Przygotuj narzędzia przed rozpoczęciem sezonu
Zimą w ogrodzie nie mamy dużo pracy. Wykorzystajmy ten czas na przygotowanie narzędzi, aby można nimi pielęgnować ogród wiosną, latem i jesienią.
Autor: photos.com
Drobne narzędzia (łopaty, szpadle, grabie, motyki, a także sekatory, nożyce do trawy i żywopłotu), nawet jeśli były umyte jesienią, mogą mieć na powierzchni liczne patogeny (bakterie, wirusy, nicienie, zarodniki grzybów) wywołujące choroby roślin. Możemy się ich pozbyć, zanurzając narzędzia na kilka minut we wrzątku albo przecierając je denaturatem. W ten sam sposób odkaża się doniczki oraz kuwety do uprawy rozsady. Denaturatem warto także odkazić części tnące sekatorów i nożyc, a następnie przetrzeć je szmatką nasączoną naftą.
Urządzenia elektryczne i spalinowe powinny być przechowywane czyste. Pozostawione zanieczyszczenia (ziemia, gnijące resztki trawy czy liści) zatrzymują wilgoć, która może spowodować korozję metalowych części. Jesienią powinniśmy także opróżnić zbiornik z paliwa. Przed sezonem sprawdzamy, czy widoczne śruby nie są obluzowane (dokręcamy) lub zużyte (wymieniamy), a na obudowie nie ma pęknięć (jeśli są, stan sprzętu powinien ocenić fachowiec w serwisie).
W urządzeniach elektrycznych kontrolujemy kable i końcówki, uszkodzone wymieniamy. W maszynach spalinowych sprawdzamy świece, zużyte wykręcamy i zakładamy nowe. Sami też możemy wymienić olej (najlepiej jesienią, ale jeżeli zapomnieliśmy – zróbmy to teraz), oczyścić (a w razie konieczności wymienić) filtr powietrza, naoliwić koła kosiarki, jednak wygodniej jest skorzystać z serwisu.
Uwaga!
W czasie konserwacji urządzenia elektryczne muszą być odłączone od źródła zasilania, a w spalinowych przewód wysokiego napięcia musi być odłączony od świecy.