Rodzaje okapów kuchennych. Jaki okap do kuchni wybrać?

2015-04-01 2:00

Pięknie urządzona kuchnia cieszy oczy, ale chcemy też, by przyjemnie pachniała. Jaki okap kuchenny pozwoli najsprawniej pozbyć się wszelkich zapachów? Lepiej wybrać pochłaniacz czy wyciąg? Czym się kierować, kupując okap kuchenny?

Okap wyspowy CC 40
Autor: TEKA Okap wyspowy

W zakupie okapu kuchennego chodzi nie tylko o zapach. Oprócz niego warto pozbyć się z kuchni pary wodnej, czyli nadmiaru wilgoci. Ta z kolei może zaowocować poważnym problemem, jakim jest zawilgocenie ścian. Również niesiona z parą tłusta mgiełka, która osiada na suficie i meblach, to nic przyjemnego – za jej sprawą do mebli przywiera kurz. Z tych wszystkich powodów oparów znad kuchenki warto się pozbywać, gdy tylko wydostaną się z garnka. Chcąc kupić okap kuchenny, stajemy jednak przed problemem – jaki wybrać?

Wyciąg kuchenny czy pochłaniacz  

Do wyboru mamy dwa rodzaje okapów: wyciągi i pochłaniacze. Wyciąg ma za zadanie zasysać powietrze z parą i niepożądanymi zapachami, a następnie wyrzucać je na zewnątrz – dlatego najczęściej podłączany jest do przewodu kominowego, co oznacza, że pracuje w układzie otwartym.

Pochłaniacz działa na innych, nieco bardziej skomplikowanych zasadach: w przeciwieństwie do  wyciągu pracuje w układzie zamkniętym. Pobrane przez niego powietrze oczyszczane jest z tłuszczu, zapachów i dymu, a następnie z powrotem wydmuchane do kuchni. Pochłaniacze są dziś powszechniej stosowane niż wyciągi – a to dlatego, że w wielu kuchniach nie ma możliwości podłączenia okapu do przewodu kominowego. Pochłaniacz co jakiś czas wymaga wymiany filtrów węglowych. Jeśli nie będziemy tego robić, trafiającego do kuchni powietrza nie będziemy mogli nazwać oczyszczonym i świeżym.

Czytaj też:

Dopasuj okap do kuchni

Po zasadniczej decyzji, czy chcemy mieć wyciąg, czy też okap z filtrami, pora na wybór konkretnego typu urządzenia. W ofertach producentów okapów kuchennych znajdziemy:

  • okapy podszafkowe
  • okapy kominowe
  • okapy wyspowe
  • okapy teleskopowe

Okapy podszafkowe  nadają się do kuchni, w których nie gotujemy zbyt intensywnie. Zajmują one mało miejsca, dlatego sprawdzą się nawet w malutkich aneksach kuchennych. Ich minusem jest najczęściej słaba wydajność. Znacznie lepsze parametry ma podobny na pierwszy rzut oka okap szafkowy z mechanizmem przystosowanym do zabudowy meblowej.

Okapy kominowe to najprostsze i najbardziej  klasyczne okapy przyścienne z charakterystycznym kominem podłączonym do otworu wentylacyjnego. Okapy kominowe są bardzo wydajne, a stosunkowo niedrogie i pewnie dlatego tak często można je zobaczyć w polskich kuchniach. Montuje się je nad kuchenką, tuż przy ścianie. Ich długi pionowy komin maskuje rurę odprowadzającą zanieczyszczenia do szybu wentylacyjnego. Tego typu okapy mają najczęściej stalowe wykończenie i proste, geometryczne kształty, dzięki czemu mogą być ozdobą nowoczesnej kuchni. Możesz też spotkać tzw. modele rustykalne, których wzornictwo nawiązuje do stylu retro lub stylu ludowego.

Nad kuchenną wyspą, gdzie brak ścian, sprawdzi się montowany do sufitu okap wyspowy. Okapy wyspowe odznaczają się wysoką wydajnością, z reguły są też pokaźnych rozmiarów, a to dlatego, że montuje się je przeważnie w dużych pomieszczeniach. Tego typu urządzenia mają szerokość ok. 90 cm, dlatego kuchnia, w której się je instaluje, powinna mieć co najmniej 20 m2 powierzchni.

Do mniejszej kuchni nadaje się dyskretny okap teleskopowy zamontowany pod szafką i włączany przez rozciągnięcie części roboczej. Główny mechanizm okapu teleskopowego oraz powierzchnia pochłaniająca stanowią dno szafki kuchennej, w której zamontowane jest urządzenie. Dodatkowym elementem konstrukcji jest ruchoma „szuflada”; wysunięcie jej powoduje zwiększenie powierzchni pochłaniającej, uruchomienie urządzenia i włączenie oświetlenia zamontowanego w okapie. Okapy teleskopowe są zwykle wydajniejsze od podszafkowych, a w szafce, w której zamontowano urządzenie, można przechowywać naczynia kuchenne lub przyprawy.

Zobacz polecane przez nas produkty:

Jaki okap do miejsc nietypowych

Ukośny (albo pochylny) model okapu kuchennego pasuje do nowoczesnej kuchni; wyraźnie futurystyczny, ale też niestety drogi okap blatowy to niebanalny użytkowy akcent dekoracyjny.

Specjalnie z myślą o kuchenkach ustawionych w rogu pomieszczenia powstał okap narożnikowy. Właściciele dużych kuchni z wyspą również bez problemu dopasują odpowiedni okap wyspowy.

Okapy kuchenne produkowane są w kilku standardowych rozmiarach dostosowanych do wielkości kuchenki. Najbardziej powszechny to 60 cm, ale są i węższe – 50 cm oraz szersze: 70, 90, a nawet 120 cm.

Ważne parametry okapów kuchennych

O skuteczności działania okapów decyduje wydajność określana w m3/h (metrach sześciennych na godzinę). Wydajność powinna wynosić minimum sześciokrotność kubatury kuchni. Warto wybrać model, dla którego producent określa wydajność rzeczywistą obliczaną dla każdego poziomu pracy.

Ważna jest też głośność urządzenia. Wiele dostępnych na rynku urządzeń emituje dźwięki bliskie 50 dB, a głośność pracy najcichszych modeli jest o 15 dB mniejsza i wynosi 35 dB.

Funkcje okapów kuchennych

Funkcji okapów, które ułatwiają korzystanie z nich to:

  • Wyłącznik czasowy – gdy okap pozbędzie się nieprzyjemnych zapachów, po określonym czasie sam się wyłączy.
  • Wbudowany minutnik – okap zawiadomi nas sygnałem dźwiękowym o tym, że czas wyłączyć gaz lub piekarnik.
  • Sensor zapachu – sam włącza okap, gdy wyczuwa w powietrzu opary. Sensor wyczuwa również, że powietrze jest już czyste i wyłącza urządzenie.
  • Czujnik czyszczenia lub wymiany filtrów – informuje o konieczności czyszczenia lub wymiany filtrów w urządzeniu.
  • Wyświetlacz – informuje o działaniu wybranych funkcji.
Sonda
Czy przy zakupie zmywarki, baterii, WC, pralki zwracasz uwagę na zużycie wody?
Wygodna kuchnia, czyli jaka?