Dobrze zaplanowana kuchnia otwarta. Powiększamy małą kuchnię

2009-10-13 2:00

Czasami, gdy mała kuchnia jest zamknięta, decydujemy się połączyć ją z pokojem by uzyskać bardziej przestrzenne wnętrze. Należy jednak pamiętać, że w ten sposób tracimy jedną ścianę, na której były szafki. Podpowiadamy, jak zorganizować kuchnię otwartą, by nie straciła na swojej funkcjonalności.

Kuchnia otwarta
Autor: Piotr Mastalerz Jeżeli planujesz otwarcie małej kuchni, dobrze zastanów się nad możliwością ustawienia szafek. Może się bowiem okazać, że zabraknie Ci miejsca dla "kuchennych pomocników"
Kuchnia dobrze otwarta
Autor: Piotr Mastalerz

Meble w kuchni otwartej

Decydując się na kuchnię otwartą, tracimy jedną ścianę. Sprawdźmy więc, czy to nie odbije się na możliwości ustawienia mebli w kuchni.
Jeśli w pozostałych ścianach są okna i drzwi (na przykład do spiżarni), może nam zabraknąć miejsca na szafki przy ścianie. Szafki stojące mogą wprawdzie tworzyć wyspę lub półwysep na granicy pomieszczeń, ale pamiętajmy, że wymagają one wykończenia z obu stron.

Kiedy warto otworzyć kuchnię?

Nie warto łączyć kuchni z reprezentacyjną jadalnią, w której będziemy przyjmować oficjalnych gości albo z holem w taki sposób, aby wzrok wszystkich wchodzących do domu padał wprost na część roboczą kuchni.

Błędem jest otwieranie kuchni na część wypoczynkową salonu, jeśli nie mamy w zwyczaju utrzymywać porządku w kuchni. Widok na stertę brudnych naczyń może zakłócić nam odpoczynek! Lepiej więc w porę pomyśleć o możliwości choćby czasowego zamykania kuchni na przykład drzwiami przesuwnymi.

Jeśli otwartą kuchnię chcemy przysłonić tylko częściowo murkiem, pamiętajmy, że powinien mieć on odpowiednią wysokość.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.