Płatki i włoszczyzna
Warzywa w kuchni są zawsze pod ręką, warto zatem dostrzec ich dekoracyjny potencjał. Dodając nowalijki do kwiatowych bukietów, można stworzyć nową jakość.
Autor: Marcin Czechowicz
Bombka witaminowa Potrzebne będą: róże, ok. 3 szt., pęczek koperku, długa cienka wstążka, ostry nożyk i mały wazonik. Łodygi kwiatów przycinamy krótko do jednej wysokości. Następnie owijamy je u nasady wąską wstążką, tworząc zwarty minibukiecik. Dokładamy do róż po jednej gałązce koperku, owijając każdą kolejną wstążką, aż powstanie gęste przybranie.
Szukając miejsca dla kwiatów w przestrzeni domu, postanowiliśmy skorzystać z kuchennego zaplecza i stworzyć kompozycje z kulinarną podbudową. Jeśli więc na stole ma zagościć bukiet tulipanów, to dlaczego nie w towarzystwie swojskiej i zdrowej pietruszki? Różowe jaskry?
Autor: Marcin Czechowicz
Smaczne tulipany Zderzenie kulinarno-florystyczne – na pozór absurdalne, ale bardzo malownicze. Bujna obfitość strzępiastej pietruszki kontra gładkie liście i łodygi kwiatów.
Owszem, ale czemu by nie podkreślić ich delikatności koronkową strukturą koperku? Zamiast ustawiać wiązankę w zwykłym wazonie, można użyć ceramicznego dzbanka – tak będzie smakowicie i bardziej na temat. Kieliszki, filiżanki i rondelki doskonale nadają się do eksponowania takich kompozycji. Kwiaty w otoczeniu bujnej zieleniny to niesztampowy pomysł – dowód fantazji nieprzeciętnej pani domu.
Autor: Marcin Czechowicz
Pęczek i róża Koperek przypomina modny w latach 70. asparagus – wówczas obowiązkowy w każdej wiązance. Swym subtelnym wyglądem idealnie podkreśla szlachetną urodę róży. Taka kuchenna miniaturka wprowadzi odrobinę romantyzmu, gdy pojawi się np. na półce wśród rondli.
Karolina Chmielnik-Dubaj łączy jadalne i niejadalne
- Eleganckie kwiaty przybrane smaczną zieleniną zyskują bardziej swojski charakter pasujący do klimatu i funkcji kuchni.
- Idealnymi kandydatami do kwiatowych bukietów z listy roślin jadalnych będą: seler naciowy i wszelkie natki o przyjemnym zapachu, kwitnący czosnek, kolendra, liście szpinaku, rukoli lub mięty.
- By przedłużyć żywot zielonych kompozycji i zatrzymać rozwój glonów, należy codziennie zmieniać wodę w naczyniu (warto je przy tym umyć) oraz podcinać łodyżki kwiatów ostrym nożem.