Materiały wykończeniowe na podłogę w kuchni: płytki ceramiczne
Spośród materiałów wykończeniowych na podłogę w kuchni sprawdzą się płytki ceramiczne o III i I IV klasie ścieralności, wysokiej odporności na działanie związków chemicznych i zaplamienia. Z kolei nasiąkliwość płytek ceramicznych powinna wynosić nie więcej niż 6% (na ścianie przy zlewie – 3%).
Jakie płytki sprawdzą sie na podłodze w kuchni?
Najpopularniejszym materiałem wykończeniowym stosowanym na podłogę w kuchni jest gres porcelanowy – twardy, o niskiej nasiąkliwości i wysokiej odporności na plamienie, ścieranie i złamania. Pomimo tego, że nie poleca się gresu polerowanego, bo jest śliski i mniej odporny na zaplamienia, inwestorzy bardzo często wybierają go na podłogę. Dlaczego?
Gres polerowany jest bardzo ładny, pięknie błyszczy, a jeśli kupimy duże płyty – będzie sprawiał wrażenie kamienia naturalnego. Polecić też można łatwy do czyszczenia klinkier szkliwiony (tradycyjna terakota ma mniejszą odporność na ścieranie i złamania).
Zobacz także:
- Podłoga w kuchni: posadzka kamienna
- Podłoga drewniana w kuchni. Jakie drewno stosować?
- Wykładziny elastyczne na podłodze w kuchni. Rodzaje wykładzin
Czym zabezpieczać płytki?
Płytki nie wymagają żadnych dodatkowych zabezpieczeń.
Jak pielęgnować płytki?
Myć na mokro wodą z płynami uniwersalnymi. Przy silniejszych zabrudzeniach – preparatami do usuwania plam. Płytki uszkodzone i starte trzeba wymienić.