Wybieramy mikrofalówkę

2009-08-11 2:00

Mikrofalówka przyda się zabieganym pracusiom. Sprawdzi się też w małych kuchniach, w których nie ma miejsca na piekarnik. 

Mikrofalówki
Autor: Samsung Na rynku jest mnóstwo modeli. Również esteci znajdą coś dla siebie. Mikrofalalówka z kwiatowym wzorem, MUSE FLOWE, Samsung

Przez kilka lat toczyły się dyskusje, czy potrawy z kuchenek mikrofalowych są zdrowe. Ostatecznie zwyciężyły względy praktyczne, czyli bardzo szybkie i łatwe gotowanie, jakie gwarantują mikrofalówki. Taka kuchenka przyda się zwłaszcza tym, którzy z braku czasu gotują raz na tydzień, a potem tylko odgrzewają czy rozmrażają potrawy, oraz wszystkim niecierpliwym i wiecznie zajętym. Może dlatego stała się popularnym prezentem ślubnym. Na rynku jest mnóstwo modeli. Jak zatem wybrać ten, najodpowiedniejszy dla nas, skoro podstawową funkcją wszystkich kuchenek jest gotowanie oraz podgrzewanie? Oto trzy kroki, które ułatwią ci wybór

Sposób sterowania:

  • mechaniczne – mają je starsze lub tańsze modele – użytkownik sam musi ustawić moc urządzenia i czas działania kuchenki. Te ustawienia przynajmniej na początku robi się “na oko”, więc czasem trzeba włączać kuchenkę kilka razy, zanim trafi się we właściwy czas i natężenie gotowania;
  • elektroniczne (automatyczne) – typowe dla droższych modeli. Jest znacznie wygodniejsze niż mechaniczne, wystarczy wybrać rodzaj potrawy (np. ryba, drób czy warzywa), wprowadzić jej orientacyjną wagę i wybrać opcję, np. gotowanie lub rozmrażanie. Kuchenka sama dobierze potrzebną moc grzania i czas przygotowywania potrawy;
  • tzw. inteligentne – wyposażone są w nie urządzenia najnowszej generacji. Same sprawdzają wagę i objętość potrawy, “zgadują”, z czego jest zrobiona, i ustawiają wszystkie parametry, trzeba tylko zdecydować, co chce się zrobić z jedzeniem: odgrzać je czy ugotować.

Sprawdź moc i pojemność

Jeśli kuchenka mikrofalowa ma służyć wyłącznie do szybkiego podgrzewania potraw czy ewentualnie do ich rozmrażania, wystarczy, gdy ma niewielką moc (np. 700 W). Jeśli jednak zamierzasz w niej dużo gotować, piec, a nawet grillować, bo np. w kuchni nie mieści się piekarnik, zdecyduj się na model o dużej mocy (ponad 1000 W). Ważne jest też, ilu domowników będzie z kuchenki korzystało. Duża pojemność (np. 34 l) przyda się, jeżeli zwykle przygotowujesz potrawy dla kilku osób.

Funkcje dodatkowe

Mikrofalówka może być wyposażona w wiele różnych funkcji, wybierz takie, z których masz zamiar korzystać:

  • grill – trzeba pamiętać, że w kuchenkach o małej mocy grillowanie trwa dość długo;
  • rozmrażanie – w droższych modelach jest specjalny system, który zapobiega nagrzewaniu się rozmrażanej żywności;
  • szybkie podgrzewanie – wystarczy włączyć jeden przycisk, aby danie delikatnie się podgrzało, ta funkcja przydaje się, gdy bardzo się spieszymy i nie mamy czasu na zastanawianie się, ile waży potrawa;
  • gotowanie na parze – jeden z najnowszych pomysłów producentów kuchenek; w wyposażeniu jest specjalne naczynie, które umożliwia taki sposób przyrządzania potraw (ważne dla osób na diecie);
  • opiekanie – pozwala przygotować chrupiące potrawy, np. tosty;
  • termoobieg – dzięki niemu ciasto upiecze się szybko i równomiernie.

Jak dbać o kuchenkę?

Kuchenka mikrofalowa nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych, trzeba pamiętać jednak o kilku zasadach jej użytkowania:

  • wnętrze i obudowę najlepiej jest myć miękka szmatką z dodatkiem płynu do naczyń;
  • nie wolno uruchamiać pustej kuchenki;
  • otwór wentylacyjny nie może być zasłonięty;
  • potrawy należy przyrządzać wyłącznie w naczyniach, na których zaznaczono, że mogą być używane do tego celu;
  • nie powinno się wstawiać do kuchenki potraw w: - naczyniach metalowych i w foliach (kuchenka może zostać uszkodzona); - naczyniach ozdobionych złotymi lub srebrnymi motywami (dekoracje mogą się zniszczyć); - pojemnikach z melaminy (tworzywo sztuczne, z którego wykonywane są np. tace), ponieważ mogą popękać.

Jakie zabezpieczenia mają mikrofalówki?

Nowoczesne kuchenki są bezpieczne. Przede wszystkim wyłączają się automatycznie po otwarciu drzwiczek, nawet gdy nastąpi to w trakcie gotowania. Jeśli w domu jest małe dziecko, warto wybrać model z blokadą drzwiczek, dzięki czemu maluch nie otworzy ich, a tym samym nie poparzy się gorącą potrawą. Możliwe jest też zablokowanie przycisków (kombinacją klawiszy), co uniemożliwi dziecku włączenie kuchenki.