Grill gazowy w ogrodzie. Dlaczego warto wybrać grill gazowy?

2015-03-06 17:16
Grill gazowy ogrodowy
Autor: thinkstockphotos.com Ogrodowe grille gazowe zdobywają coraz większą rzeszę zwolenników, którzy doceniają ich funkcjonalność oraz łatwość obsługi

Grill gazowy sprawdzi się zarówno w ogrodzie, jak i na tarasie czy balkonie, dlatego grille gazowe zdobywają coraz większą popularność wśród miłośników grillowania. Jakie zalety ma to rozwiązanie?

Grill gazowy - rozpalanie bez problemów

Każdy, kto choć raz rozpalał grilla, musiał zmierzyć się z brykietem i podpałką, które pozwalają na odpowiednie przygotowanie rusztu do grillowania.

W przypadku grilla gazowego zadanie to jest o wiele prostsze. Urządzenie wystarczy podłączyć do butli gazowej lub turystycznej, czy też kartridża, a następnie przekręcić kurek. Większość modeli ma wbudowany samozapłon więc nie ma niebezpieczeństwa poparzenia podczas rozpalania palnika. Co więcej, w pokrywie grilla gazowego znajduje się termometr, który pozwoli dostosować i kontrolować temperaturę odpowiadającą rodzajowi i ilości grillowanych potraw.

W trakcie grillowania nie jest się narażonym na możliwość bezpośredniego kontaktu z ogniem, co więcej wyeliminowany został moment dokładania brykietu do paleniska, w trakcie którego może dojść do poparzenia lub też zanieczyszczenia grillowanych mięs i warzyw.

Wideo: jak rozpalić grill

Grill gazowy - wygoda użytkowania

Tradycyjne grille węglowe mają zazwyczaj mniejsze ruszty niż grille gazowe. Te drugie są najczęściej wyposażone w dodatkowe palniki, zestaw rożna oraz tzw. górny ruszt, na którym można trzymać przygotowane potrawy tak, aby nie ostygły. Wszystkie te elementy pozwalają na przygotowanie jednocześnie kilku potraw lub też pieczenie nie tylko kiełbasek czy mięsa, ale także ryb, owoców morza oraz warzyw.

Dużym udogodnieniem jest system PTS stosowany w najnowszych grillach gazowych, który gwarantuje równomierne nagrzanie rusztu, a co za tym idzie optymalne grillowanie wszystkich potraw rozłożonych na całym ruszcie.

Dodatkowym atutem grilli gazowych jest pokrywa pozwalająca na utrzymanie stałej temperatury panującej wewnątrz grilla. Warto także nadmienić, że projektanci szafkowych grilli gazowych dużą wagę przywiązują do funkcjonalnych akcesoriów takich jak szuflady, szafki na butlę czy wieszaki na akcesoria. Pozwalają one na przechowywanie niezbędnych podczas grillowania sztućców.

Grill gazowy to urządzenie całoroczne

Utarło się przekonanie, że grillować można jedynie w sezonie wiosenno letnim, kiedy to sprzyjająca aura i wysokie temperatury pozwalają na spotkania w plenerze. Zupełnie niesłusznie. Grill gazowy jest bowiem urządzeniem całorocznym. Może być trzymany na tarasie, a także w ogrodowej altanie i używany podczas chłodniejszych czy też deszczowych dni. Brak dymu powoduje, że jest to także rozwiązanie idealne na balkon. Co więcej, z mniejszych modeli można korzystać także w domowej kuchni.

Grill gazowy Broil King
Autor: Broil King Grill gazowy Broil King Baron 590 z kuchenką boczną i zestawem rożna
Grill gazowy ogrodowy
Autor: Landmann
Warto wiedzieć

Grill gazowy - ekonomiczne rozwiązanie

Grillowanie na grillu gazowym jest znacznie bardziej ekonomiczne niż na jego węglowym odpowiedniku. Zakup brykietu oraz podpałki to koszt kilkunastu złotych. W przypadku grilla gazowego cena jednego grillowania jest 10 razy mniejsza! W ten sposób w można zaoszczędzić nawet kilkaset złotych.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Broil King Polska
|

Panie Piotrze,
Wszystkie grille gazowe Broil King zostały wyprodukowane aby prawidłowo funkcjonować z polskim ciśnieniem gazu i posiadają znak CE. Jest on potwierdzeniem że urządzenie spełnia wszystkie normy bezpieczeństwa w Polsce. Wszystkie grille Broil King zostały zaprojektowane tak, aby bezproblemowo zmieścić 11kg butlę z gazem. Gaz propan-butan jest bezwonny, w celach bezpieczeństwa dodawany jest Etanotiol, aby w momencie ulatniania się gazu można go było łatwo zidentyfikować po nieprzyjemnym zapachu, nawet przy stężeniu jednej części etanotiolu na 2,8 miliarda części powietrza. Przy prawidłowo funkcjonującym grillu gazowym gaz nie "śmierdzi". Gaz propan-butan spala się na dwutlenek węgla (CO2) i parę wodną (H2O). Dlatego grillowanie na gazie jest zdrowe. Co do dymu ma Pan racje. Skapujące na rozgrzane aromatyzery soki i tłuszcze, dymią i odparowują do potraw nadając im smaku. W razie pytań prosimy o kontakt na biuro@broilking.pl
Pozdrawiamy, Team Broil King.

Piotr Niemier
|

Wszystko fajnie, tyle że autor wprowadza ludzi w błąd. W żadnym wypadku nie wolno wstawiać butli z gazem do szafki grilla !!! Poza tym 11-litrowa nie wejdzie. Co do dymu, to też nie prawda - "nie ma dymu bez ognia", a w tym przypadku - grilowania bez dymu. Tłuszcz gdy się spala - to dymi. Mimo wszystko to prawda, że grill gazowy bije na głowę grille węglowe. I jeszcze jedno - nie używajcie Propanu - Butanu, tylko sam Propan (gaz techniczny). Butan jest cięższy od propanu i pod koniec zawartości butli strasznie śmierdzi. Pozdrawiam grillujących. Piotr.