Rośliny w kuchni

2009-09-04 2:00
Rośliny w kuchni
Autor: Piotr Mastalerz Rośliny w kuchni

W nowoczesnych kuchniach rośliny mają dużo światła i są najpiękniejszą ozdobą.

W dawnych, ponurych i zakopconych kuchniach mogły przetrwać tylko najbardziej wytrzymałe rośliny. Dzisiaj kuchnie są jasne, przestronne i urządza się je w żywej kolorystyce. W takich kuchniach rośliny mogą się doskonale rozwijać i są świetnym elementem dekoracyjnym.

Doskonałym miejscem do ustawienia kwiatów jest parapet okienny, zwłaszcza dla roślin lubiących dużo światła, np. kaktusów i sukulentów, pelargonii i trzykrotek. Do ustawienia roślin o zwisającyh pędach można wykorzystać górę szafek wiszących, chociaż trudno je będzie tam podlewać. Pamiętajmy, że nie wolno umieszczać roślin na półkach lub szafkach w pobliżu kuchenki oraz zewnętrznych drzwi kuchennych.

Rośliny w kuchni
Autor: Piotr Mastalerz

Roślin tworzących zwisające kaskady nie powinno się umieszczać w pobliżu miejsc przygotowywania posiłków, gdyż będą one przeszkadzać. Można natomiast postawić rośliny rosnące do góry, np. sansewierie, draceny, kliwie. Warto też kupić niedrogie, młode krzewy ziół, na przykład szałwii lekarskiej i rozmarynu lekarskiego. Uprawiane w kuchni pięknie ją zdobią i mogą być używane jako przyprawy. Ciekawym rozwiązaniem jest wymurowanie niskiej ścianki oddzielającej kuchnię od salonu, która jednocześnie pełni funkcję donicy.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Pozostałe podkategorie