Jesienne zbiory warzyw korzeniowych (uprawa warzyw korzeniowych na jesienny zbiór)

2017-08-16 13:31 Katarzyna Józefowicz

Jesienne zbiory warzyw korzeniowych to zbiory późnych odmian marchwi, pietruszki, buraka, selera, które nadają się do zimowego przechowywania. Przeczytaj o uprawie warzyw korzeniowych na jesienny zbiór i dowiedz się, jak przechowywać przez zimę warzywa korzeniowe.

Warzywa korzeniowe to jedne z najczęściej uprawianych w naszym kraju warzyw. Ich mięsiste, zgrubiałe korzenie spichrzowe są cennym źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów, dlatego warto korzystać z nich nie tylko w sezonie, ale również przez pozostałą część roku.

>>Przeczytaj też: Jak przyspieszyć zbiory warzyw. Sposoby na wcześniejsze plony

Warzywa uprawiane na zbiór jesienny

Aby jednak móc cieszyć się smakiem warzyw korzeniowych przez cały rok, oprócz popularnych nowalijek i warzyw na zbiór wczesny, w ogrodzie warto uprawiać również warzywa późniejsze, nadające się do zimowego przechowania. W zależności od gatunku i odmiany, warzywa na zbiór jesienny sadzi się lub wysiewa od marca do czerwca, zbiera natomiast od września do końca października. W czołówce najpopularniejszych warzyw korzeniowych uprawianych na zbiór jesienny i przeznaczonych do przechowywania znajduje się marchew i pietruszka.

>>Przeczytaj też: Warzywa w warzywniku. Zasady zmianowania w ogrodzie warzywnym

Uprawa marchwi na jesienny zbiór

Marchew wysiewa się wprost do gruntu od końca maja do początku czerwca (niektóre odmiany wcześniej), wybierając odmiany średnio późne i późne takie jak np. Berlikumer 2 Perfekcja, Finezja, Flakkee 2, Koral, Lenka, Olympus. Najlepsze z nich nie wykazują skłonności do gromadzenia szkodliwych azotanów (np. odmiany Berlikumer 2 Perfekcja, Flakkee 2, Koral) oraz mają podwyższoną tolerancję wobec najczęstszych chorób (np. Finezja). Uprawiając marchew na zbiór jesienny, należy zwrócić szczególną uwagę na wyrównaną wilgotność podłoża w ciągu całego okresu wegetacyjnego, gdyż gwałtowne zmiany wilgotności są przyczyną pękania korzeni i pogorszenia jakości plonu. Jesienne zbiory marchwi przeprowadza się zwykle na początku października, przeznaczając do przechowywania korzenie zdrowe, duże i nieuszkodzone.

Uprawa pietruszki na jesienny zbiór

Drugim popularnym warzywem korzeniowym uprawianym na zbiór jesienny jest pietruszka korzeniowa. Jej nasiona wysiewa się zwykle nieco wcześniej niż nasiona marchwi. bo już pod koniec marca i w kwietniu (termin zależny od odmiany). Do uprawy najlepiej wybierać odmiany średnio późne i późne, dobrze znoszące przechowywanie (np. Alba, Berlińska, Lenka, Ołomuńcka, Osborne, Sonata, Vistula) i odporne na choroby przechowalnicze (np. Ołomuńcka, Alba). Pietruszka jest warzywem dobrze znoszącym niskie temperatury, dlatego jej zbiór można zaplanować na drugą połowę października. Po wykopaniu korzenie należy posortować i przeznaczyć do przechowania jedynie te dorodne, zdrowe i bez uszkodzeń mechanicznych. Przy okazji warto z nich też pozyskać niezwykle cenną natkę, która idealnie nadaje się do przyprawiania zup, dań obiadowych i surówek, a także do zamrażania.

Uprawa buraka na jesienny zbiór

Kolejnym warzywem korzeniowym uprawianym na jesienne zbiory jest burak ćwikłowy. Jego zaokrąglony lub wydłużony, pękaty, czerwony korzeń jest bogaty w wiele cennych substancji odżywczych, dlatego powinien znaleźć się w każdej kuchni. Warzywo jest jednak bardziej wrażliwe na warunki atmosferyczne niż marchew i pietruszka, dlatego nieco inaczej należy je uprawić.
Buraki na zbiór jesienny wysiewa się wprost do gruntu późną wiosną bo dopiero pod koniec maja i w czerwcu (zależnie od odmiany). Rośliny w sezonie wegetacyjnym są bardzo wrażliwe na niedobór wody w glebie, dlatego nawet przejściowa susza może mieć katastrofalny wpływ na jakość i wielkość ich plonów (liście szybko więdną, korzenie przestają rosnąć). Na zbiór jesienny i do przechowywania przez okres zimowy najlepiej nadają się takie odmiany jak: Astar F1, Czerwona Kula, Okrągły Ciemnoczerwony, Opolski, Patryk, Rywal. Ich zbiór powinien być przeprowadzony stosunkowo wczesną jesienią, jeszcze przed nastaniem przymrozków czyli we wrześniu lub na początku października.

Uprawa selera na jesienny zbiór

Popularnym i cenionym warzywem korzeniowym uprawianym na zbiór jesienny jest także seler korzeniowy. W przeciwieństwie do poprzednich gatunków, uprawia się go zwykle z rozsady wysadzanej do gruntu w maju lub na początku czerwca, gdyż posiada długi okres wegetacji. Do polecanych odmian na zbiór jesienny i do przechowywania zaliczają się między innymi: Albin, Diamant, Edward, Zagłoba, Prager Reuzen. Zbiory korzeni selera powinny być zaplanowane na połowę października. Wykopane korzenie oczyszcza się z drobnych korzonków bocznych oraz naci, wybierając do przechowywania warzywa średniej wielkości, zdrowe, jędrne i nieuszkodzone.

>>Przeczytaj też: Współrzędna uprawa warzyw: jakie warzywa sadzić obok siebie

Przechowywanie warzyw korzeniowych zebranych jesienią

Zebrane, oczyszczone i posortowane korzenie wszystkich warzyw, można przechować przez zimę w piwnicy, ziemiance lub kopcu, a nawet w odpowiednio przygotowanym i ocieplonym słomą, drewnianym, zamykanym pojemniku na balkonie. Najwygodniejsze do przechowywania warzyw będą ziemianki i chłodne piwnice, z dobrą cyrkulacją powietrza, średnią wilgotnością i temperaturą w granicach 0-4 st. C. W takich pomieszczeniach warzywa można umieszczać na podłodze w małych pryzmach, przysypanych wilgotnym piaskiem lub poukładane warstwami w drewnianych skrzyniach.

Jeśli nie dysponujemy piwnicą ani ziemianką, warzywa możemy przechować też w kopcach (dla marchwi i pietruszki rów pod kopiec powinien mieć około 50 cm szerokości i 50-60 cm głębokości, dla buraków około 1 m szerokości i 20-30 cm głębokości), w których układa się je warstwami i obsypuje ziemią, a po pierwszych przymrozkach dodatkowo zabezpiecza przed chłodem słomianymi matami.

>>Przeczytaj też: Jesienny zbiór warzyw z przydomowego warzywnika: jak w domowych warunkach przechować warzywa zbierane jesienią

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE