| muratordom.pl » Wnętrza » Dekoracje i dodatki » Płatki i włoszczyzna

Płatki i włoszczyzna

Warzywa w kuchni są zawsze pod ręką, warto zatem dostrzec ich dekoracyjny potencjał. Dodając nowalijki do kwiatowych bukietów, można stworzyć nową jakość.

Szukając miejsca dla kwiatów w przestrzeni domu, postanowiliśmy skorzystać z kuchennego zaplecza i stworzyć kompozycje z kulinarną podbudową. Jeśli więc na stole ma zagościć bukiet tulipanów, to dlaczego nie w towarzystwie swojskiej i zdrowej pietruszki? Różowe jaskry?

Autor: Marcin Czechowicz

Smaczne tulipany Zderzenie kulinarno-florystyczne – na pozór absurdalne, ale bardzo malownicze. Bujna obfitość strzępiastej pietruszki kontra gładkie liście i łodygi kwiatów.

Autor: Marcin Czechowicz

Sałatka z gerberą Dekoracyjne karbowane liście rzymskiej sałaty doceniono już dawno, dodając je do nie-jednej przekąski. Ale cały urok ozdobnych brzegów widać dopiero wtedy, gdy ustawione w niskich kuchennych naczyniach tworzą zieloną kryzę wokół bladoróżowych gerber.

Dołącz do nas i bądź na bieżąco

Owszem, ale czemu by nie podkreślić ich delikatności koronkową strukturą koperku? Zamiast ustawiać wiązankę w zwykłym wazonie, można użyć ceramicznego dzbanka – tak będzie smakowicie i bardziej na temat. Kieliszki, filiżanki i rondelki doskonale nadają się do eksponowania takich kompozycji. Kwiaty w otoczeniu bujnej zieleniny to niesztampowy pomysł – dowód fantazji nieprzeciętnej pani domu.

Autor: Marcin Czechowicz

Pęczek i róża Koperek przypomina modny w latach 70. asparagus – wówczas obowiązkowy w każdej wiązance. Swym subtelnym wyglądem idealnie podkreśla szlachetną urodę róży. Taka kuchenna miniaturka wprowadzi odrobinę romantyzmu, gdy pojawi się np. na półce wśród rondli.

Autor: Marcin Czechowicz

Znad szuflady Delikatna alstromeria i nać pietruszki zostały skojarzone ze sobą na zasadzie podobieństwa: zielone listki i różowe płatki mają podłużny kształt. Ustawione obok siebie w szklanych menzurkach, równie eterycznych jak same rośliny, tworzą ażurowy szpaler.

ZDANIEM STYLISTY

Karolina Chmielnik-Dubaj łączy jadalne i niejadalne

  • Eleganckie kwiaty przybrane smaczną zieleniną zyskują bardziej swojski charakter pasujący do klimatu i funkcji kuchni.
  • Idealnymi kandydatami do kwiatowych bukietów z listy roślin jadalnych będą: seler naciowy i wszelkie natki o przyjemnym zapachu, kwitnący czosnek, kolendra, liście szpinaku, rukoli lub mięty.
  • By przedłużyć żywot zielonych kompozycji i zatrzymać rozwój glonów, należy codziennie zmieniać wodę w naczyniu (warto je przy tym umyć) oraz podcinać łodyżki kwiatów ostrym nożem.
Autor: Marcin Czechowicz

Bombka witaminowa

  1. Potrzebne będą: róże, ok. 3 szt., pęczek koperku, długa cienka wstążka, ostry nożyk i mały wazonik.
  2. Łodygi kwiatów przycinamy krótko do jednej wysokości.
  3. Następnie owijamy je u nasady wąską wstążką, tworząc zwarty minibukiecik.
  4. Dokładamy do róż po jednej gałązce koperku, owijając każdą kolejną wstążką, aż powstanie gęste przybranie.

Wnęka czysto dekoracyjna

Efektowną oprawą dzieła sztuki, rodzinnej fotografi czy kolekcji ozdobnego szkła może być nawet...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Rośliny oczyszczające powietrze, które powinny...

Rośliny oczyszczające powietrze powinny znaleźć się w każdym domu. Wiele roślin doniczkowych działa jak...

Wielkanocne kieszonki na sztućce

Pokazujemy jak w prosty i oryginalny sposób wykonać dekorację stołu wielkanocnego. Dzięki filcowym...

Pakowanie prezentów świątecznych. 11 pomysłów na...

Pakowanie prezentów świątecznych nie sprawi ci problemu, jeśli obejrzysz naszą galerię inspiracji....

Popularne szkodniki roślin pokojowych – jak je...

Rośliny doniczkowe uprawiane w mieszkaniach w zdecydowanej większości pochodzą z rejonów o klimacie...

Jak kolory we wnętrzu poprawiają nastrój?

Zobacz, jak poprawić sobie nastrój otaczające się odpowiednimi kolorami we wnętrzu. Obudź w sobie...