Owoce z ogrodu: jak zbierać i przechowywać jabłka i gruszki zimowych odmian
Owoce zimowych odmian jabłek i gruszek przeznacza się do przechowywania. Kiedy zbierać owoce i w jakich warunkach je przechowywać?
Autor: photos.com
Zbierać owoce trzeba ostrożnie, aby nie uszkodzić ich skórki
Owoce na drzewie dojrzewają nierównomiernie – zależy to między innymi od wielkości i gęstości korony drzewa oraz dostępu do niej światła. Dlatego jabłka i gruszki zimowych odmian przeznaczone do przechowywania najlepiej zbierać nie jednego dnia, ale w miarę osiągania przez nie dojrzałości zbiorczej.Najwcześniej dojrzewają te owoce, które rosną na wierzchołku drzewa i na końcach zewnętrznych gałęzi, bo są one najlepiej oświetlone. Te owoce są największe i najładniej wybarwione. Ponieważ jednak najszybciej przejrzewają, nie powinny być przechowywane zbyt długo. Drugie w kolejności dojrzewają owoce, które rosną nieco głębiej w koronie drzewa – charakteryzują się one średnią wielkością. Przeznacza się je do najdłuższego przechowywania. Na końcu dojrzewają owoce rosnące wewnątrz korony, przy pniu i nisko nad ziemią, czyli tam, gdzie dociera najmniej promieni słonecznych. Owoce te są najmniejsze, bardziej zielone, mają mniej cukrów, często też są podatne na choroby grzybowe. Tych owoców nie należy przechowywać zbyt długo.
Zbiór owoców
Zbierać owoce trzeba ostrożnie, aby nie uszkodzić ich skórki (przez rany mogą wniknąć zarodniki grzybów chorobotwórczych), nie poobijać i nie zgniatać. Jabłka i gruszki zbiera się do skrzynek, w których potem będą przechowywane. Do przechowywania przeznaczamy wyłącznie owoce zdrowe, bez objawów chorób i bez śladów obecności szkodników.
Warunki przechowywania owoców
Owoce przechowuje się w ciemnym pomieszczeniu, w którym staramy się zapewnić odpowiednią temperaturę i wilgotność. Optymalna temperatura przechowywania jabłek wynosi 0–2 st. Celsjusza, a gruszek od –1 do +1 st. Celsjusza. Takie warunki zapewnić można jedynie w chłodni – jeśli nią nie dysponujemy, starajmy się stworzyć przybliżone warunki, na przykład przez wietrzenie pomieszczenia. Jabłka i gruszki powinny być przechowywane w wysokiej wilgotności względnej powietrza, wynoszącej około 90 proc. Aby zwiększyć wilgotność w przechowalni można wylewać wodę na posadzkę albo rozstawić naczynia z wodą.Skrzynki z owocami warto okryć folią polietylenową – zapobiegnie to szybkiej utracie wody przez owoce, a dodatkowo spowolni dojrzewanie.