Suszenie pomarańczy na grzejniku, w suszarce i w piekarniku. Jak najlepiej suszyć pomarańcze?

2023-12-03 8:01

Suszone pomarańcze na choinkę czy do stroika to zawsze dobry pomysł. Jak najlepiej i najszybciej wysuszyć pomarańcze? Jak suszyć pomarańcze w piekarniku? A może lepiej pomarańcze wysuszyć w suszarce czy po prostu na grzejniku? Podajemy sposoby suszenia pomarańczy na Święta.

suszone pomarańcze
Autor: gettyimages Wiszące plastry suszonych cytrusów zamiast wiszących bombek - ładnie wyglądają i zdobią świątecznie

Spis treści

  1. Suszenie pomarańczy na choinkę
  2. Jak suszyć pomarańcze na choinkę w piekarniku?
  3. Jak suszyć pomarańcze w suszarce?
  4. Suszenie pomarańczy na grzejniku
  5. Suszenie pomarańczy w mikrofalówce
  6. Ozdoby z pomarańczy i innych cytrusów na choinkę
  7. Ozdoby z suszonej skórki mandarynki
  8. Pomarańcza na choinkę - łańcuch z plasterków pomarańczy

Suszenie pomarańczy na choinkę

Choć w okresie przedświątecznym sklepy pękają w szwach od ogromu bożonarodzeniowych dekoracji, samodzielnie wykonane ozdoby choinkowe mogą być od nich znacznie ciekawsze. Są niepowtarzalne i na tyle interesujące, że natychmiast zwracają na siebie uwagę. Można wykonać je z różnych materiałów, ale do szczególnie interesujących należą ozdoby zrobione z suszonych cytrusów. Do tego celu najlepiej wykorzystać pomarańcze, ale w roli choinkowej ozdoby sprawdzą się też mandarynki, grejpfruty, limonki i cytryny. Taka dekoracja będzie niepowtarzalna.

Zanim jednak wyczarujemy choinkowe cuda z cytrusów, musimy najpierw odpowiednio je przygotować. Wprawdzie moglibyśmy powbijać goździki w świeże owoce i zawiesić je na choince, ale są one ciężkie, dlatego delikatniejsze gałązki ich nie utrzymają. Dużo bardziej uniwersalne są cytrusy w postaci suszonej. Podpowiadamy, jak przygotować suszone pomarańcze na choinkę.

Jak suszyć pomarańcze na choinkę w piekarniku?

Owoce należy pokroić w niezbyt grube plastry (około 0,5 cm grubości), ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym lub folią aluminiową i wstawić na 3-4 godziny do piekarnika nagrzanego do 70-75°C (aby owoce się nie przypiekły, warto uchylić drzwiczki piekarnika). Podczas suszenia plastry należy co jakiś czas obracać, aby równo wysychały.

Jak suszyć pomarańcze w suszarce?

Cytrusy możemy też suszyć w elektrycznej suszarce do grzybów, ale wtedy czas suszenia jest nieco dłuży i w zależności od wielkości krążków może wynosić od 6 do 10 godzin.

Suszenie pomarańczy na grzejniku

Najprostszym sposobem suszenia cytrusów, które wykorzystamy jak ozdoby na choinkę, jest ułożenie plastrów na wyłożonych folią aluminiową papierowych tackach lub metalowej blasze do pieczenia ciasta i umieszczenie ich na kaloryferze. Wprawdzie ta metoda jest znacznie bardziej czasochłonna od poprzednich (w zależności od temperatury kaloryfera, suszenie może trwać od kilku dni do tygodnia), ale nie naraża nas na dodatkowe koszty (np. prądu) i nie niesie ze sobą ryzyka przypalenia owoców. Jej dodatkową zaletą jest też przyjemny, cytrusowy aromat, unoszący się w całym mieszkaniu.

Suszenie pomarańczy w mikrofalówce

Pomarańcze i inne cytrusy można też wysuszyć w mikrofalówce, chociaż trzeba mieć na uwadze, że istnieje spore ryzyko zbrązowienia i pomarszczenia plasterków owoców.Aby wysuszyć cytrusy w mikrofalówce trzeba pokroić owoce w plasterki i ułożyć je na talerzu wyłożonym trzema warstwami papieru do pieczenia. Następnie należy przykryć je kolejnymi trzema arkuszami papieru, ustawić mikrofalówkę na 50% mocy i na trzy minuty umieścić w niej talerz z pomarańczami. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z mikrofalówki, przewracamy owoce na drugą stronę i wstawiamy do podgrzania na kolejne trzy minuty.

