Zamiast kuchennej wyspy - kuchenny półwysep
Zalety kuchennego półwyspu są prawie takie same jak wyspy w kuchni. Większość czynności związanych z przygotowywaniem posiłków może odbywać się w obrębie półwyspu, ale z niektórych urządzeń – na przykład piekarnika – korzysta się wygodniej, jeśli są umieszczone wyżej.
Autor: Marcin Czechowicz
Półwysep kuchenny, to doskonała alternatywa dla kuchni w której nie mam możliwości wykonania kuchennej wyspy
Kuchenny półwysep alternatywą dla wyspy w kuchni
Rozwiązaniem łatwiejszym technicznie od wyspy i wymagającym mniej miejsca jest kuchenny półwysep. Można o nim pomyśleć, jeśli do wyspy trudno podłączyć odpowiednie instalacje, a także gdy kuchnia jest na wyspowe rozwiązanie po prostu za mała. Instalację wodno-kanalizacyjną, gazową i elektryczną do półwyspu można podłączyć z sąsiedniej ściany i przeprowadzić nad podłogą pod szafkami do kolejnych odbiorników: kuchenki, zlewozmywaka i ewentualnie młynka na odpady. Okap podłączamy wtedy do komina w najbliższej ścianie, przeprowadzając przewód pod sufitem.
Kuchnia z półwyspem to same zalety
Zalety półwyspu w kuchni są prawie takie same jak wyspy. Większość czynności związanych z przygotowywaniem posiłków może odbywać się w obrębie półwyspu, ale z niektórych urządzeń – na przykład piekarnika – korzysta się wygodniej, jeśli są umieszczone wyżej. Kuchenny półwysep może być dobrym rozwiązaniem, kiedy program kuchni ograniczymy do minimum. Producenci proponują takie minikuchnie: jest to jeden ciąg mebli kuchennych, wyposażony w niezbędne urządzenia. Do kuchenki lub zlewozmywaka można mieć dostęp z dwóch albo z trzech stron i dzięki temu, podobnie jak przy wyspie, może tam pracować kilka osób. Półwysep w kuchni umożliwia bardziej zdecydowany niż wyspa podział pomieszczenia: dzieli kuchnię na funkcjonalne części albo oddziela kuchnię od pokoju dziennego.