Lodówka wolno stojąca czy do zabudowy? Jaką lodówkę wybrać?
Zanim kupimy lodówkę, zastanówmy się, jaka ma ona być: wolno stojąca czy do zabudowy, duża czy mała?
Lodówka wbudowana czy wolno stojąca?
Na wbudowaną lodówkę najczęściej decydują się właściciele nowych mieszkań albo ci, którzy zmieniają całkowicie wystrój kuchni. Obecnie większość projektantów proponuje klientom jednolitą zabudowę wnętrza z wbudowanymi wszystkimi urządzeniami. Jeśli wymieniamy starą lodówkę na nową, to będzie nas raczej interesowała wolno stojąca.
Duża czy mała?
Przy wyborze wielkości trzeba wziąć pod uwagę liczbę osób stołujących się w domu i ich przyzwyczajenia. Jeżeli w ciągu tygodnia wszyscy domownicy jedzą poza domem, a wspólne posiłki spożywają tylko w weekendy, duża lodówka nie jest im potrzebna. Nie jest ona także niezbędna osobie mieszkającej samotnie.
Chłodziarka czy chłodziarko-zamrażarka?
Te wszystkie urządzenia potocznie nazywane są lodówkami.
Chłodziarki (lodówki) są urządzeniami jednodrzwiowymi. Często mają mały zamrażalnik. Chłodziarko-zamrażarki (lodówko-zamrażarki) mają dwoje drzwi i są dużo większe od chłodziarek. Jedna komora pełni funkcję chłodziarki (temperatura w niej wynosi od +3°C do +7°C), druga – zamrażarki (temperatura od –18°C do –20°C). Pojemność zamrażarki może wynosić od 40 do 150 litrów.
Można wybrać lodówkę z mniejszą zamrażarką i większą chłodziarką lub odwrotnie. Zamrażarki mniejszej pojemności zazwyczaj stanowią górną komorę, a większe – dolną.
Na naszym rynku dostępne są również trzydrzwiowe lodówko-zamrażarki z komorą zerową (tzw. komorą świeżości), w której panuje temperatura od +0,5°C do +3°C, a wilgotność wynosi 50–90%. Są to optymalne warunki przechowywania żywności, którą można tam trzymać znacznie dłużej niż w tradycyjnej lodówce.
O ostatecznym wyborze określonego urządzenia decyduje również jego funkcjonalność i wyposażenie.