Uprawa buraków w ogrodzie. BURAKI w przydomowym ogrodzie warzywnym

2013-05-13 13:18 Opracowanie: redakcja serwisu

BURAK to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Poradnik: jak uprawiać buraki w ogrodzie warzywnym. UPRAWA BURAKÓW w przydomowym warzywniku.

Buraki – popularne i bardzo zdrowe warzywo

Burak jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. W pierwszym roku uprawy tworzy zgrubiałe, ciemnoczerwone (barwę nadają betacyjany), jadalne korzenie spichrzowe. Kształt korzenia buraka (wydłużony, kulisty, płaskokulisty), jego wielkość i intensywność barwy zależy od odmiany buraka – w sprzedaży dostępnych jest wiele odmian. Korzeń buraka jest zasadotwórczy, zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B, witaminę C. Ma znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika (wpływa dodatnio na trawienie) oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.
W drugim roku uprawyburaków pojawiają się pędy kwiatostanowe. Owoce buraka są zrośnięte po kilka w tzw. kłębek. Liście buraka ćwikłowego są zielono-czerwonawe, osadzone na długich, soczystych ogonkach. Młode liście, znane jako boćwina (botwina), są także jadalne.

Uprawa buraków w ogrodzie przydomowym

Burak ćwikłowy ma duże wymagania świetlne i wodne, udaje się na każdej glebie odpowiedniej do uprawy warzyw. Buraki uprawia się z siewu do gruntu w miejsce stałe. Nasiona wysiewa się od początku kwietnia do połowy czerwca (nasiona kiełkują w temperaturze 8 st.C). Jeśli wysiane zostały za gęsto, to należy po wzejściu przerzedzić je. Okres wzrostu trwa 3–4 miesiące. Młode korzenie do wczesnego spożycia można wyrywać w miarę ich dorastania do odpowiedniej wielkości. Korzenie przeznaczone na użytek jesienny lub zimowy (do przechowywania) zbiera się we wrześniu i październiku. Podczas zbioru trzeba uważać żeby nie okaleczyć korzeni, ponieważ uszkodzone tracą dużo soku i źle się przechowują. Przy zbiorze liście ukręca się.
Buraki są wrażliwe na niedobór boru i magnezu, dlatego należy zasilać je nawozami zawierającymi te mikroelementy. Trzeba pamiętać o płodozmianie: nie uprawia się buraków w kolejnym roku po sobie i po szpinaku.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE