądem – barwą skórki i wielkością.
Sadownicy korzystają z różnych metod określania dojrzałości zbiorczej owoców. W uprawie amatorskiej najczęściej bierze się pod uwagę wygląd owoców, ich wielkość, wybarwienie skórki oraz łatwość odrywania owocu od krótkopędu.
Przeczytaj też: Wrześniowe plony: jakie owoce i warzywa z ogrodu zbierać we wrześniu?
Kiedy jabłka i gruszki osiągają dojrzałość konsumpcyjną?
- Jabłka i gruszki odmian letnich osiągają dojrzałość zbiorczą i konsumpcyjną prawie jednocześnie.
- Jabłka i gruszki odmian jesiennych osiągają dojrzałość zbiorczą mniej więcej na tydzień do dwóch przed osiągnięciem przez owoce dojrzałości konsumpcyjnej.
- Jabłka odmian zimowych zazwyczaj nie osiągają dojrzałości konsumpcyjnej na drzewie. Po zbiorze należy przeznaczyć je do przechowywania i dopiero po kilkumiesięcznym przechowywaniu w chłodni (w kontrolowanej temperaturze) osiągają dojrzałość konsumpcyjną.
Przeczytaj też: Choroby przechowalnicze owoców

Inne porady tego eksperta