Wspólne gotowanie
Gdy za oknem zimno, na popularności zyskują domowe spotkania z przyjaciółmi. Dobrą zabawą może być wspólne gotowanie. Na takie spotkania idealne są urządzenia, które jednoczą podczas przyrządzania potraw i jedzenia.
Grupowe spotkania w domowym zaciszu to najczęściej wspólne oglądanie filmów, gry towarzyskie lub po prostu rozmowy przy lampce wina. Gdy impreza się przedłuża, przychodzi ochota na małą przekąskę.
A gdyby tak z gotowania uczynić cel spotkania? Zwłaszcza, że przyrządzanie posiłków z najbliższymi to również dobra zabawa. Specjalne urządzenia zachęcają, aby wspólnie zasiąść do stołu. A potem już tylko dyskutować i delektować się jedzeniem przez długi czas.
Raclette to urządzenie, które łączy podczas wspólnego gotowania i rozwija kulinarną wyobraźnię. Na małych patelenkach każdy może przygotować własną kompozycję składników, które potem są zapiekane wewnątrz urządzenia. W zależności od indywidualnych upodobań mogą to być wytrawne potrawy przyrządzone z różnych rodzajów sera, warzyw, ryb, owoców morza i mięsa. Wielbiciele słodkości będą zestawiać owoce, słodkie pieczywo, miód, czekoladę. Należy tylko wcześniej przygotować składniki.
Minifrytkownica to urządzenie 2 w 1. Można je wykorzystywać zarówno do smażenia frytek, jak również jako fondue. Podczas wspólnego gotowania osoby siadają wokół stołu i do gorącego oleju wkładają składniki nabite na specjalne długie widelce. Smażyć można kawałki mięsa, owoce morza, warzywa. Gotowe specjały macza się następnie w różnorodnych, najczęściej pikantnych sosach.
Stołowy grill to propozycja dla miłośników kuchni japońskiej. Przygotowywanie potraw na tym urządzeniu przypomina smażenie na stalowej płycie powszechnie używanej w Kraju Kwitnącej Wiśni. W grillu takim stosuje się powierzchnię, do której nie przywiera jedzenie oraz odpływ tłuszczu, dzięki czemu przyrządzanie posiłków jest zdrowsze.
Czekoladowe fondue to prawdziwa gratka dla miłośników słodkich przekąsek. Zapewnia sporo zabawy w czasie wspólnego deseru. Najpierw należy rozpuścić dowolny rodzaj czekolady (w kuchence mikrofalowej lub na parze), a następnie przelać ją do urządzenia. Czekolada wypychana jest do góry niczym w fontannie, a następnie spływa słodkimi kaskadami. Można w niej maczać owoce, ciastka, biszkopty, bakalie. Aby czekoladowe fondue miało wyjątkowy smak, do rozpuszczonej czekolady można dodać sok pomarańczowy, alkohol lub kilka kropel aromatu do ciasta.