Orzechy włoskie z ogrodu – smaczne i zdrowe owoce

2018-06-26 15:55

Orzechy włoskie to smaczne i zdrowe owoce, wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale także jako surowiec leczniczy. Dowiedz się, co zawierają orzechy włoskie i jakie są ich właściwości oraz zastosowanie. Olej z orzechów włoskich.

Orzech włoski to jeden z najbardziej wartościowych i najczęściej spotykanych w uprawie gatunków orzecha. Drzewo orzecha włoskiego cenione jest głównie za mocne, nadające się do produkcji mebli drewno oraz bardzo smaczne owoce, bogate w witaminy i składniki odżywcze. Dowiedz się, co zawierają owoce (jądro i łupiny) orzecha włoskiego oraz kora tego drzewa. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z orzechów włoskich?

>>Przeczytaj też: Czy orzech włoski "zabije" inne drzewa w ogrodzie?

Co zawierają orzechy włoskie

Jadalne jądro orzecha włoskiego zawiera:

  • witaminy (A, B1, B6, C, P, E),
  • sole mineralne (m.in. fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, sód),
  • tłuszcze (40-70 proc.),
  • białka (15-2 proc.),
  • cukry (10-15 proc.),
  • antyoksydanty (m.in. kwas ellagowy),
  • kwasy organiczne (m.in. kwas foliowy).

Dzięki takiemu składowi orzechy włoskie wykazują liczne właściwości lecznicze, m.in. przeciwzapalne i wzmacniające, a za sprawą antyoksydantów również przeciwnowotworowe. Z tego względu ich spożywanie poleca się przede wszystkim osobom osłabionym, cierpiącym na choroby nerek, anemię, cukrzycę, nadciśnienie i zaburzenia pracy układu pokarmowego (niestrawność).

>>Przeczytaj też: Orzech laskowy - owoc krzewu leszczyny

Orzechy włoskie mają również właściwości bakteriobójcze i wspomagające funkcjonowanie układu krążenia, dlatego powinny znaleźć się także w diecie osób zmagających się z zakażeniami bakteryjnymi i chorobami pasożytniczymi układu pokarmowego oraz w diecie osób cierpiących na choroby serca i nadciśnienie. Co ciekawe, zaskakująca jest też ilość witaminy C, która w orzechach włoskich jest kilkakrotnie większa niż w czarnych porzeczkach. Nie jest to bez znaczenia szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy odporność organizmu spada, a ryzyko zachorowań na grypę rośnie. Równie istotną rolę spełniają zawarte w orzechach włoskich witaminy z grupy B, które wpływają na poprawę koncentracji i pamięci oraz zwiększają odporność organizmu na stres. Z tego względu owoce polecane są jako zdrowa przekąska osobom uczącym się, pracującym umysłowo lub narażonym na długotrwały stres.

Pomimo dużej kaloryczności, która wynosi 650-680 kcl na 100 g, orzechy włoskie polecane są nawet osobom będącym na diecie odchudzającej. Należy jednak pamiętać, że nie powinno się spożywać ich więcej niż 25-30 szt. dziennie (dzieci i osoby otyłe 5-10 szt.). Po orzechy nie mogą też sięgać osoby uczulone, gdyż owoce posiadają silne właściwości alergizujące.

>>Przeczytaj też: Drzewa i krzewy owocowe: gdzie i jak je posadzić

Olej z orzechów włoskich

Orzechy włoskie zwykle spożywane są na surowo, ponieważ w takiej postaci są najsmaczniejsze. Mimo to warto zainteresować się także produkowanym z nich olejem jadalnym, który jest nie mniej wartościowy od samych owoców. Najcenniejszy jest olej tłoczony na zimno, w którego składzie znajduje się bardzo dużo kwasów tłuszczowych (m.in. omega-3, omega-6, omega-9) i witamin z grupy B oraz wit. E i wit. A. Olej z orzechów włoskich, podobnie jak surowe owoce, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie i ma właściwości przeciwzapalne. Można go stosować wewnętrznie, dodając do sałatek i surówek, lub zewnętrznie, smarując nim skórę (zawarte w oleju wit. E i A działają wygładzająco oraz opóźniają procesy starzenia). Olej orzechowy powinien być spożywany wyłącznie na zimno (około 1 łyżki dziennie dodanej np. do surówki), gdyż w wysokiej temperaturze traci część cennych składników odżywczych i gorzknieje (nie nadaje się do smażenia i podgrzewania). Wadą oleju z orzechów włoskich jest jego nietrwałość (po otwarciu należy go zużyć w ciągu maksymalnie 3 miesięcy) oraz wysoka cena. Mimo to warto mieć w kuchni chociaż jedną małą butelkę tego cennego i zdrowego oleju.

Zastosowanie liści, skóry owocu i kory orzecha włoskiego

Poza owocami oraz produkowanym z nich olejem, duże znaczenie mają też inne części rośliny. Liście, zielone skórki owocu i kora, to cenny surowiec leczniczy, wykorzystywany zarówno w medycynie naturalnej jak i w kosmetyce. Wykonane z nich odwary, wyciągi, nalewki i kremy, mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Odwary i wyciągi mogą być stosowane do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych gardła lub jako okłady przy niektórych chorobach skóry (np. egzema, opryszczka, łuszczyca, grzybica, liszaj). Nalewki mają zastosowanie przy niestrawności i nieżytach układu pokarmowego, natomiast kremy cieszą się dużym zainteresowaniem w kosmetyce, gdyż mają działanie samoopalające i nadają skórze złocistobrązowy odcień.

Nasi Partnerzy polecają