Jak założyć i pielęgnować trawnik w ogrodzie. Poradnik
Zadbany trawnik to wizytówka pięknego ogrodu. Nie wszyscy wiedzą, że posiadanie wypielęgnowanego trawnika jest prostsze, niż może się wydawać. Jak założyć i pielęgnować trawnik w ogrodzie?
Zalety posiadania trawnika w ogrodzie są nieocenione – zmniejsza hałas, eliminuje kurz i zanieczyszczenia, obniża temperaturę powietrza. Zadbany trawnik odwdzięczy się tworząc wspaniałe miejsce do spędzania wolnego czasu, także do aktywnego wypoczynku. Aby trawnik w ogrodzie był jego wizytówką, trzeba zadbać nie tylko o odpowiednie przygotowanie gleby przed założeniem trawnika, ale także o koniecznych zabiegach pielęgnacyjnych.
Zakładanie trawnika: jak przygotować ziemię pod trawnik
Przy zakładaniu trawnika bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie gleby. Na początku należy przekopać ją na głębokość 25–30 cm, a następnie usunąć chwasty (szczególnie perz i inne chwasty trwałe) oraz kamienie. Możemy do tego celu użyć narzędzi ręcznych (szpadli i wideł) lub glebogryzarki. Jeśli trawnik będzie stykał się z rabatami kwiatów, warto oddzielić go obrzeżem trawnikowym lub rollborderem, który nie dopuści do zarastania rabat trawą. Przygotowaną ziemię należy wzbogacić niezbędnymi dla wzrostu trawy składnikami odżywczymi, czyli zastosować nawożenie. Przed zakupem nawozu konieczne jest sprawdzenie kwasowości gleby – optymalny odczyn podłoża dla trawnika wynosi pH 5,5–6,5. Jeśli jest on niższy, należy dodatkowo zastosować nawóz wapniowy, natomiast na glebach o pH 7,0–8,0 – nawozy zakwaszające. Odczyn gleby można sprawdzić samodzielnie przy użyciu dostępnych w sklepach kwasomierzy albo zlecić wykonanie analizy próbek gleby w stacjach chemiczno-rolniczych, Ośrodkach Doradztwa Rolniczego lub Państwowych Inspektoratach Ochrony Roślin bądź w prywatnych laboratoriach. Zazwyczaj wraz z wynikami analizy otrzymuje się zalecenia specjalistów odnośnie rodzaju nawozu, który należy użyć. Po około 2 tygodniach od zastosowania nawozów, podłoże jest gotowe pod zasiew.
Zakładanie trawnika: dobór i siew nasion
Na rynku dostępnych jest wiele mieszanek nasion traw oferowanych przez różnych producentów. Wśród nich każdy znajdzie odpowiednią do swojego ogrodu. Kupując nasiona traw należy mieć na uwadze, jakie będzie przeznaczenie trawnika – czy będzie on stanowił jedynie dekorację, a może będzie terenem intensywnie użytkowanym, na przykład przeznaczonym na uprawianie sportów. Uwzględniając te potrzeby należy wybrać odpowiednią mieszankę. Wszystkie dostępne w sprzedaży mieszanki nasion traw muszą posiadać Świadectwo Kwalifikacji określające skład mieszanki, zdolność kiełkowania poszczególnych odmian oraz datę ważności.
Po usunięciu chwastów, spulchnieniu i zastosowaniu nawozów można wysiewać nasiona. Najlepszym terminem siewu jest okres wiosenno-letni. Siać należy, w miarę możliwości, przy bezwietrznej pogodzie, aby wiatr nie zwiewał nasion poza teren przeznaczony na trawnik. Wysiew bardzo usprawni siewnik (nie trzeba pamiętać o technice wysiewu, utrzymywaniu odpowiedniego zagęszczenia i rozmieszczenia nasion, dzięki czemu można ustrzec się błędów, jakie popełnia się przy siewie ręcznym). Przy wysiewie należy przestrzegać zaleceń producentów nasion traw (zalecenia te są zazwyczaj podane na opakowaniu). Zbyt gesty siew może spowodować większą podatność trawnika na choroby grzybowe. Wysiane nasiona należy przykryć warstwą ziemi (około 1 cm).
Pielęgnacja trawnika: nawadnianie
Każdy trawnik należy nawadniać. Najwięcej wody wymaga młody trawnik, jego powierzchnia powinna być stale wilgotna. Najefektywniej jest podlewać trawę rano lub wieczorem. Podlewanie w ciągu dnia nie jest wskazane, ponieważ woda zamiast wsiąkać w glebę – paruje. Może to spowodować wyschnięcie trawnika. Mało intensywne podlewanie spowoduje natomiast spłycenie systemu korzeniowego i osłabienie trawy. Istnieje wiele urządzeń pomocnych przy nawadnianiu, np. zraszacze wahadłowe, zraszacze pulsacyjne, zraszacze rotacyjne (wymagają jedynie przesuwania z miejsca na miejsce), systemy nawadniania (dają gwarancję prawidłowego nawodnienia, nawet wtedy, gdy wyjedziemy na wakacje).
Pielęgnacja trawnika: koszenie
Jedną z podstawowych czynnością niezbędnych do utrzymania trawnika w dobrej kondycji jest koszenie. Kosić należy rano lub wieczorem, wykorzystując do tego celu – zależnie od wielkości trawnika – dostępne na rynku narzędzia. Na mniejszych powierzchniach można użyć kosiarki elektrycznej, a przy płotkach, rabatach, drzewach – akumulatorowych nożyc do trawy lub podkaszarki. W wypadku większego areału lepiej wykorzystać kosiarkę spalinową. Zbyt wysoką trawę przytnie kosa spalinowa, która przyda się także do usuwania chwastów lub zarośli. Pierwsze koszenie wykonuje się, gdy trawnik osiągnie 6–8 cm wysokości, przycinając źdźbła trawy na wysokości około 4 cm, po czym trawnik należy nawieźć nawozem azotowym, np. Azofoską lub Polifoską. Po każdorazowym koszeniu należy usunąć skoszoną trawę, bowiem jej pozostawienie utrudnia odrastanie młodych pędów. Konieczne jest również obfite podlanie trawnika po zabiegu. Idealnym miejscem składowania ściętej trawy jest kompostownik.
Pielęgnacja trawnika: nawożenie
Drugim ważnym zabiegiem jest nawożenie trawnika. Istnieje zasada, że trawę nawozi się tym częściej, im intensywniej użytkuje się trawnik. Zazwyczaj zaleca się nawożenie około 5 razy w ciągu okresu wegetacyjnego, zawsze po skoszeniu i zgrabieniu trawy. W miarę potrzeby trawnik należy odchwaścić – mechanicznie (np. usuwając chwasty ręcznie) lub stosując dostępne na rynku herbicydy (środki do zwalczania chwastów). Czasami problemem jest rozprzestrzeniający się na trawniku mech. Można się go pozbyć za pomocą specjalnych preparatów. Na rynku jest dostępny bogaty asortyment środków chemicznych chroniących trawnik i wspomagających jego wzrost.
Pielęgnacja trawnika: wałowanie
Kolejną czynnością, która sprawi, iż nasz trawnik będzie piękny jest wałowanie. Za pomocą walca dociskamy korzenie trawy do podłoża. Nie powinno się wałować na glebach ciężkich i gliniastych, gdyż osłabi to trawę, zamiast ją wzmocnić. Wałowanie sprzyja rozkrzewianiu się trawy. Istotne jest, aby wykonywać je 2–3 dni przed i po pierwszym koszeniu.