Co się zbiera we wrześniu? Jakie owoce i warzywa zbierać we wrześniu z ogrodu?
Wrzesień to czas zbioru plonów owoców i warzyw z przydomowego sadu i ogrodu warzywnego. Jakie owoce i warzywa zbiera się z ogrodu we wrześniu? Wrześniowe zbiory w ogrodzie.
Autor: GettyImages
Wrzesień to czas zbioru wielu warzyw i owoców
Spis treści
- Jakie owoce zbieramy we wrześniu?
- Jakie warzywa zbieramy we wrześniu?
- We wrześniu zbieramy też nasiona
Wrzesień w ogrodzie to czas zbioru wielu owoców i warzyw. Ruszmy więc do ogrodu po plony!
Jakie owoce zbieramy we wrześniu?
We wrześniu zaczynamy zbierać jesienne odmiany jabłek i gruszek. Owoce zbiera się 1-2 tygodnie przed osiągnięciem dojrzałości (zazwyczaj rozpoczynamy zbieranie, gdy pierwsze owoce zaczną spadać z drzew).
We wrześniu zbieramy też średnio późne i późne odmiany śliw, jeżyny, wczesne odmiany winorośli z uprawy gruntowej oraz powtarzające odmiany truskawek i malin.
- Przeczytaj też: Malina 'Polana' - odmiana maliny powtarzająca owocowanie
We wrześniu czeka nas także zbiór orzechów włoskich i laskowych. Pamiętajmy, że orzechy włoskie zbiera się, gdy same spadną z drzewa, a orzechy laskowe wtedy, gdy są w pełni dojrzałe i wypadają z okryw. Po zbiorze orzechy laskowe należy dosuszyć.
Zebrane jabłka i gruszki możemy przechować kilka tygodni. W tym celu zrywamy owoce nie w pełni dojrzałe i układamy w chłodnym, niezbyt suchym pomieszczeniu. Aby dobrze się przechowywały, muszą być nieuszkodzone i dobrze wykształcone.
Zrywamy i wygrabiamy spod drzew owocowych zeschnięte, zgniłe i porażone przez szkodniki lub choroby owoce, ponieważ mogą stać się źródłem infekcji.
Autor: GettyImages
Wrzesień to czas zbioru wielu warzyw i owoców
Jakie warzywa zbieramy we wrześniu?
We wrześniu zbieramy warzywa ciepłolubne, które są wrażliwe na spadki temperatury poniżej 0 st.C, bo we wrześniu mogą już wystąpić przymrozki. Do tych warzyw należą pomidory, paprykę, oberżynę, melony, kawony, patisony, kabaczki, ogórki, cukinię, dynię. Zbieramy z krzewów wszystkie pomidory, nawet te nie w pełni dojrzałe i układamy w pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi około 10 st.C. Można też wyrwać całe rośliny i powiesić w suchym i chłodnym miejscu, tam owoce powoli dojrzeją.
We wrześniu zbieramy także fasolę szparagową na suche ziarno, a pod koniec miesiąca warzywa korzeniowe przeznaczone do przechowywania: marchew i buraki ćwikłowe (zbiór pod koniec września).
Cebulę po wyrwaniu pozostawiamy na zagonie, aby doschła, następnie czyścimy i przechowujemy w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
Kiedy osiągną prawidłowy rozmiar, we wrześniu zbieramy również kalafiory, późne odmiany kapusty, sałatę, brokuły, kalarepę, rzodkiew i rzodkiewkę.
Zbiór selerów naciowych rozpoczynamy, gdy ich ogonki liściowe osiągną szerokość 3 cm; zielone części mają wyższą wartość odżywczą, za to bielone (obsypane kopczykiem ziemi) są delikatniejsze w smaku.
We wrześniu zbieramy też nasiona
We wrześniu zbieramy dojrzewające nasiona roślin jednorocznych i dwuletnich – będziemy mieć własne na przyszły rok. Zbiory przeprowadzamy w słoneczny dzień, zrywając owocostany wyłącznie ze zdrowych egzemplarzy.
Przeczytaj też: