Jesień w warzywnym ogrodzie. Jesienne prace w warzywniku

2012-10-03 18:10

Jesienią w ogrodzie warzywnym czeka nas dużo pracy. Niektóre warzywa już zebrane, inne czekają na zbiór. Trzeba też przygotować warzywnik na zimę.

Te warzywa, które już zebraliśmy trzeba posortować – część z nich przeznaczamy do bezpośredniego spożycia, część do przerobienia, a część do zamrożenia bądź przechowywania w stanie świeżym. Niektóre warzywa, na przykład mrozoodporne odmiany porów, jarmuż czy brukselka, mogą pozostać na zimę w gruncie. Można je zostawić na tej grządce, na której rosły, ale jeśli będą przeszkadzać w przekopaniu warzywnika, lepszym rozwiązaniem jest wykopanie warzyw pod koniec października i zadołowanie ich w innym miejscu ogrodu warzywnego, gdzie z powodzeniem przetrwają zimowe miesiące.

Kompostowanie resztek z warzywnika

Jesienią w warzywniku jest duże resztek roślinnych – wszystkie one składajmy na kompost. Grubsze łodygi warto przedtem rozdrobnić. Na kompost wyrzucamy między innymi łodygi pomidorów, ogórków, słonecznika, fasoli, szparagów, dyni.

Uprawy warzyw pod osłonami

Po zakończeniu sezonu i zebraniu warzyw, osłony pod którymi rosły trzeba oczyścić i zabezpieczyć. Przechowujemy tylko te osłony, które nie są zbyt zniszczone i nadają się do ponownego użycia. Zdejmujemy folię z pałąków, na których była rozpięta i myjemy ją oraz suszymy. Następnie składamy i pakujemy w materiał nieprzepuszczający światła. Pałąki tworzące konstrukcję tunelu wyjmujemy z ziemi, składamy razem i związujemy sznurkiem. Tak zapakowane przenosimy do pomieszczenia, gdzie pozostaną do wiosny.Jeśli osłony mają duże rozmiary, a folia rozpięta na konstrukcji jest dobrze naciągnięta i jest w dobrym stanie, można ją pozostawić na zimę rozłożoną. Konieczne jest jednak usunięcie spod folii wszystkich resztek roślinnych. Jeśli jest taka konieczność, warto jesienią wymienić na nową ziemię w tunelu.

Zaplanuj warzywnik na przyszły sezon

Pamiętając, gdzie w tym sezonie rosły poszczególne gatunki warzyw w warzywniku, już teraz zaplanujmy ich rozmieszczenie w przyszłym roku, koniecznie uwzględniając zasady zmianowania i przygotujmy szkic ogrodu warzywnego.

Nawożenie i przekopanie warzywnika jesienią

Biorąc pod uwagę, gdzie będą znajdować się grządki z poszczególnymi warzywami, przygotujmy odpowiednio ziemię – na przykład tam, gdzie będą rosły warzywa korzeniowe należy głębiej przekopać glebę.W warzywniku zastosujmy odpowiednie nawożenie organiczne i mineralne pod te gatunki warzyw, które mają wysokie wymagania pokarmowe. W miejscu wyznaczonym pod rozsadnik zastosujmy kompost lub obornik, glebę przekopmy, a przed nastaniem mrozów powierzchnię gleby okryjmy, aby wiosną ziemia szybciej rozmarzła. Podobnie przygotujmy miejsce pod niskie tunele foliowe.

Jesienne prace w ogrodzie
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE