Grill gazowy w ogrodzie. Dlaczego warto wybrać grill gazowy?
Grill gazowy sprawdzi się zarówno w ogrodzie, jak i na tarasie czy balkonie, dlatego grille gazowe zdobywają coraz większą popularność wśród miłośników grillowania. Jakie zalety ma to rozwiązanie?
Grill gazowy - rozpalanie bez problemów
Każdy, kto choć raz rozpalał grilla, musiał zmierzyć się z brykietem i podpałką, które pozwalają na odpowiednie przygotowanie rusztu do grillowania.
W przypadku grilla gazowego zadanie to jest o wiele prostsze. Urządzenie wystarczy podłączyć do butli gazowej lub turystycznej, czy też kartridża, a następnie przekręcić kurek. Większość modeli ma wbudowany samozapłon więc nie ma niebezpieczeństwa poparzenia podczas rozpalania palnika. Co więcej, w pokrywie grilla gazowego znajduje się termometr, który pozwoli dostosować i kontrolować temperaturę odpowiadającą rodzajowi i ilości grillowanych potraw.
W trakcie grillowania nie jest się narażonym na możliwość bezpośredniego kontaktu z ogniem, co więcej wyeliminowany został moment dokładania brykietu do paleniska, w trakcie którego może dojść do poparzenia lub też zanieczyszczenia grillowanych mięs i warzyw.
Grill gazowy - wygoda użytkowania
Tradycyjne grille węglowe mają zazwyczaj mniejsze ruszty niż grille gazowe. Te drugie są najczęściej wyposażone w dodatkowe palniki, zestaw rożna oraz tzw. górny ruszt, na którym można trzymać przygotowane potrawy tak, aby nie ostygły. Wszystkie te elementy pozwalają na przygotowanie jednocześnie kilku potraw lub też pieczenie nie tylko kiełbasek czy mięsa, ale także ryb, owoców morza oraz warzyw.
Dużym udogodnieniem jest system PTS stosowany w najnowszych grillach gazowych, który gwarantuje równomierne nagrzanie rusztu, a co za tym idzie optymalne grillowanie wszystkich potraw rozłożonych na całym ruszcie.
Dodatkowym atutem grilli gazowych jest pokrywa pozwalająca na utrzymanie stałej temperatury panującej wewnątrz grilla. Warto także nadmienić, że projektanci szafkowych grilli gazowych dużą wagę przywiązują do funkcjonalnych akcesoriów takich jak szuflady, szafki na butlę czy wieszaki na akcesoria. Pozwalają one na przechowywanie niezbędnych podczas grillowania sztućców.
Grill gazowy to urządzenie całoroczne
Utarło się przekonanie, że grillować można jedynie w sezonie wiosenno letnim, kiedy to sprzyjająca aura i wysokie temperatury pozwalają na spotkania w plenerze. Zupełnie niesłusznie. Grill gazowy jest bowiem urządzeniem całorocznym. Może być trzymany na tarasie, a także w ogrodowej altanie i używany podczas chłodniejszych czy też deszczowych dni. Brak dymu powoduje, że jest to także rozwiązanie idealne na balkon. Co więcej, z mniejszych modeli można korzystać także w domowej kuchni.
Grill gazowy - ekonomiczne rozwiązanie
Grillowanie na grillu gazowym jest znacznie bardziej ekonomiczne niż na jego węglowym odpowiedniku. Zakup brykietu oraz podpałki to koszt kilkunastu złotych. W przypadku grilla gazowego cena jednego grillowania jest 10 razy mniejsza! W ten sposób w można zaoszczędzić nawet kilkaset złotych.