Wykładziny elastyczne na podłodze w kuchni. Rodzaje wykładzin

2010-08-19 13:38

Wykładziny są łatwe do utrzymania w czystości, odporne na wodę i całkowicie wodoszczelne (jeśli położymy jeden kawałek w całym pomieszczeniu). W kuchni sprawdzą się wykładziny grube, ponieważ dzięki nim nogi mniej się męczą podczas chodzenia.

Wykładziny na podłodze w kuchni. Rodzaje wykładzin
Autor: Marcin Czechowicz W kuchni sprawdzą się wykładziny grube, ponieważ dzięki nim nogi mniej się męczą podczas chodzenia.

Niektóre wykładziny mają też inną zaletę – są antypoślizgowe i higieniczne, bo ich wierzchnia warstwa jest antybakteryjna.

Jakie wykładziny na podłogę w kuchni?

Wykładziny jednowarstwowe są odporne na uszkodzenia mechaniczne, ale nie tłumią dźwięków, nie amortyzują upadków.

Wykładziny dwuwarstwowe mają dodatkową warstwę z wzorem, która zapobiega ich odkształcaniu. Trójwarstwowe prócz podkładu, którym może być włóknina poliestrowa lub spienione PCW, i warstwy dekoracyjnej mają jeszcze warstwę wierzchnią – przezroczystą folię, dzięki której wykładzina ma powierzchnię gładką lub tłoczoną.

Czym zabezpieczać wykładziny?

Wykładziny nie potrzebują dodatkowego zabezpieczenia.

Jak pielęgnować wykładziny?

Wykładziny wystarczy systematycznie odkurzać i myć wodą z delikatnym detergentem. Nie powinno się ich czyścić środkami z nabłyszczaczem (a tym bardziej pastować), ponieważ stają się śliskie, oraz stawiać na nich mebli na gumowych kółkach, bo zostaną trwałe przebarwienia.

Poza wykładzinami dobrze w kuchni sprawdza się też korek – elastyczny i odporny na wilgoć, ekologiczny, antystatyczny i antyalergiczny, dobrze tłumi dźwięki i nie wgniata się.

Zobacz także:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.