Jak wybrać dobrą lodówkę? Przydatne funkcje lodówek

2015-11-26 1:00
Jaką lodówkę wybrać
Autor: Mariusz Bykowski

Nowoczesne lodówki są wyposażone w kilka bardzo wygodnych funkcji. W niektórych zamrażarkach, oprócz szuflad, można znaleźć dodatkową półkę przeznaczoną do "magazynowania" kostek lodu. Oto lista najważniejszych udogodnień, które powinna mieć każda lodówka.

Idealna lodówka: jaką wybrać?

Nowoczesna lodówka nie potrzebuje rozmrażania, mieści wszystkie zapasy i... mieści się w zabudowie kuchennej! Czasem niełatwo do pogodzić, ponieważ standardowej wielkości lodówki z zamrażalnikiem mają wymiary idealnie pasujące do ustawienia ich w ciągu zabudowy, ale nie zawsze ich pojemność nam odpowiada. Z kolei lodówki o dużej pojemności zwykle są za głębokie i mają więcej niż 60 cm szerokości, więc trudno je ulokować w zabudowie. Urzec może na przykład kostkarka do lodu, barek, możliwość pobierania schłodzonej filtrowanej wody do picia, kilka komór otwieranych oddzielnie, ale wówczas należy sprawdzić, czy pojemność takiej lodówki będzie adekwatna do potrzeb. W te dodatki zwykle są wyposażone lodówki side by side i zajmują sporo miejsca wewnątrz (kosztem pojemności i szerokości półek, co nie zawsze kompensuje większa głębokość urządzenia).

Coraz częściej spotkać można lodówki z wymiennym filtrem (odświe­żaczem powietrza), który pozbawia zapachu powietrze w lodówce, oraz z systemem antybakteryjnym, który dzięki związkom srebra hamującym rozwój bakterii, mikroorganizmów, grzybów i pleśni zapobiega rozmna­żaniu się bakterii.

Jaką kupić lodówkę: pojemność

Pojemność lodówki jest podawana w litrach i związana z wymiarami urządzenia. Może wynosić od około 46 l (małe lodówki podblatowe) do 600 l (lodówki side by side), średnio około 250- 279 l. Jeśli pojemności nie umiemy przełożyć na to, co się w lodówce zmieści, otwierajmy każdą, która się spodoba, i sprawdzajmy, jaki ma podział wnętrza, ile półek (z możliwością regulacji położenia), pojemników, czy w pełni jest wykorzystana powierzchnia wewnętrzna drzwi.

Gdy kupujemy lodówkę, pamiętajmy że liczy się też wnętrze lodówek, bo decyduje ono o komforcie użytkowa­nia. Szklane półki (zwłaszcza z har­towanego szkła) wytrzymają większy ciężar niż plastikowe, łatwiej je czyś­cić, a światło dociera do każdego miej­sca komory. Lepsze niż tradycyjne jest w lodówce oszczędne oświetlenie LED dające łagodne rozproszone światło. Liczne pojemniki i dodatkowe akcesoria, na przykład pojemniki na ser, jajka, warzywa, masło, uchwyt na butelkę, półka na butelki wina (lepsza jest pod­wieszana niż stojąca) ułatwiają prze­chowywanie. Gdy są z przezroczystego tworzywa, łatwiej odnajdziemy po­trzebny produkt.

Automatyczne odszranianie i odmrażanie lodówki

Automatyczne odszranianie i odmrażanie lodówki, a w niektórych modelach także zamrażarki. Na ściankach komór nie odkłada się szron ani lód. Woda powstała podczas samoczynnego odmrażania odprowadzana jest rynienką do specjalnego pojemnika znajdującego się na tylnej ściance komory, a następnie wyparowuje dzięki ciepłu wytwarzanemu przez agregat.

Szybkie chłodzenie i zamrażanie

Szybkie zamrażanie – aby wykorzystać pełną wydajność mrożenia, zaleca się włączać ten przycisk 24 godziny wcześniej. Jeśli jednak chcemy zamrozić małą ilość żywności (do 2 kg), korzystanie z tej funkcji nie jest konieczne. Szybkie chłodzenie – jest to funkcja podobna do szybkiego zamrażania, ale występuje tylko w lodówkach.

Kostkarki do lodu

W niektórych zamrażarkach, oprócz szuflad, można znaleźć dodatkową półkę przeznaczoną do „magazynowania” kostek lodu. Gwarancje to, że lód nie przyjmie zapachu mrożonego koperku. Szuflada ma też inne zastosowanie – można na niej zamrażać drobne owoce lub warzywa i wyeliminować ich sklejanie się. Później wystarczy je przesypać do torebki lub pojemnika.

Dozowniki zimnych napojów

W niektórych modelach lodówek na drzwiach znajdują się również specjalne dozowniki zimnych napojów.

