Drzewa i krzewy owocowe oraz warzywa w ogrodzie

2010-07-07 2:00 Anna Skórkowska

Posadzenie drzew i krzewów owocowych, a nawet warzyw w sąsiedztwie roślin ozdobnych jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

Zwykliśmy rozdzielać te rośliny nie dlatego, że różnią się rozwojem i wymaganiami, ale ze względów czysto praktycznych – warzywa oraz krzewy i drzewa owocowe łatwiej jest pielęgnować, gdy rosną w równych rzędach i dostęp do nich jest wygodny. Można jednak łączyć przyjemne z pożytecznym i posadzić rośliny ozdobne i użytkowe na jednej rabacie.

Smaczne i urodziwe rośliny użytkowe

Warto docenić urodę roślin użytkowych. Obsypane białymi kwiatami drzewa owocowe są kwintesencją wiosny. Pod koniec lata – obwieszone dojrzałymi owocami – znowu mogą być wyjątkowym elementem kompozycji. A warzywa? W towarzystwie bylin i roślin jednorocznych pięknie będą wyglądały botwina o liściach z czerwonymi, pomarańczowymi i żółtymi nerwami, pietruszka naciowa o intensywnie zielonych karbowanych liściach, kabaczki, cukinie, patisony i dynie (przypominające secesyjne dekoracje) czy rozmaite odmiany fasoli tycznej o zielonych, żółtych i fioletowych strąkach.
Rabatom dodadzą uroku pomidory, których owoce mogą być nie tylko czerwone, ale też żółte i pomarańczowe, u niektórych odmian małe jak winogrona. Warto posadzić fioletowe bakłażany, kapustę włoską o karbowanych liściach, kalarepki i kalafiory (także o zielonych i fioletowych kwiatostanach). Na takich mieszanych rabatach nie powinno zabraknąć ziół, na przykład szałwii, tymianku, lebiodki (oregano), cząbru czy melisy. Jest w czym wybierać bo w sprzedaży są ich efektowne odmiany o barwnych liściach.

Mniej znane owoce

Ogród przy domu to dobre miejsce dla roślin o zdrowych owocach, które nadają się na smaczne, choć nietypowe przetwory. Przyda się na nie róża pomarszczona (płatki można ucierać z cukrem, owoce nadają się na konfiturę), pigwowiec (na konfiturę), bez czarny (doskonały na sok, w niektórych krajach zakłada się jego plantacje), aronia (na sok i dżem – także do mięsa), jabłoń rajska (dekoracyjne jabłuszka nadają się na konfiturę), jarzębina, czyli jarząb pospolity (doskonała na dżem do mięsa; polecana jest odmiana 'Edulis', której owoce są pozbawione goryczy). Amatorom własnoręcznie przygotowywanych nalewek można polecić zapomniane dziś gatunki, takie jak: dereń jadalny, pigwa pospolita czy morwa biała. Wszystkie te rośliny odznaczają się dużą urodą; niektóre także jesienią, ponieważ ich liście przebarwiają się na żółto, pomarańczowo i czerwono. Nie powinno też zabraknąć jagód, które najlepiej smakują wprost z krzaka, a są rzadko sprzedawane w sklepach, jeżyny bezkolcowej i białej maliny. Posadzone w szpalerach wzdłuż drutów rozpiętych między słupkami mogą zastąpić tradycyjny żywopłot.

Kilka porad ogrodnika

Warto sięgnąć po wiedzę dawnych ogrodników. Z ich obserwacji wynika, że dobrze, jeśli pod drzewami owocowymi rośnie trawnik (trzeba jednak pozostawić wokół pnia wolną ziemię uformowaną w kształt płaskiej misy (średnicy 20-50 cm – zależnie od wielkości drzewa). Dobrze też, jeżeli pod drzewami zakwitnie mniszek lekarski (zwany potocznie mleczem), bo wabi owady, a te zapylają kwiaty, co ma wpływ na plon – trzeba jednak skosić taki trawnik, zanim powstaną dmuchawce. Korzystny wpływ na zdrowie drzew owocowych ma czosnek (nie tylko jadalny, ale też jego efektowne odmiany ozdobne), natomiast złym sąsiedztwem są dla nich peonie.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE