Suszarka do grzybów, owoców i warzyw: jaką wybrać

2019-08-07 13:59
suszenie grzybów
Autor: Gettyimages Grzyby przed syszeniem trzeba oczyścić z piasku, przyciąć trzonki i pokroić w plastry

Możemy suszyć wszystkie gatunki grzybów jadalnych, nawet maślaki. Najłatwiej i najszybciej to zrobimy wykorzystując specjalną suszarkę do grzybów, w której powoli wysychają, zachowując najwięcej walorów smakowych. W takich suszarkach możemy suszyć także warzywa i owoce, a nawet zioła.

Suszenie jest jednym ze sposobów konserwacji produktów. A kiedy robimy to w domu, nie dodajemy żadnej chemii. W suszonych owocach, które są idealne jako zdrowe czipsy nie ma przecież żadnych konserwantów, ani barwników, dodających im kolorów. Takie owoce można zatem zdrowo chrupać, a przecież są też doskonałe na kompot. Podobnie z warzywami, z suszonych również można gotować zupy. Gwiazdą są jednak nadal grzyby. Aromatu suszonych prawdziwków czy podgrzybków w bitkach czy bigosie nic nie zastąpi. Zresztą specjaliści twierdzą, że suszone grzyby mają mocniejszy zapach niż świeże. W niektórych modelach suszarek spożywczych można suszyć nawet mięso, świeżo zrobiony makaron oraz pieczywo, np. na grzanki do zup lub na sucharki.

Grzyby można suszyć w piekarniku

Tylko trzeba sobie zdać sprawę, że zanim osiągniemy pożądane efekty urządzenie będzie zajęte. Poza tym, piekarnik elektryczny pobiera ok. 1,5-3 kW, a suszarka do grzybów ok. 800 W. Piekarniki gazowe są już przeszłością, więc może suszenie „kosztowało” nieco mniej, nigdy nie było pewności – jakie efekty przyniesie. Zresztą długie spalanie gazu wcale nie było dla nas takie zdrowe.

Jak działa suszarka do grzybów, owoców i warzyw

Wszystko polega na przepływie ciepłego powietrza (pompowanego przez wentylator lub dmuchawę) od dołu począwszy. Powietrze dociera aż do górnych „pięter”. Moc suszarek do grzybów, owoców i warzyw to zazwyczaj 250–800 W, a im wyższa, tym szybciej uporamy się z suszeniem. Ważne jest, by temperatura była równomiernie rozprowadzana po całym urządzeniu. Wtedy bowiem produkty będą równomiernie wysuszone.

Przeczytaj też:

warto wiedzieć

Przygotowanie produktów do suszenia

> Owoce na czipsy - po umyciu i osuszeniu oraz usunięciu gniazd nasiennych (jabłka, gruszki) najlepiej jest pokroić w dość cienkie plastry. Morele płuczemy, wycieramy do sucha i dopiero wtedy usuwamy pestkę. Najlepiej suszyć je w całości, chociaż większe owoce można przekroić na pół.
> Warzywa na włoszczyznę najlepiej jest obrać, opłukać wysuszyć i pokroić na niewielkie kawałki. Marchewkę czy buraki na czipsy – w plasterki.
> Grzybów najlepiej jest nie myć, bo namoczone zbyt nasiąkną wodą, co wydłuży proces suszenia, a poza tym stracą aromat. Kapelusze grzybów – do suszenia najlepsze są borowiki oraz podgrzybki – wycieramy z piachu ręcznikiem papierowym, a trzony możemy oskrobać nożem. Grzyby przed włożeniem do suszarki dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki.

Z czego składa się suszarka do grzybów

Suszarka do grzybów i owoców to urządzenie w formie walca lub prostopadłościanu, najczęściej w przezroczystej obudowie. Chodzi o to, byśmy widzieli w jakim stanie są suszone produkty. Najważniejsze elementy to:

  • Sita

Sita znajdują się wewnątrz, to na nich układa się przeznaczone do suszenia produkty. Ich średnica (gdy mowa o urządzeniach w kształcie walca) to zwykle 25-33 cm. Mogą mieć regulowaną wysokość, a nawet się obracać dla lepszego efektu suszenia. Sit może być od 3 do 9, a nawet więcej. Wszystko zależy co, i jak często chcemy suszyć. Niektórzy producenci podają pojemność w litrach. Suszarka z czterema sitami może mieć pojemność 10 l. Oczywiście są również pojemniejsze suszarki, osiągają nawet 15 l, mają też więcej sit.

  • Mechanizm grzewczo-wentylacyjny

Jest bardzo istotny, gdyż od niego zależy skuteczność suszenia żywności, odpowiada za temperaturę oraz docieranie powietrza na do poziomu poszczególnych sit.

