Zioła i przyprawy z przydomowego ogródka

2016-04-02 21:36 Anna Kazimierowicz

Zioła w ogrodzie: melisa, bazylia, mięta, szałwia, rumianek z własnego ogrodu? Czemu nie! Posadź zioła w przydomowym ogrodzie. Podpowiadamy jak uprawiać i pielęgnować zioła w ogrodzie. Poradnik: jak rozmnażać zioła w ogrodzie.

Warto posadzić zioła w ogrodzie. O tym, co najbardziej pożądane w ziołach, czyli o smaku i zapachu, decyduje zawartość olejków eterycznych i innych związków chemicznych. By w pełni nabyły tych dobrych cech, trzeba zadbać o ich prawidłową uprawę.

Zioła w ogrodzie: jakie miejsce wybrać na uprawę ziół?

Wiele ziół pochodzi z ciepłych stron świata, dlatego najlepiej rosną w miejscach dobrze nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Stanowisko słoneczne lubią: bazylia, tymianek, melisa, estragon, szałwia, cząber, rozmaryn oraz lebiodka (oregano). Posadźmy je obok tarasu albo pod ścianą domu – słońce odbijające się od elewacji będzie je dodatkowo nagrzewać. W półcieniu udają się: lubczyk, mięta, ogórecznik, żywokost, trybula.

Zioła w ogrodzie lubią rosnąć na przepuszczalnej, żyznej próchnicznej glebie. Piaszczystą glebę możemy użyźnić kompostem (10 l/m2) lub przesezonowanym obornikiem (4-5 kg/m2, jesienią przed wiosennym zakładaniem grządek). Większość ziół lubi zawierające wapń podłoże o odczynie obojętnym lub zasadowym. Jeśli ziemia jest kwaśna, trzeba ją zwapnować, dodając kredy lub dolomitu.
Na zioła możemy przeznaczyć osobny, specjalnie wydzielony fragment ogrodu lub posadzić je wśród innych roślin, także ozdobnych. Jeśli mamy bardzo słabą lub bardzo ciężką, mokrą, gliniastą glebę, możemy zrobić dla nich podwyższoną rabatę (około 50 cm) otoczoną murkiem z kamieni, cegieł lub drewna. Jej wnętrze wypełniamy gotowym podłożem ogrodniczym do uprawy warzyw albo mieszaniną odkwaszonego torfu i ziemi ogrodowej. Gdy na spód włożymy grubą warstwę resztek organicznych przeznaczonych na kompost (liście, darń, rozdrobnione gałęzie, chwasty, ale bez nasion), rozkładając się, będą podgrzewały od spodu rabatę.
Zioła w ogrodzie doskonale rosną w ogródku skalnym. Z niskich (szczypiorek, tymianek, pietruszka naciowa, cząber) możemy zrobić obwódkę trawnika czy rabaty kwiatowej. Nadają się także do uprawiania w pojemnikach na parapecie lub tarasie. Zwłaszcza mięta i melisa powinny rosnąć w doniczkach (także pozbawionych dna i wkopanych w ziemię), ponieważ bardzo szybko się rozrastają i mogą zagłuszyć inne rośliny.

Uwaga! Jeśli kupiliśmy w sklepie zioła w doniczce, np. bazylię, powinniśmy od razu podzielić je na co najmniej trzy-cztery części, rozluźnić i posadzić w osobnych pojemnikach. Przedłużymy w ten sposób ich życie, bo zazwyczaj są gęsto upakowane w małym pojemniku z niewielką ilością podłoża.

Zioła w ogrodzie: jak rozmnażać zioła

Zioła wysiewamy lub sadzimy (niektóre można i sadzić, i wysiewać do gruntu). W kwietniu można wysiać: cząber, kminek, koper, koper włoski, ogórecznik, pietruszkę, rzeżuchę, szczypiorek oraz trybulę. Niektóre gatunki można posiać też we wrześniu, ponieważ przechłodzenie nasion sprzyja ich kiełkowaniu. To: cząber, lubczyk, kolendra, lebiodka, ogórecznik, rumianek, lawenda.
Z rozsady sadzonej w połowie maja rozmnażamy bazylię, cząber, czosnek, estragon, koper włoski, majeranek, ogórecznik, lubczyk, miętę, szczypiorek, tymianek, melisę, żywokost.
Byliny (kozłek, estragon, lawenda, lubczyk, szczypiorek, tymianek, melisa) możemy rozmnażać przez podział. Zioła siejemy lub sadzimy w spulchnionej i odchwaszczonej ziemi. Na domowe potrzeby wystarczy po kilka sadzonek poszczególnych gatunków. Jeśli obok roślin wysokich umieścimy niskie, zadarniające, dość szybko staną się one naturalną barierą dla chwastów.

Zioła w ogrodzie: jak pielęgnować zioła

Zioła, które są krzewinkami (lawenda, hyzop, tymianek), trzeba przycinać, żeby je odmłodzić i pobudzić do tworzenia wielu nowych pędów. Jesienią delikatniejsze gatunki bylin (tymianek, szałwia, lawenda, hyzop) warto przykryć gałązkami świerkowymi lub agrowłókniną. Nie trzeba przesadzać z podlewaniem ziół. Wiele z nich (dziurawiec, krwawnik, lebiodka, macierzanka, tymianek, hyzop, dziewanna) dobrze znosi suszę. Wystarczy je zasilać nawozami naturalnymi, najlepiej kompostem (warstwa o grubości 2 cm) albo odżywką z pokrzywy lub żywokostu, ale jeżeli dobrze rosną, nie jest to konieczne.

Zobacz wideo: jakie przyprawy mają właściwości lecznicze

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE