Stołowa etykieta

2009-09-02 2:00

Zapraszając gości na uroczysty obiad lub kolację musimy pamiętać o tym, jak podajemy posiłek. O udanym przyjęciu świadczą nie tylko smaczne potrawy, lecz również – jeśli nie przede wszystkim – wygląd stołu, przy którym posadzimy naszych gości.

Stołowa etykieta
Autor: Krzysztof Zasuwik|Piotr Mastalerz Stołowa etykieta

Najważniejsze jest nakrycie stołu. Musimy pamiętać, że żaden element stołowej zastawy, czy nawet dekoracji, nie może być przypadkowy. Nie szykujmy naczyń, serwet i sztućców w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem gości. Jeśli wyjmiemy wszystko z szafek w pośpiechu i ogólnym chaosie, nasz stół będzie również nieuporządkowany, a co za tym idzie, nieelegancki. Goście z pewnością to zauważą.

Najpierw, nawet kilka dni przed przyjęciem, powinniśmy zaplanować co dokładnie znajdzie się na naszym stole. Przejrzyjmy zastawę, upewniając się czy mamy wszystko, co niezbędne dla przewidzianej liczby gości. Wszelkie elementy, nawet jeśli nie pochodzą z jednego serwisu, powinny pasować do siebie stylem, wzorem i kolorystyką. To samo dotyczy jedzenia – potrawy nie mogą być przypadkowe, podawane bez ustalonej kolejności, a ich smaki nie powinny „gryźć” się ze sobą. Najlepiej żeby ich wygląd i konsystencja dobrze komponowały się z naczyniami.
Ilość talerzy dobieramy do liczby dań, które zamierzamy podać. Niewyobrażalnym błędem byłoby ustawienie przed gościem tego samego talerza do przystawki i dania głównego.

Ta zasada obowiązuje też w przypadku sztućców. Do każdego dania istnieją specjalne ich rodzaje – wyróżniamy widelce i noże do przystawek, obiadowe, deserowe, czy też do mięsa lub ryb.  Najważniejsza jest kolejność ułożenia ich w stosunku do talerza. Jedząc kolejne dania, sięgamy po sztućce leżące od zewnętrznej strony, kolejno kierując się w stronę talerza. Widelczyk i łyżeczka do deserów powinny znajdować się powyżej talerza. Łyżkę do zupy kładziemy zawsze obok noży – nigdy przy widelcu, jak się zapewne zdarza niektórym.
Na stole nie może zabraknąć również przyrządów do nakładania potraw z misek, czy półmisków – noży do serów, widelczyków do przekąsek, łyżek bankietowych, lub łopatki do ciasta.
Pamiętajmy, aby sztućce również pochodziły z jednego kompletu! Zarówno w przypadku serwisu, jak i sztućców, powinniśmy mieć komplety przeznaczone wyłącznie na wyjątkowe okazje – święta, przyjęcia i inne uroczystości.

Kolejnym ważnym elementem są szkła do picia alkoholi i napojów. Ich wygląd zależy od tego, co zamierzamy w nich wypić. Do każdego rodzaju alkoholu znajdziemy specjalne kieliszki. Kształt kieliszka – jego grubość i wysokość – wpływa na smak trunku, a co za tym idzie, również na przyjemność picia! Na rodzaj podawanego szkła ma również wpływ temperatura podawanego napoju. Koszmarnym pomysłem byłoby podanie kawy w szklance! Ten zwyczaj, niegdyś popularny w naszym kraju, w obecnych standardach jest niedopuszczalny.

Wśród stołowych elementów wyróżniamy także serwetki. Powinny zawsze znajdować się na naszym stole, nawet podczas codziennych posiłków w gronie najbliższych! Na przyjęciu są one nie tylko pomocne podczas jedzenia – służą też jako element dekoracyjny. Dlatego ich wygląd jest bardzo ważny. Nie kładźmy na eleganckim stole papierowych serwetek z supermarketu! Niech będą z ładnego i dobrego jakościowo materiału. Pamiętajmy, że muszą pasować do obrusu i innych elementów. Serwetka będzie odpowiednio wyglądać jeśli ciekawie ją złożymy i wkomponujemy w przestrzeń stołu. Tutaj spokojnie możemy puścić wodze fantazji tworząc własny niezapomniany sposób składania. Jeśli obawiamy się, że nasz talent nie zostanie doceniony, możemy po prostu umieścić serwetkę w serwetniku.

Uroku i stylu naszemu stołowi doda kompozycja z kwiatów, która z pewnością będzie piękną i ciekawą ozdobą.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.