Jaką kupić lodówkę: podwójny agregat

Podwójny agregat  stosuje się w lodówkach z zamrażalnikiem. Mogą działać niezależnie od siebie, co po­zwala na oddzielne ustawienie pa­rametrów (albo wyłącznie na przy­kład zamrażarki) i przyczynia się do oszczędności energii.

Dwa termostaty

Dwa termostaty umożliwiają usta­wienie temperatury osobno w zamra­żarce i chłodziarce;

Komora świeżości (fresh, komora zero)

Niektóre lodówki mają tak zaprojektowane wnętrze, że można w nich wyodrębnić strefy temperaturowe (0°C, +4°C, +6°C). Lodówki z funkcją fresh, czy komora zero mają pojemniki, w których temperatura i wilgotność są inne niż w pozostałych częściach urządzenia. Przeznaczone do przecho­wywania świeżych warzyw, owoców, ryb i mięsa).

Warto wiedzieć

Lodówka z zamrażalnikiem czy bez?

Lodówki bez zamrażalnika to przeważnie małe modele od 50 cm do 130 cm wysokości. Są one propozycją dla osób poszukujących niedużej chłodziarki, na ogół mieszkających samotnie. Osobną kategorię stanowią lodówki hotelowe pełniące funkcje tzw. mini-barków. Można spotkać w handlu także wysokie chłodziarki – do 180 cm wysokości. Są one bardzo dobrym rozwiązaniem dla klientów, którzy posiadają osobną, wolnostojącą zamrażarkę. Na przykład w spiżarni.

Lodówki z zamrażalnikami można podzielić na dwa rodzaje: lodówki z zamrażalnikiem na górze i lodówki z zamrażalnikiem na dole.

Lodówki z zamrażalnikiem na górze. W tego typu lodówkach sam zamrażalnik nie jest z reguły zbyt duży. Najczęściej wyposażony jest w jedną lub dwie półki. Korzystanie z niego jest łatwe, ponieważ nie trzeba się schylać. Trudniej będzie już korzystać z chłodziarki, ponieważ niektóre produkty mogą znajdować się bardzo nisko.

Lodówki z zamrażalnikami na dole. W tego typu lodówkach korzystanie z chłodziarki jest wygodne i komfortowe, ponieważ nie trzeba się po nic schylać. Zamrażalnik wykorzystywany jest znacznie rzadziej. Sam zamrażalnik posiada często wygodnie wysuwające się szuflady, które ułatwiają segregowanie produktów oraz korzystanie. Jeśli lodówka jest bardzo wysoka to warto zwrócić uwagę na to, czy każdy z domowników będzie miał możliwość sięgnięcia do najwyższych półek.

Retro ambient chic
Autor: Gorenje

Inne ułatwienia w lodówce

Producenci prześcigają się w pomysłach mających na celu ułatwienie korzystania z lodówek. Niektórzy proponują klientom specjalne profilowane półki na butelki – dzięki lekkiemu pochyleniu uniemożliwiające wylanie się płynu. Można również znaleźć podwieszane pojemniki na tubki.

Bezpieczeństwo

Temperatura pomieszczenia, w którym ma być ustawiona lodówka, powinna wynosić od +2°C do +32°C. Kiedy przekroczy +32°C, w lodówce może być zbyt ciepło. Jeśli zaś spadnie poniżej +2°C, może dojść do zakłócenia automatycznego odszraniania. 

Lodówka nie powinna być też wystawiona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych ani umieszczona w pobliżu źródeł ciepła, takich jak: piec, kuchnia czy grzejnik. Istotną informacją jest czas utrzymywania temperatury w zamrażalniku w przypadku braku zasilania.

Dodatkowe zabezpieczenia

Kiedy przypadkowo zostawi się otwarte drzwi lodówki, zainstalowany w niej alarm przypomni nieuważnemu użytkownikowi, że należy je zamknąć – a w niektórych modelach lodówek drzwi same się zamkną. Można również spotkać regulatory temperatury zabezpieczone przed przypadkowym przestawieniem – na przykład przez dzieci. Niektóre lodówki są wyposażone w funkcję „Eko” zmniejszającą zużycie energii.

Jaką kupić lodówkę: nowoczesne wzornictwo

Obecnie na naszym rynku – oprócz tradycyjnych – dostępne są lodówki o zaokrąglonych kształtach z wymyślnymi zamknięciami i klamkami. Mogą być nie tylko białe, ale i w innych kolorach, np. stalowym – inox – doskonale pasującym do nowoczesnych wnętrz. Nowością są również lodówki stylizowane na stare, duże i troszkę jakby „beczkowate” chłodziarki końca lat 60. Niektórzy producenci oferują lodówki z obrazkami, na przykład z pięknymi pejzażami. Jeszcze inni takie, na których w świetle słonecznym widoczny jest jeden obraz, a w nocy inny. 
Wymagający właściciele dużych kuchni mogą kupić lodówki wolno stojące w kształcie walca. Słowem, każdy znajdzie coś dla siebie.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE