Płytki - tradycyjne, praktyczne i na lata
Ceramika spełnia wszystkie warunki jako materiał na ściany w kuchni: jest niepalna, łatwo się ją czyści, nie wchłania wilgoci. Bogactwo dostępnych formatów, wzorów i kolorów ułatwi dopasowanie ściany do stylu wnętrza.
Pomimo tych wszystkich zalet, trzeba pamiętać, że okładzina z płytek nie jest jednolita. Po ich ułożeniu powstaje płaszczyzna składająca się z płytek i fug, które znacznie szybciej się brudzą i trudniej je wyczyścić. Należy to wziąć pod uwagę, wybierając płytki o małych formatach albo tak modną dzisiaj mozaikę. W kuchni, gdzie brudzi się bardziej niż w innych miejscach domu, ma to znaczenie – im mniej fug, tym łatwiej utrzymać ścianę w czystości.
Należy koniecznie dobrać odpowiedni rodzaj fugi. Dobrze sprawdzają się niewchłaniające tłuszczu i łatwe do czyszczenia spoiny epoksydowe. Można też wybrać płytki do układania bezfugowego – utworzą one na ścianie jednolitą płaszczyznę.Nie każdy rodzaj płytek sprawdzi się na ścianie w kuchni. Najlepsza jest glazura pokryta grubszą warstwą szkliwa, szkliwiony gres, a także szkliwiony klinkier.Unikajmy trudnych do utrzymania w czystości płytek nieszkliwionych (angobowanych), gresu technicznego i polerowanego.