Sprawa na ostrzu

2007-05-17 2:00

Jak pokroić paprykę, jaki nóż wybrać do sera, jak powinno wyglądać ostrze do filetowania ryb?

Sprawa na ostrzu
Autor: Piotr Mastalerz Sprawa na ostrzu

Krojenie, siekanie i szatkowanie - te mało wdzięczne czynności można sobie ułatwić, przestrzegając odpowiednich zasad. W każdym gospodarstwie powinno się znaleźć 6-7 podstawowych noży (do obierania warzyw, siekania, filetowania, krojenia pieczywa, do sera, do wykrajania gniazd nasiennych). Warto zainwestować i kupić komplet noży dobrej jakości, które wystarczą na wiele lat. Przy wyborze, zwróćmy uwagę, czy nóż jest wygodny i pasuje do dłoni. Noży dobrej jakości nie należy ostrzyć na metalowych osełkach, najlepiej oddać je do punktu ostrzenia i polerowania lub wybrać osełkę kamienną. Pamiętajmy, że nóż powinien być zawsze ostry, tępym łatwiej się skaleczyć.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.