Udogodnienia w suszarkach do grzybów

Udogodnienia i dodatkowe funkcje mają niektóre modele suszarek do żywności, wśród nich mogą się znaleźć:

  • Regulacja temperatury – istotna, gdy suszymy różne produkty, o różnej zawartości wody.
  • Stopnie mocy – najczęściej są dwa lub trzy, które można ustawiać, dostosowując do suszonych produktów.
  • Termostat – odpowiedzialny jest za utrzymanie stałej temperatury suszenia.
  • Timer – pozwala ustawić czas pracy i może informować dźwiękiem o jej zakończeniu.
  • Automatyczny wyłącznik (może być razem z timerem) - zwykle sam wyłącza suszarkę.
  • Mechanizm obracania sit – pozwala na równomierne suszenie.
  • Mechanizm regulowania wysokości sit – ważne przy większych produktach.
  • Możliwość dokładania dodatkowych sit – np. gdy robimy dużo czipsów z marchewki czy jabłek.
  • Ochrona przed przegrzaniem – gdy suszarka pracuje kilka godzin.
warto wiedzieć
Suszone grzyby

Autor: Gettyimages

Suszone grzyby są bardziej aromatyczne od świeżych

Jak długo suszyć i w jakiej temperaturze?

> jabłka, gruszki suszymy – 5-15 godz., najlepsza temperatura suszenia owoców to 30-70°C

> grzyby suszymy – do 15 godz. zależnie od zawartości wody, w temperaturze ok. 50°C. Z kilograma świeżych grzybów uzyskamy nie więcej niż 10 dag suszu.

> zioła suszymy – ok. 7 godz.

> warzywa suszymy – od 2 do 5 godz., zalecana temperatura 35–70°C

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Adler AD 6654

Suszarka do grzybów Adler AD 6654
Autor: materiały prasowe Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Adler AD 6654

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Adler AD 6654, moc 400 W, 4 sita, wentylator, dwustopniowa regulacja temperatury, cicha praca, wentylator, system zabezpieczający przed przegrzaniem, automatyczny wyłącznik, cena ok. 130 zł

Suszarka do grzybów Ariete 616

Suszarka spożywcza Ariete 616
Autor: materiały prasowe Suszarka do grzybów Ariete 616

Suszarka do grzybów Ariete 616, moc 245 W, 5 tac do suszenia, wiatraczek, włącznik/wyłącznik, ustawianie temperatury, cena 169 zł

Suszarka do grzybów i owoców Eldom SG 200 N

Suszarka do grzybów i owoców Eldom SG 200 N
Autor: materiały prasowe Suszarka do grzybów i owoców Eldom SG 200 N

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Eldom SG 200 N, moc 245 W, 5 poziomów suszenia, duże sita (średnica 32 cm), regulacja temperatury (od 35 do 70°C co 5 stopni), włącznik/wyłącznik z lampką kontrolną, cena ok. 150 zł

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw ETA 530190000

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw ETA 530190000
Autor: materiały prasowe Suszarka do grzybów, owoców i warzyw ETA 530190000

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw ETA 530190000, moc: 245 W, 5 siatek do suszenia, regulacja temperatury od 40 do 70°C, timer, cena 149 zł

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Gallet DES121

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Gallet DES121
Autor: materiały prasowe Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Gallet DES121

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Gallet DES121, moc 250 W, 5 siatek do suszenia, regulacja temperatury w zakresie 35-70°C, przełącznik ON/OFF, sygnalizacja świetlna, drobne sitko na zioła, timer, możliwość zakupu dodatkowych półek suszących, cena 129 zł

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Mesko MS 6657

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Mesko MS 6657
Autor: materiały prasowe Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Mesko MS 6657

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Mesko MS 6657, moc do 550 W, 5 sit, kilkustopniowa regulacja temperatury, cicha praca, zabezpieczenie przed przegrzaniem, cena ok. 100 zł

Suszarka do grzybów, owoców, warzyw i ziół MPM, MSG 11

Suszarka do grzybów, owoców, warzyw i ziół MPM, MSG 11
Autor: materiały prasowe Suszarka do grzybów, owoców, warzyw i ziół MPM, MSG 11

Suszarka do grzybów, owoców, warzyw i ziół MPM, MSG 11, 5 sit o średnicy 31 cm każde, moc 500 W, płynna regulacja temperatury od 37 do 70oC, możliwość regulacji wysokości sit od 2,5 do 5 cm, składana konstrukcja ułatwiająca przechowywanie (zmniejsza urządzenie nawet o 40 proc.), cena ok. 215 zł

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Severin OD2940

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Severin OD2940
Autor: materiały prasowe Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Severin OD2940

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Severin OD2940, moc 250, 5 nakładanych wkładów, również do pojedynczego użycia i z możliwością ustawienia na 2 wysokościach, maksymalna temperatura do ok. 85°C, silnik z wentylatorem, włącznik/wyłącznik z lampką kontrolną, cena ok. 180 zł

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE