Ergonomia w małej kuchni. Poznaj kilka sprytnych rozwiązań ułatwiających pracę w kuchni
Co wpływa na ergonomię małej kuchni? Przede wszystkim prawidłowo zaprojektowane strefy robocze. Nie mniej ważne jest dobre oświetlenie i rozwiązania poprawiające funkcjonalność kuchennych szafek i szuflad.
Kuchnia to serce domu. Tu bezustannie coś się dzieje. Kluczowe znaczenie ma więc jej funkcjonalność, łatwość użytkowania i zorganizowanie przestrzeni w taki sposób, by wszystkie produkty i sprzęty były dostępne na wyciągnięcie ręki. W mądrze zaprojektowanej kuchni mamy 5 roboczych stref. Podział ten nie tylko wszystko porządkuje, ale też umożliwia rozmieszczenie mebli i sprzętów według zasady trójkąta roboczego. Zgodnie z nią lodówka, zlewozmywak i kuchenka z piekarnikiem powinny znajdować się na wierzchołkach trójkąta. W takim układzie wszystkie elementy wyposażenia kuchni znajdują się blisko siebie i jest do nich łatwy dostęp.
Mała kuchnia nie musi być problemem. Nie potrzebujesz wcale dużej przestrzeni, by mieć pod ręką wszystko, czego potrzebujesz. Wystarczy zastosowanie pomysłowych rozwiązań meblarskich, by przebywanie w tej części domu było prawdziwą przyjemnością.
Ergonomia w małej kuchni: kilka przydatnych pomysłów
Bardzo ważne jest między innymi to, by zarówno produkty spożywcze, jak i sprzęty kuchenne przechowywane były w łatwo dostęnym, centralnym miejscu kuchni. Myśląc o takim miejscu, zdecyduj się na szafę cargo. Ten wysoki regał w rzeczywistości kryje obszerną spiżarnię, w której bez problemu zmieścisz nie tylko zapasy „na zaraz i na potem”, ale i wszystkie niezbędne urządzenia kuchenne. Łatwość i płynność otwierania nawet bardzo obciążonej szafy sprawi, że wszystko dostępne będzie na wyciągnięcie ręki. Funkcjonalność samej szafy dodatkowo zwiększają niestandardowe i sprytne okucia, dzięki którym podczas otwierania tylne półki przesuwają się do przodu, dając nieograniczony dostęp do jej zawartości.
Projektując kuchnię, nie zapomnij o zainwestowaniu w nowoczesne szuflady. Mają duży udźwig, można je całkowicie wysunąć, jest też hamulec siły zamykania. Taka szuflada jest bardzo stabilna. Możliwość zamontowania relingów jeszcze bardziej zwiększa jej funkcjonalność. W szufladzie znajdzie się miejsce na sprzęty kuchenne - mikser, blender, toster i inne, nawet wyższe urządzenia. Nie trzeba się obawiać, że coś jest za ciężkie lub się nie zmieści.
Wprowadzając do swojej kuchni zmiany, rób to ze świadomością, że pełne zagospodarowanie przestrzeni to z perspektywy dzisiejszych możliwości wykorzystanie jej do końca, a zatem również zaadaptowanie dotąd niewykorzystywanych miejsc, takich jak np. cokół podszafkowy. Można w nim zrobić całkiem pojemną szufladę, choćby na zgrzewkę ulubionego napoju.
Kolejnym doskonałym pomysłem jest zastosowanie niskiego cargo. Masz już ustawione szafki, ale została wąska, wolna przestrzeń? Wykorzystaj ją. Niskie cargo, dzięki swoim niestandardowym wymiarom (15 i 30 cm), sprytnie pomaga zagospodarować nawet najwęższe miejsce w kuchni. Jedno pociągnięcie i masz pod ręką np. środki czystości.
Czy w Twoich szufladach panuje porządek? Czy zawsze wiesz, gdzie co jest? Walcząc z kuchennym chaosem, zadbaj o to, by wszystkie naczynia oraz sztućce były poukładane w jednym miejscu – najlepiej w szufladach pozwalających się dowolnie konfigurować. Dzięki regulowanym wkładom lub ogranicznikom przechowywane naczynia nie będą się przesuwały.
Gdy gotujesz, wszystko dzieje się wyjątkowo dynamicznie. Szybki i wygodny dostęp do garnków, naczyń czy urządzeń znajdujących się blisko płyty grzewczej jest bardzo ważny. Świetne sprawdzą się tutaj te z rozwiązań, które w pełni wykorzystują przestrzeń narożną, czyli szafka Mondo z możliwością obrotu o 360° czy wysuwna podwójna półka Nuvola. Miejsce na pozór niedostępne możesz zagospodarować w 100%. Specjalna budowa tych systemów umożliwia całkowity dostęp do sprzętów przechowywanych w najgłębszych zakamarkach kuchni.
Spełniając marzenia o przytulnej kuchni, myślisz o stole, przy którym swobodnie usiądzie kilka osób. Ale czy w małej kuchni znajdzie się dla niego miejsce? Dobrym rozwiązaniem będzie stół, który mieści się w szufladzie! Wyciągniesz go lub schowasz w zależności od potrzeby. Ma aż 140 cm długości i 60 kg udźwigu.
Żeby było funkcjonalnie, wygodnie i bezpiecznie – musi być też jasno. Pamiętaj, że umiejętne rozmieszczenie lamp rozświetli każdy kąt i precyzyjnie doświetli blaty i wnętrza szafek. Odpowiednio dobrana konfiguracja mocy i barwy światła wpłynie także na estetykę kuchni i wprowadzi do niej pozytywny nastrój sprzyjający gotowaniu i spożywaniu posiłków. A gdy od kuchennych prac masz mokre lub ubrudzone dłonie? Wówczas przyda ci się bezdotykowy system oświetlenia diodowego, który zadziała gdy machniesz ręką.
Systemy w 100% wykorzystujące przestrzeń narożną, udogodnienia w postaci szuflad z pełnym wysuwem, prowadnice z amortyzacją i cichym domykiem, podnośniki do szafek wiszących, które mogą unieść ciężkie, nawet dwuczęściowe fronty to rozwiązania, które warto wprowadzić do kuchni. Bez nich trudno wyobrazić sobie sprawne funkcjonowanie w małej przestrzeni kuchennej!