Suszarka do grzybów, owoców i warzyw: jaką wybrać
Możemy suszyć wszystkie gatunki grzybów jadalnych, nawet maślaki. Najłatwiej i najszybciej to zrobimy wykorzystując specjalną suszarkę do grzybów, w której powoli wysychają, zachowując najwięcej walorów smakowych. W takich suszarkach możemy suszyć także warzywa i owoce, a nawet zioła.
Suszenie jest jednym ze sposobów konserwacji produktów. A kiedy robimy to w domu, nie dodajemy żadnej chemii. W suszonych owocach, które są idealne jako zdrowe czipsy nie ma przecież żadnych konserwantów, ani barwników, dodających im kolorów. Takie owoce można zatem zdrowo chrupać, a przecież są też doskonałe na kompot. Podobnie z warzywami, z suszonych również można gotować zupy. Gwiazdą są jednak nadal grzyby. Aromatu suszonych prawdziwków czy podgrzybków w bitkach czy bigosie nic nie zastąpi. Zresztą specjaliści twierdzą, że suszone grzyby mają mocniejszy zapach niż świeże. W niektórych modelach suszarek spożywczych można suszyć nawet mięso, świeżo zrobiony makaron oraz pieczywo, np. na grzanki do zup lub na sucharki.
Grzyby można suszyć w piekarniku
Tylko trzeba sobie zdać sprawę, że zanim osiągniemy pożądane efekty urządzenie będzie zajęte. Poza tym, piekarnik elektryczny pobiera ok. 1,5-3 kW, a suszarka do grzybów ok. 800 W. Piekarniki gazowe są już przeszłością, więc może suszenie „kosztowało” nieco mniej, nigdy nie było pewności – jakie efekty przyniesie. Zresztą długie spalanie gazu wcale nie było dla nas takie zdrowe.
Jak działa suszarka do grzybów, owoców i warzyw
Wszystko polega na przepływie ciepłego powietrza (pompowanego przez wentylator lub dmuchawę) od dołu począwszy. Powietrze dociera aż do górnych „pięter”. Moc suszarek do grzybów, owoców i warzyw to zazwyczaj 250–800 W, a im wyższa, tym szybciej uporamy się z suszeniem. Ważne jest, by temperatura była równomiernie rozprowadzana po całym urządzeniu. Wtedy bowiem produkty będą równomiernie wysuszone.
Przeczytaj też:
Przygotowanie produktów do suszenia
> Owoce na czipsy - po umyciu i osuszeniu oraz usunięciu gniazd nasiennych (jabłka, gruszki) najlepiej jest pokroić w dość cienkie plastry. Morele płuczemy, wycieramy do sucha i dopiero wtedy usuwamy pestkę. Najlepiej suszyć je w całości, chociaż większe owoce można przekroić na pół.
> Warzywa na włoszczyznę najlepiej jest obrać, opłukać wysuszyć i pokroić na niewielkie kawałki. Marchewkę czy buraki na czipsy – w plasterki.
> Grzybów najlepiej jest nie myć, bo namoczone zbyt nasiąkną wodą, co wydłuży proces suszenia, a poza tym stracą aromat. Kapelusze grzybów – do suszenia najlepsze są borowiki oraz podgrzybki – wycieramy z piachu ręcznikiem papierowym, a trzony możemy oskrobać nożem. Grzyby przed włożeniem do suszarki dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki.
Z czego składa się suszarka do grzybów
Suszarka do grzybów i owoców to urządzenie w formie walca lub prostopadłościanu, najczęściej w przezroczystej obudowie. Chodzi o to, byśmy widzieli w jakim stanie są suszone produkty. Najważniejsze elementy to:
- Sita
Sita znajdują się wewnątrz, to na nich układa się przeznaczone do suszenia produkty. Ich średnica (gdy mowa o urządzeniach w kształcie walca) to zwykle 25-33 cm. Mogą mieć regulowaną wysokość, a nawet się obracać dla lepszego efektu suszenia. Sit może być od 3 do 9, a nawet więcej. Wszystko zależy co, i jak często chcemy suszyć. Niektórzy producenci podają pojemność w litrach. Suszarka z czterema sitami może mieć pojemność 10 l. Oczywiście są również pojemniejsze suszarki, osiągają nawet 15 l, mają też więcej sit.
