| muratordom.pl » Wnętrza » Dekoracje i dodatki » Płatki i włoszczyzna

Płatki i włoszczyzna

Warzywa w kuchni są zawsze pod ręką, warto zatem dostrzec ich dekoracyjny potencjał. Dodając nowalijki do kwiatowych bukietów, można stworzyć nową jakość.

Szukając miejsca dla kwiatów w przestrzeni domu, postanowiliśmy skorzystać z kuchennego zaplecza i stworzyć kompozycje z kulinarną podbudową. Jeśli więc na stole ma zagościć bukiet tulipanów, to dlaczego nie w towarzystwie swojskiej i zdrowej pietruszki? Różowe jaskry?

Autor: Marcin Czechowicz

Smaczne tulipany Zderzenie kulinarno-florystyczne – na pozór absurdalne, ale bardzo malownicze. Bujna obfitość strzępiastej pietruszki kontra gładkie liście i łodygi kwiatów.

Autor: Marcin Czechowicz

Sałatka z gerberą Dekoracyjne karbowane liście rzymskiej sałaty doceniono już dawno, dodając je do nie-jednej przekąski. Ale cały urok ozdobnych brzegów widać dopiero wtedy, gdy ustawione w niskich kuchennych naczyniach tworzą zieloną kryzę wokół bladoróżowych gerber.

Owszem, ale czemu by nie podkreślić ich delikatności koronkową strukturą koperku? Zamiast ustawiać wiązankę w zwykłym wazonie, można użyć ceramicznego dzbanka – tak będzie smakowicie i bardziej na temat. Kieliszki, filiżanki i rondelki doskonale nadają się do eksponowania takich kompozycji. Kwiaty w otoczeniu bujnej zieleniny to niesztampowy pomysł – dowód fantazji nieprzeciętnej pani domu.

Autor: Marcin Czechowicz

Pęczek i róża Koperek przypomina modny w latach 70. asparagus – wówczas obowiązkowy w każdej wiązance. Swym subtelnym wyglądem idealnie podkreśla szlachetną urodę róży. Taka kuchenna miniaturka wprowadzi odrobinę romantyzmu, gdy pojawi się np. na półce wśród rondli.

Autor: Marcin Czechowicz

Znad szuflady Delikatna alstromeria i nać pietruszki zostały skojarzone ze sobą na zasadzie podobieństwa: zielone listki i różowe płatki mają podłużny kształt. Ustawione obok siebie w szklanych menzurkach, równie eterycznych jak same rośliny, tworzą ażurowy szpaler.

ZDANIEM STYLISTY

Karolina Chmielnik-Dubaj łączy jadalne i niejadalne

  • Eleganckie kwiaty przybrane smaczną zieleniną zyskują bardziej swojski charakter pasujący do klimatu i funkcji kuchni.
  • Idealnymi kandydatami do kwiatowych bukietów z listy roślin jadalnych będą: seler naciowy i wszelkie natki o przyjemnym zapachu, kwitnący czosnek, kolendra, liście szpinaku, rukoli lub mięty.
  • By przedłużyć żywot zielonych kompozycji i zatrzymać rozwój glonów, należy codziennie zmieniać wodę w naczyniu (warto je przy tym umyć) oraz podcinać łodyżki kwiatów ostrym nożem.
Autor: Marcin Czechowicz

Bombka witaminowa

  1. Potrzebne będą: róże, ok. 3 szt., pęczek koperku, długa cienka wstążka, ostry nożyk i mały wazonik.
  2. Łodygi kwiatów przycinamy krótko do jednej wysokości.
  3. Następnie owijamy je u nasady wąską wstążką, tworząc zwarty minibukiecik.
  4. Dokładamy do róż po jednej gałązce koperku, owijając każdą kolejną wstążką, aż powstanie gęste przybranie.

Przeczytaj dodatkowo:
Rośliny doniczkowe - 7 zasad, jak aranżować...

Rośliny doniczkowe w domu odgrywają dużą rolę. Poza tym, że dostarczają tlen, oczyszczają i nawilżają...

Wielkanocne kieszonki na sztućce

Pokazujemy jak w prosty i oryginalny sposób wykonać dekorację stołu wielkanocnego. Dzięki filcowym...

Stroik na Boże Narodzenie. Jak zrobić...

Stroiki na Boże Narodzenie mogą być oryginalną ozdobą świątęczną. Zamiast kupować stroik świąteczny w...

Baranek wielkanocny z masy solnej - instrukcja...

Uroczy baranek wielkanocny idealny do koszyczka ze święconką. Zobacz jak stworzyć oryginalną figurkę z masy...

Modne rośliny pokojowe - 7 roślin pokojowych do...

Rośliny pokojowe w nowoczesnym wnętrzu mogą wyglądać tak samo doskonale co w tradycyjnym. Zamiast dużej...

Choinka w doniczce. Jak pielęgnować żywą choinkę...

Choinki w doniczce pięknie pachną i wyglądają w domu. Żywa choinka może być też po świętach przesadzona do...