Jesienne porządki w warzywniku: co zrobić w warzywniku jesienią

2016-09-05 12:32 Michał Mazik

Jesienne porządki w warzywniku to obowiązkowy punkt jesiennych prac w ogrodzie. Jesień to dobry okres na uporządkowanie warzywnika i przywrócenie żyzności mocno eksploatowanej gleby. Dzięki temu wiosenne prace ograniczą się do planowania, spulchnienia podłoża i siewu warzyw. Jakie zabiegi należy wykonać jesienią? Jesienne porządki w warzywniku: uprzątanie, wykorzystanie resztek, zagospodarowanie pustych miejsc, poprawianie jakości gleby.

Po jesiennych zbiorach warzyw na poszczególnych poletkach w warzywniku pozostają puste miejsca. Jeśli do silnych, regularnych mrozów jest wciąż daleko, warzywnik może porosnąć chwastami. Dlatego warto zadbać, aby warzywa (lub inne rośliny) były uprawiane w cyklu od wiosny do jesieni. Ponadto gleba na grządkach w warzywniku powinna być spulchniona i oczyszczona. Do prac, które należy wykonać jesienią należą: uprzątanie pozostałości zebranych warzyw, wykorzystanie resztek roślinnych, zagospodarowanie pustych miejsc - uprawa poplonów, poprawienie jakości gleby.

>>Przeczytaj też: Jak przyspieszyć zbiory warzyw. Sposoby na wcześniejsze plony

Jesienne porządki w warzywniku: usunięcie pozostałości po zebranych warzywach i odchwaszczenie

Przed rozpoczęciem jakichkolwiek działań w warzywniku należy dokładnie oczyścić podłoże. Przede wszystkim trzeba pozbyć się chwastów (poza kwitnącymi i korzeniami) oraz resztek poplonowych. Jeśli rośliny nie były porażone przez choroby lub zaatakowane przez szkodniki, z powodzeniem można wykorzystać je do tworzenia pryzm kompostowych. W przeciwnym wypadku należy je zebrać i spalić, gdyż mogą przyczynić się do powstawania problemów w przyszłym sezonie. Puste miejsca należy przekopać (lub przeorać) i wyrównać. Tam, gdzie będą uprawiane warzywa korzeniowe, gleba powinna być przekopana głębiej. Odwrócenie warstwy gruntu pozwala roślinom korzystać ze składników pokarmowych, które były do tej pory dla nich niedostępne. Ponadto jest to sposób na zniszczenie patogenów i szkodników glebowych. Warto zwrócić uwagę, że pędraki najintensywniej żerują na głębokości do 30 cm. Jesień to dla nich czas „gromadzenia zapasów”. Oprócz przekopywania gleby efektywne jest także dokładne nakłuwanie podłoża. Takie rozwiązanie częściej jest jednak wykorzystywane do ochrony trawnika niż warzywniaka.

>>Przeczytaj też: Przygotowanie gleby w ogrodzie przed zimą: jakie zabiegi wykonać jesienią

Jesienne porządki w warzywniku: nawożenie podłoża – nawozy organiczne w cenie

Warzywa mają zwykle duże potrzeby pokarmowe. Spełnienie ich wymagań gwarantuje zadowalający plon. Dobrym sposobem racjonalnego wykorzystania składników pokarmowych w glebie jest uprawa po sobie warzyw wytwarzających różny system korzeniowy. To jednak nie wszystko. Gleba powinna być regularnie nawożona. Dobre rezultaty uzyskuje się przez jesienne stosowanie nawozów organicznych (w szczególności obornika i kompostu).

>>Przeczytaj też: Jesień w ogrodzie: jesienne zabiegi poprawiające jakość gleby

Nawóz należy przekopać z podłożem. Cenny jest także popiół drzewny (zawiera sporo fosforu i potasu). Jesienią warto sprawdzić odczyn podłoża – mierniki można kupić w sklepie ogrodniczym. Jeśli gleba jest zbyt kwaśna, należy zastosować wapnowanie. Nawozów wapniowych nie powinno się jednocześnie stosować z innymi (np.: organicznymi). To zapobiegnie sytuacji, w której gleba będzie bogata w składniki pokarmowe, ale te nie będą dostępne dla roślin. Dawki wapnowania zależą od wskazanego pH, typu gleby (lekka, ciężka) oraz rodzaju nawozu. Na 10 m² potrzeba około 2-6 kg Cao. Dokładną ilość nawozu liczy się z proporcji. Jeśli przykładowo Nawóz wapniowo-węglanowy będzie zawierał 50 proc. tlenku wapnia, do nawożenia 10 m² zużyjemy od 4-12 kg.

>>Przeczytaj też: Wapnowanie gleby: kiedy i jak prawidłowo wapnować glebę

Jesienne porządki w warzywniku: uprawa warzyw poplonowych i roślin na nawóz zielony

Jednym ze sposobów utrzymania porządku jest siew w okresie późnoletnim (najczęściej od sierpnia do połowy września) warzyw poplonowych. W taki sposób można uprawiać m.in.:

  • rzodkiewkę,
  • szpinak,
  • roszponkę,
  • kalarepę,
  • sałatę,
  • endywię,
  • kapustę pekińską.

Oczywiście należy przy tym uważać, aby w cyklu zmianowania nie uprawiać po sobie gatunków należących do tej samej rodziny (np. kapustowatych). Innym sprawdzonym sposobem na jesienne zagospodarowanie warzywniaka jest siew roślin na nawóz zielony. Do tego celu warto wykorzystywać rośliny z rodziny bobowatych (łubin, lucerna, koniczyna, wyka, seradela). Poszczególne gatunki z pomocą bakterii brodawkowatych wiążą azot z powietrza, wzbogacając glebę w ten pierwiastek. Dodatkowo – po przekopaniu z glebą – zwiększają jej przepuszczalność i wspomagają produkcję próchnicy. Cenioną grupę stanowią także rośliny fitosanitarne odstraszające szkodniki i zapobiegające erozji gleby. Do tej grupy należy m.in. rzepak, gorczyca, żyto i aksamitka. Przy późnym siewie należy wybierać gatunki odporne na mróz. W takim przypadku nawóz zielony z powodzeniem  może przetrzymać zimę – będzie koszony dopiero w okresie wiosennym.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
romanowski07
|

Jesienią zawsze smutno, że na czas zimy nie będzie warzyw. Ale też zawsze trzeba odowiednio przygoptować go na kolejny rok :) u Nas oczywiście spulchnianie gleby, odchwaszczanie i takie tam. Ostatnio żona wróciła od koleżanki i nie dała mi żyć.. a bo Marysia ma nowy zestaw narzędzi i takie ładne.. Też musiała dostać taki sam. Rozchodziło się o taki zestaw z cellfastu. Wiedzą jak skusić kobiety