Bez względu na wybraną metodę suszenia cytrusów, musimy pamiętać o systematycznym przewracaniu plastrów, aby równo wysychały z każdej strony. Należy też zwrócić uwagę, aby zawsze leżały płasko, bo jeśli podczas suszenia się wygną lub zdeformują, później nic już z tym nie zrobimy.

Ozdoby z pomarańczy i innych cytrusów na choinkę

Kiedy plastry cytrusów są już dobrze wysuszone, możemy zacząć przygotowywać z nich ozdoby na choinkę.

  • Najprościej jest przewlec przez nie dekoracyjną tasiemkę i od razu powiesić na drzewku. Będą wtedy wyglądały jak delikatne, ażurowe, płaskie bombki.
  • Jeśli zależy nam na czymś bardziej wyszukanym, np. suszone plasterki pomarańczy możemy dodatkowo ozdobić, smarując je wokół brzegu klejem i posypując brokatem lub drobnymi koralikami. Pusty środek krążka możemy dodatkowo zasłonić suszoną gwiazdką anyżu.
  • Inną wersją takiej ozdoby będzie krążek suszonej pomarańczy, na którym wykonamy podłużny pasek z cekinów i ozdobimy całość dopasowaną kolorystycznie wstążką.
  • Bardziej naturalny efekt uzyskamy, zdobiąc krążek suszonej pomarańczy powbijanymi wzdłuż jego brzegu goździkami i wieszając go na pasku rafii.
  • Możemy też wykorzystać naturalną budowę plastra cytrusów, w której wyraźnie zaznaczone są poszczególne komory z miąższem. Co drugą komorę możemy ozdobić złotą lub czerwoną posypką (np. z brokatu, koralików, cekinów), uzyskując rodzaj gwiazdki.
  • Ciekawy efekt da też naklejenie na siebie kilku suszonych plasterków różnej wielkości i koloru np. na duży plaster grejpfruta, przyklejamy mniejszy plaster pomarańczy, na którym umieszczamy jeszcze mniejszy plaster cytryny, a na niej najmniejszy plaster limonki.

Ozdoby z suszonej skórki mandarynki

Nietypową dekoracją może być też odpowiednio przygotowana i wysuszona skórka mandarynki. Jeśli ma posłużyć za choinkową ozdobę, należy tak zdjąć ją z owocu, aby po rozłożeniu na płasko przypominała gwiazdkę (nacina się skórkę wzdłuż boków owocu, delikatne podważa poszczególne paski i stopniowo oddziela od miąższu). Jeśli nam się to uda, trzeba wysuszyć ją na płasko, pilnując, aby się nie zdeformowała, a następnie powiesić na choince na dekoracyjnej tasiemce (można też dodatkowo ozdobić taką gwiazdkę posypką z brokatu).

Suszone pomarańcze
Autor: GettyImages Naturalna dekoracja choinki - bombka z suszonej pomarańczy

Pomarańcza na choinkę - łańcuch z plasterków pomarańczy

Niebanalną dekoracją świątecznego drzewka będzie też łańcuch z suszonych, cytrusowych plastrów. Do takiej ozdoby można wykorzystać krążki jednakowej wielkości, np. z pomarańczy lub krążki z kilku rodzajów cytrusów, różniących się wielkością i kolorem.

Poszczególne plastry nawleka się na sznurek, oddzielając je np. koralikami, laskami wanilii, gwiazdkami anyżu, szyszkami lub orzechami (orzechy trzeba będzie najpierw przekłuć na wylot, aby można było nawlec je na sznurek). Gotowy łańcuch można też posmarować w kilku miejscach przeźroczystym klejem i obsypać sztucznym śniegiem, cukrem kryształem lub brokatem.

Bardzo ładny efekt uzyskamy także, nawlekając na sznurek po kilka plastrów pomarańczy i oddzielając je od kolejnych plastrów plecioną kulką z wikliny. Łańcuch wiesza się na choince za pomocą sznurków przywiązanych do niego w kilku miejscach i ozdobionych na szczycie atrakcyjną kokardką. Przygotowanie ozdób z suszonych cytrusów daje mnóstwo satysfakcji i ogromne pole do popisu dla naszej wyobraźni, dlatego może być doskonałą rozrywką na ponure, zimowe wieczory.

Jak udekorować choinkę na Boże Narodzenie
Nasi Partnerzy polecają
Pozostałe podkategorie