Wygodnie w kuchni. Jak zabudować i urządzić kuchnię, żeby z przyjemnością w niej gotować

2019-08-14 11:37

We współczesnych domach kuchnia jest często otwarta, połączona z salonem albo wielką strefą dzienną. Wspólne gotowanie w gronie rodziny lub przyjaciół to jedna z większych przyjemności. Żeby tak było, kuchnię trzeba urządzić nie tylko ładnie, ale i wygodnie.

Wygodnie w kuchni
Autor: Marcin Czechowicz Każda kuchnia, bez względu na wymiar, powinna być zabudowana i wyposażona zgodnie z zasadami ergonomii

Najważniejsza jest zabudowa kuchenna wzdłuż ścian lub na wyspie. W domu większej rodziny powinna znaleźć się zabudowa dwurzędowa umożliwiająca wstawienie większej liczby dolnych i górnych szafek kuchennych. Szafki można ustawić przy równoległych ścianach, po obu stronach narożnika - lub podzielić zabudowę, ustawiając jeden rząd szafek pod ścianą a drugi komponując w postaci wolnostojącej, np. wyspy z barkiem. Dla małej rodziny wystarczy jeden rząd szafek pod ścianą.

Szafki dolne maja wysokość 70-80 cm, bo na tej wysokości wygodnie się pracuje. Powinny być odpowiednio głębokie, żeby mogły pomieścić kuchenne zasoby. Ponieważ przykrywa je blat kuchenny o standardowej szerokości 60-63 cm, ich głębokość jest nieco mniejsza. To wystarczy, żeby miały pojemność, a jednocześnie było łatwo sięgać po schowane tam garnki. Szafki górne są płytsze (30 cm), ponieważ pracując na blacie, musimy stać przed nimi w pozycji wyprostowanej. Bardzo przydatne są szafki typu cargo, w których półki i kosze wysuwają się wraz z otwarciem drzwi, więc można wygodnie sięgać po potrzebne produkty.

Jeśli jest w kuchni miejsce, warto wykorzystać wysokie szafki stojące, w których można umieścić sprzęty AGD, takie jak piekarnik, lodówka, a nawet zmywarka. Wysokość zabudowy kuchennej wynosi mniej więcej 210 cm. Nie może być zbyt duża, bo nie jest to estetyczne, a i tak nie będziemy korzystać z przestrzeni zabudowanej wysoko pod sufit.

W kuchennej zabudowie musimy w odpowiednich miejscach wstawić kuchenkę, zlewozmywak, lodówkę i inne sprzęty. Wypracowano złote zasady urządzania przestrzeni kuchennej, które pozwolą wygodnie w niej pracować.

Ciąg roboczy

Przy takim założeniu organizacji kuchni tworzy się swoistą linię produkcyjną. W domu osoby praworęcznej sprzęty ustawia się od lewej. Najpierw jest lodówka, w której gromadzimy produkty spożywcze o ograniczonej trwałości. Dobrze, gdy znajduje się ona obok wejścia lub spiżarni. Dalej umieszcza się zlewozmywak i zmywarkę, czyli tworzy strefę mycia i sprzątania. Następnym elementem ciągu jest kuchenka lub płyta grzewcza. Dla osób leworęcznych układ ciągu roboczego jest odwrotny.

Wygodnie w kuchni
Autor: Bernard Białorucki Między najważniejszymi urządzeniami w kuchni powinna być zachowana przestrzeń robocza

Odległości w ciągu roboczym

Żeby można było wygodnie i bezpiecznie pracować w kuchni pomiędzy wyżej wymienionymi urządzeniami powinny znaleźć się odpowiednio długie fragmenty blatu roboczego. To tu wykładamy produkty spożywcze, kroimy je i siekamy, zagniatamy ciasto na stolnicy, odstawiamy garnek podczas gotowania. Dlatego blat między lodówką a zlewem powinien mieć szerokość 60 cm. Główny blat między zlewozmywakiem a kuchenką - 80-90 cm. Do tej przestrzeni możemy zaliczyć ociekacz zlewozmywaka, jeśli będzie on przeznaczony dla produktów przygotowywanych do gotowania, np warzyw i owoców. Można tam korzystać z akcesoriów do zlewu, np. deski do krojenia, sitek, wkładów ociekowych, tarek. Żeby móc odstawić gorący garnek na bok, obok kuchenki trzeba mieć blat o długości 40 cm.

Trójkąt kuchenny

Ta zasada określa optymalne odległości między lodówką, zlewem i kuchenką. Bardzo dużo czasu spędzamy przy zlewozmywaku, więc stanowi on centrum strefy działania. W obu kierunkach - do lodówki i do kuchenki powinien być zachowany dystans 120-210 cm. Między lodówką a płytą grzewczą odległość może wynosić 120-270 cm. Jeśli sprzęty, z których najczęściej korzystamy w kuchni, znajdą się w obrębie takiego trójkąta, to wystarczy się obrócić, żeby sięgnąć do lodówki albo zlewu.

Wygodnie w kuchni
Autor: Ferro Zachowanie trójkąta roboczego można latwo zrealizować w kuchni z wyspą

Wygodna strefa zmywania

Kuchnia nie obędzie się bez zlewozmywaka. Nawet gdy mamy w niej zmywarkę, powinien obok niej znaleźć się zlew. Możemy wybrać zlewozmywak jednokomorowy z ociekaczem lub dwukomorowy. Mniejsze zlewozmywaki nie sprawdzą się w użyciu. W każdej kuchni znajdą się garnki lub patelnie, które nie mieszczą się w zmywarce. Ociekacz lub komora zlewu są potrzebne do wstawienia durszlaka z umytymi warzywami. Wielu inwestorów wybiera granitowe zlewozmywaki, które bez trudu można dopasować kolorystycznie do wystroju kuchni. 

Nowoczesna bateria do zlewozmywaka

Standardem w kuchni są wysokie stojące baterie z obrotową wylewką, które umożliwiają wstawienie do zlewu wysokiego garnka. Każda bateria powinna być wyposażona w perlator, który sprzyja oszczędzaniu wody przy zachowaniu skuteczności zmywania. Przydatne są baterie z ruchomą - wyciąganą elastyczną wylewką, które pozwolą opłukać wielki garnek w dowolnej pozycji albo nalać wody do garnka postawionego obok zlewu. Elastyczna wylewka baterii po wygięciu zachowuje kształt nadany przez użytkownika. Może więc być kształtowana w dowolny sposób zależnie od naszych potrzeb lub upodobań. Co więcej, jest dostępna w kilku kolorach, więc możemy ją wymienić na zieloną lub żółtą, gdy zmienimy wystrój kuchni.

Sonda
Jaka kuchnia jest najlepsza?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.