Dobrze zaplanowana kuchnia otwarta. Powiększamy małą kuchnię
Czasami, gdy mała kuchnia jest zamknięta, decydujemy się połączyć ją z pokojem by uzyskać bardziej przestrzenne wnętrze. Należy jednak pamiętać, że w ten sposób tracimy jedną ścianę, na której były szafki. Podpowiadamy, jak zorganizować kuchnię otwartą, by nie straciła na swojej funkcjonalności.
Autor: Piotr Mastalerz
Meble w kuchni otwartej
Decydując się na kuchnię otwartą, tracimy jedną ścianę. Sprawdźmy więc, czy to nie odbije się na możliwości ustawienia mebli w kuchni.Jeśli w pozostałych ścianach są okna i drzwi (na przykład do spiżarni), może nam zabraknąć miejsca na szafki przy ścianie. Szafki stojące mogą wprawdzie tworzyć wyspę lub półwysep na granicy pomieszczeń, ale pamiętajmy, że wymagają one wykończenia z obu stron.
Kiedy warto otworzyć kuchnię?
Nie warto łączyć kuchni z reprezentacyjną jadalnią, w której będziemy przyjmować oficjalnych gości albo z holem w taki sposób, aby wzrok wszystkich wchodzących do domu padał wprost na część roboczą kuchni.
Błędem jest otwieranie kuchni na część wypoczynkową salonu, jeśli nie mamy w zwyczaju utrzymywać porządku w kuchni. Widok na stertę brudnych naczyń może zakłócić nam odpoczynek! Lepiej więc w porę pomyśleć o możliwości choćby czasowego zamykania kuchni na przykład drzwiami przesuwnymi.
Jeśli otwartą kuchnię chcemy przysłonić tylko częściowo murkiem, pamiętajmy, że powinien mieć on odpowiednią wysokość.