Spis treści
Ogród, w którym jesienią nie ma dekoracyjnych roślin, przyciągających wzrok kolorami kwiatów lub liści, jest „niedokończony”. Bez nich tracimy jedną porę roku – po bujnym, zielonym lecie ekspresowo przenosimy się w szarość. A przecież nie musimy! Jesienny ogród zawsze jest niespodzianką, a jego uroda bywa ulotna oraz w znacznym stopniu zależna od warunków atmosferycznych. Przebarwianie się liści czy czas kwitnienia ostatnich roślin bardziej niż w innych porach roku zależą bowiem od pogody.
Kolorowe kwiaty zdobią jesienny ogród
Jesienią zakwitają przede wszystkim byliny. Niektóre po raz pierwszy, inne odradzają się po przycięciu po wiosenno-letnim kwitnieniu i u schyłku sezonu powtórnie tworzą kwiaty (na przykład ostróżka ogrodowa i kocimiętka Faassena). Najpiękniej i najdłużej rośliny kwitną wtedy, gdy jesień jest ciepła i długa. Ich wrogiem są przede wszystkim niskie temperatury, ale niektóre gatunki kwitną nawet po pierwszych przymrozkach (na przykład wrzosy i złocienie ogrodowe, czyli chryzantemy). Do pierwszych przymrozków, często przez całe lato, kwitną też liczne rośliny jednoroczne.
Przeczytaj też: Te jesienne kwiaty zachwycają w naszych ogrodach! Co kwitnie jesienią?

i
Różnokolorowe owoce w jesiennym ogrodzie
Mogą być żółte, pomarańczowe, czerwone, różowe, a nawet fioletowe. Ich jaskrawe kolory przyciągają wzrok i zdobią ogród także długo po opadnięciu liści. Niektóre owoce opadają po pierwszych mrozach, ale są też takie, które pozostają na roślinie aż do wiosny, pod warunkiem że nie zostaną wcześniej zjedzone przez ptaki. I to jest drugi powód, dla którego warto posadzić rośliny obficie owocujące (berberys Thunberga, cisy, kaliny, derenie) – by szarą jesienią i zimą móc obserwować ptaki przylatujące do ogrodowej stołówki.
Niektóre owoce możemy wykorzystać sami, na przykład pigwy czy rokitnika. Zawierają one dużo witamin (zwłaszcza C) i nadają się na przetwory.
Przeczytaj też: Te rośliny rodzą owoce, które są przysmakami ptaków
Przebarwiające się liście zdobią jesienny ogród
U wielu roślin, szczególnie drzew i krzewów, przybierają jesienią kolory ognia. Dzieje się tak, ponieważ zielony barwnik chlorofil ulega rozkładowi na proste związki, które są transportowane w głąb rośliny. W ten sposób odzyskuje ona cenne substancje odżywcze. Liście robią się żółte, pomarańczowe i czerwone, gdyż widoczne stają się inne barwniki. Przebarwianie się roślin zależy od pogody i nie co roku jest równie intensywne. Najładniejsze kolory powstają wtedy, kiedy w drugiej połowie lata nie było suszy, a jesień jest ciepła, słoneczna, sucha i długa. I odwrotnie – gdy lato było suche, a po nim przyszły długotrwałedeszcze, nie ma co liczyć na piękną złotą jesień.