- Mechanizm grzewczo-wentylacyjny
Jest bardzo istotny, gdyż od niego zależy skuteczność suszenia żywności, odpowiada za temperaturę oraz docieranie powietrza na do poziomu poszczególnych sit.
Udogodnienia w suszarkach do grzybów
Udogodnienia i dodatkowe funkcje mają niektóre modele suszarek do żywności, wśród nich mogą się znaleźć:
- Regulacja temperatury – istotna, gdy suszymy różne produkty, o różnej zawartości wody.
- Stopnie mocy – najczęściej są dwa lub trzy, które można ustawiać, dostosowując do suszonych produktów.
- Termostat – odpowiedzialny jest za utrzymanie stałej temperatury suszenia.
- Timer – pozwala ustawić czas pracy i może informować dźwiękiem o jej zakończeniu.
- Automatyczny wyłącznik (może być razem z timerem) - zwykle sam wyłącza suszarkę.
- Mechanizm obracania sit – pozwala na równomierne suszenie.
- Mechanizm regulowania wysokości sit – ważne przy większych produktach.
- Możliwość dokładania dodatkowych sit – np. gdy robimy dużo czipsów z marchewki czy jabłek.
- Ochrona przed przegrzaniem – gdy suszarka pracuje kilka godzin.
Jak długo suszyć i w jakiej temperaturze?
> jabłka, gruszki suszymy – 5-15 godz., najlepsza temperatura suszenia owoców to 30-70°C
> grzyby suszymy – do 15 godz. zależnie od zawartości wody, w temperaturze ok. 50°C. Z kilograma świeżych grzybów uzyskamy nie więcej niż 10 dag suszu.
> zioła suszymy – ok. 7 godz.
> warzywa suszymy – od 2 do 5 godz., zalecana temperatura 35–70°C
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Adler AD 6654
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Adler AD 6654, moc 400 W, 4 sita, wentylator, dwustopniowa regulacja temperatury, cicha praca, wentylator, system zabezpieczający przed przegrzaniem, automatyczny wyłącznik, cena ok. 130 zł
Suszarka do grzybów Ariete 616
Suszarka do grzybów Ariete 616, moc 245 W, 5 tac do suszenia, wiatraczek, włącznik/wyłącznik, ustawianie temperatury, cena 169 zł
Suszarka do grzybów i owoców Eldom SG 200 N
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Eldom SG 200 N, moc 245 W, 5 poziomów suszenia, duże sita (średnica 32 cm), regulacja temperatury (od 35 do 70°C co 5 stopni), włącznik/wyłącznik z lampką kontrolną, cena ok. 150 zł
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw ETA 530190000
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw ETA 530190000, moc: 245 W, 5 siatek do suszenia, regulacja temperatury od 40 do 70°C, timer, cena 149 zł
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Gallet DES121
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Gallet DES121, moc 250 W, 5 siatek do suszenia, regulacja temperatury w zakresie 35-70°C, przełącznik ON/OFF, sygnalizacja świetlna, drobne sitko na zioła, timer, możliwość zakupu dodatkowych półek suszących, cena 129 zł
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Mesko MS 6657
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Mesko MS 6657, moc do 550 W, 5 sit, kilkustopniowa regulacja temperatury, cicha praca, zabezpieczenie przed przegrzaniem, cena ok. 100 zł
Suszarka do grzybów, owoców, warzyw i ziół MPM, MSG 11
Suszarka do grzybów, owoców, warzyw i ziół MPM, MSG 11, 5 sit o średnicy 31 cm każde, moc 500 W, płynna regulacja temperatury od 37 do 70oC, możliwość regulacji wysokości sit od 2,5 do 5 cm, składana konstrukcja ułatwiająca przechowywanie (zmniejsza urządzenie nawet o 40 proc.), cena ok. 215 zł
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Severin OD2940
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Severin OD2940, moc 250, 5 nakładanych wkładów, również do pojedynczego użycia i z możliwością ustawienia na 2 wysokościach, maksymalna temperatura do ok. 85°C, silnik z wentylatorem, włącznik/wyłącznik z lampką kontrolną, cena ok. 180 zł
Polecany artykuł: