Zioła i owoce na zimę – rozgrzewające napary, kompoty i herbatki

2016-12-13 13:23

Suszone zioła i owoce warto wykorzystać do przygotowania rozgrzewających napojów na zimę. Oto nasze propozycje rozgrzewających naparów, kompotów i herbatek na zimowy czas!

Zimowa aura nie jest dla nas szczególnie łaskawa i często sprzyja przeziębieniom. Dlatego też na chłodne, zimowe miesiące warto zaopatrzyć się w owoce, zioła i przyprawy, z których będziemy mogli przygotować rozgrzewające napary, kompoty lub herbatki. Dzięki nim po zimowym spacerze szybciej odzyskamy energię i łatwiej obronimy się przed infekcją.

>>Przeczytaj też: Owoce i warzywa dobre na grypę i przeziębienie: naturalne leki z ogrodu

Najlepsze owoce na zimowe herbatki

Do najpopularniejszych owoców wykorzystywanych do zimowych herbatek należą: czarny bez, malina, dzika róża, czarna porzeczka, żurawina, głóg. Do przygotowania rozgrzewających napojów na zimę wykorzystuje się głównie owoce suszone, gdyż w tym okresie w takiej postaci są najłatwiej dostępne. Nie trzeba się jednak martwić, że suszone owoce są pozbawione wartości odżywczych, gdyż w trakcie prawidłowego suszenia, zachowują znaczną część substancji bioaktywnych (z wyjątkiem niektórych witamin). Mają też silniejszy smak, barwę i aromat niż świeże, dlatego na herbatę lub napar nadają się znakomicie.

>>Przeczytaj też: Rokitnik - owoce rokitnika. Właściwości i zastosowanie owoców rokitnika

Dodatek suszonych owoców i przypraw do czarnej herbaty

Suszone owoce można ze sobą dowolnie łączyć, a sporządzony z nich napar, urozmaicić rozgrzewającymi przyprawami, cytryną i miodem. Jeśli nie potrafimy zrezygnować z klasycznej herbaty, suszone owoce możemy dodawać do gotowego naparu. Jeśli czarną herbatę wzbogacimy suszoną żurawiną, dziką różą, rodzynkami, skórką pomarańczową, plasterkiem świeżego imbiru, cynamonem, kardamonem, goździkami i miodem, otrzymamy niezwykle smaczny i rozgrzewający napój, przypominający w smaku popularny grzaniec, przyrządzany na bazie wina. Czarna herbata będzie też znakomicie smakowała z dodatkiem plasterka imbiru i pomarańczy, kilkoma suszonymi żurawinami i rodzynkami oraz miodem. Tak przygotowana herbata nie tylko nas rozgrzeje, ale będzie też bardzo smaczna, dlatego może nawet stanowić samodzielny deser.

Kompot z suszonych owoców

Z suszonych lub świeżych owoców, możemy też przygotować doskonały, rozgrzewający kompot. Do tego celu można wykorzystać świeże jabłka, cynamon, kardamon, goździki, miód i kilka plasterków świeżego imbiru. Kompot można też przygotować z suszonych owoców. Wprawdzie kojarzy się on głównie z wigilią i świętami Bożego Narodzenia, ale wcale nie znaczy, że możemy go przygotowywać tylko raz w roku, gdyż jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Rozgrzewający kompot z suszu może zawierać podobne owoce i przyprawy, jak ten wigilijny, ale może być też przyrządzony z zupełnie innych owoców takich jak np. morele, żurawina i rodzynki. W połączeniu z kawałkami pigwy, świeżymi jabłkami, gruszkami i kilkoma plasterkami imbiru oraz po przyprawieniu cynamonem, kardamonem, goździkami i miodem, będzie miał wyjątkowy smak i aromat, a przy okazji pomoże się nam rozgrzać.

Ziołowe napary - doskonałe na zimowe dni

Jeśli nie wystarcza nam owocowa herbatka czy aromatyczny kompot, na rozgrzewkę możemy sobie też przygotować napar ziołowy, gdyż wiele popularnych ziół i roślin leczniczych, może poprawić nasze krążenie i pomóc się nam rozgrzać. Część z nich posiada też właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające, co o tej porze roku jest szczególnie ważne.

>>Przeczytaj też: Ziołowe herbatki. Rośliny i kwiaty z ogrodu na zdrowe herbatki ziołowe

Do przygotowania naparu możemy wykorzystać między innymi: kwiaty lipy, suszone owoce maliny, plasterek korzenia imbiru, miód. Napar można też przyrządzić z działającego przeciwwirusowo tymianku z miodem i cytryną. Do ziołowych naparów, warto też dodać kawałek świeżego imbiru i sproszkowaną kurkumę, które nie tylko mają silne działanie rozgrzewające, ale też wykazują właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.

Jak przygotować ziołowy napar

Abyśmy mogli jednak skorzystać z dobroczynnych właściwości naparów rozgrzewających, musimy je przyrządzić w odpowiedni sposób. Przegotowane lub zalane zbyt chłodną wodą, stracą swoje cenne właściwości i nie tylko nam nie pomogą, ale też będą niesmaczne. Dlatego zioła i przyprawy najlepiej zalewać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na ok. 10 min. Po tym czasie powinny być już dobrze zaparzone i gotowe do spożycia. Należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy dodać do nich miód, musimy poczekać aż ostygną do temperatury pokojowej, gdyż w gorącym napoju miód straci swoje dobroczynne właściwości i stanie się jedynie bezwartościowym, choć smacznym słodzikiem.

Imbir jest zdrowy i pyszny. Jak zrobić rozgrzewającą herbatę z imbirem? Zobacz wideo Beszamel.pl
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE