Płatki i włoszczyzna

2009-09-04 2:00
Płatki i włoszczyzna
Autor: Marcin Czechowicz Płatki i włoszczyzna

Warzywa w kuchni są zawsze pod ręką, warto zatem dostrzec ich dekoracyjny potencjał. Dodając nowalijki do kwiatowych bukietów, można stworzyć nową jakość.

Szukając miejsca dla kwiatów w przestrzeni domu, postanowiliśmy skorzystać z kuchennego zaplecza i stworzyć kompozycje z kulinarną podbudową. Jeśli więc na stole ma zagościć bukiet tulipanów, to dlaczego nie w towarzystwie swojskiej i zdrowej pietruszki? Różowe jaskry?

Owszem, ale czemu by nie podkreślić ich delikatności koronkową strukturą koperku? Zamiast ustawiać wiązankę w zwykłym wazonie, można użyć ceramicznego dzbanka – tak będzie smakowicie i bardziej na temat. Kieliszki, filiżanki i rondelki doskonale nadają się do eksponowania takich kompozycji. Kwiaty w otoczeniu bujnej zieleniny to niesztampowy pomysł – dowód fantazji nieprzeciętnej pani domu.

Zdaniem stylisty

Karolina Chmielnik-Dubaj łączy jadalne i niejadalne

  • Eleganckie kwiaty przybrane smaczną zieleniną zyskują bardziej swojski charakter pasujący do klimatu i funkcji kuchni.
  • Idealnymi kandydatami do kwiatowych bukietów z listy roślin jadalnych będą: seler naciowy i wszelkie natki o przyjemnym zapachu, kwitnący czosnek, kolendra, liście szpinaku, rukoli lub mięty.
  • By przedłużyć żywot zielonych kompozycji i zatrzymać rozwój glonów, należy codziennie zmieniać wodę w naczyniu (warto je przy tym umyć) oraz podcinać łodyżki kwiatów ostrym nożem.
 Zielenina w kuchni
Autor: Marcin Czechowicz Bombka witaminowa Potrzebne będą: róże, ok. 3 szt., pęczek koperku, długa cienka wstążka, ostry nożyk i mały wazonik. Łodygi kwiatów przycinamy krótko do jednej wysokości. Następnie owijamy je u nasady wąską wstążką, tworząc zwarty minibukiecik. Dokładamy do róż po jednej gałązce koperku, owijając każdą kolejną wstążką, aż powstanie gęste przybranie.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Pozostałe podkategorie