Sprawa na ostrzu

2007-05-17 2:00
Sprawa na ostrzu
Autor: Piotr Mastalerz Sprawa na ostrzu

Jak pokroić paprykę, jaki nóż wybrać do sera, jak powinno wyglądać ostrze do filetowania ryb?

Krojenie, siekanie i szatkowanie - te mało wdzięczne czynności można sobie ułatwić, przestrzegając odpowiednich zasad. W każdym gospodarstwie powinno się znaleźć 6-7 podstawowych noży (do obierania warzyw, siekania, filetowania, krojenia pieczywa, do sera, do wykrajania gniazd nasiennych). Warto zainwestować i kupić komplet noży dobrej jakości, które wystarczą na wiele lat. Przy wyborze, zwróćmy uwagę, czy nóż jest wygodny i pasuje do dłoni. Noży dobrej jakości nie należy ostrzyć na metalowych osełkach, najlepiej oddać je do punktu ostrzenia i polerowania lub wybrać osełkę kamienną. Pamiętajmy, że nóż powinien być zawsze ostry, tępym łatwiej się skaleczyć.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają