Wielkanoc na stole. Pomysły, jak udekorować stół na święta

2011-04-01 2:00

Biały serwis i taki sam obrus to czasem za mało, żeby pięknie świętować Wielkanoc. Już teraz warto prześledzić stołowe trendy i nowinki. Zobacz, jak efektownie udekorować stół na święta wielkanocne.

Zastawa stołowa na wielkanocne śniadanie: fiolet i biel
Autor: Mariusz Bykowski Zestawienie naczyń w fiolecie i bieli to nietypowe, choć bardzo kobiece połączenie barw na wielkanocnym stole. Urok aranżacji wydobywa motyw koronki pojawiającej się na talerzach oraz gałązka kwiatów magnolii ułożona przy nakryciu.

Talerze z koronką

Nakrywanie stołu potraktujmy twórczo, zastępując dyżurny zestaw naczyń talerzami kompletowanymi pojedynczo. Powinny być dobrane według pewnego klucza, punktem wyjścia może stać się kolorystyka, kształt lub wzór naczyń, np. koronkowy motyw na rantach talerzy. Zestawione z czarnymi i bakłażanowymi naczyniami oraz dodatkami na tle obrusa z roślinnym haftem będą się prezentowały bardzo szykownie.

Błękit graficzny

Najpierw pojawił się pomysł na błękit. Naczynia w jego różnych odcieniach ustawiono od najjaśniejszej prostokątnej podstawki do niebieskiej miseczki, wieńczącej piramidę talerzy. Szklanki powtarzają kolory nakrycia. Naturalnym dodatkiem są drewniane trzonki sztućców. Na stole nie powinno zabraknąć kwiatów. Świeże tulipany albo gałązka magnolii ułożone przy talerzu będą romantycznym akcentem.

Szyk egzotyczny

Inspiracją do nadania charakteru oprawie stołu może stać się wyjątkowa uroda obrazka. Jeśli wystąpi on w roli prostokątnej podkładki w kolorze szlachetnej zieleni z roślinnym wzorem w stylu japońskich drzeworytów, będzie główną ozdobą nakrycia. Talerze w odcieniach złamanej bieli nie odwrócą uwagi od ciemnego tła. Na stole zamiast kwiatka można przewrotnie umieścić łodyżkę karczocha.

Zestaw wegetariański

Jeśli gości przy stole będzie mniej, od razu możemy pokusić się o wystawienie większej ilości naczyń dla każdego biesiadnika – do przystawki, zupy, dania głównego oraz deseru. Tak liczny zestaw wymaga powściągliwości w doborze formy i barwy ceramiki stołowej. Warto ograniczyć paletę kolorów do dwóch lub trzech. Kwadratowe kształty można efektownie połączyć z tradycyjnie okrągłymi lub owalnymi.

Pastelowa nuta

Tonacja wiosennych kwiatów stała się subtelną podpowiedzią oprawy stołu. Do płatków magnolii dopasowano delikatny róż naczyń, który został zestawiony z bielą. Muszelkowa kolorystyka pięknie podkreśla kruchość i szlachetność ceramiki o cienkich ściankach. Szary odcień podkładki podbija ciepłe odcienie różu. Najważniejszy staje się kolor, formy są proste i mniej zobowiązujące.

Geometria i motyle

Zestaw biało-czarnej porcelany, który idealnie sprawdza się podczas wytwornych kolacji, warto ubarwić, wprowadzając pastelowe tonacje. Oprawa stołu urozmaicona jasnozielonymi talerzami nabierze lekkiego wyrazu. Okrągły kształt talerzy, filiżanek i szklanych świeczników nawiązuje do motywu białych kółek na czarnym obrusie.

Pozostałe podkategorie