Solidne żeliwo w kuchni
Patelnia patelni nie równa. Jedne są bardziej praktyczne, inne mniej. Żeliwne należą do tych bardziej...
Zalety: znakomicie przewodzą ciepło – nagrzewają się szybko i równomiernie, dzięki swojej grubości i dużej wadze są stabilne, nie deformują się i nie przegrzewają. Przygotowywane na nich potrawy są bardzo soczyste, zachowują naturalny smak i aromat.
Wady: żeliwo jest dość kruche (nieodporne na silne uderzenia), a przede wszystkim bardzo ciężkie. Porowata powierzchnia patelni utrudnia jej dokładne wyczyszczenie. Mokra błyskawicznie rdzewieje, dlatego po umyciu trzeba starannie wytrzeć ją do sucha i natłuścić olejem jadalnym.
Używamy ich: do długiego pieczenia, smażenia w wysokiej temperaturze, do podpiekania i grillowania mięs, owoców oraz warzyw; do smażenia na głębokim tłuszczu.